/ MÉD Közönségszavazás / Épített környezet, Tervek, Épületek / MÉD Közönségszavazás / Épített környezet, Tervek, Épületek / MÉD Közönségszavazás / Épített környezet, Tervek, Épületek / MÉD Közönségszavazás / Épített környezet, Tervek, Épületek / MÉD Közönségszavazás / Épített környezet, Tervek, Épületek / MÉD Közönségszavazás / Épített környezet, Tervek, Épületek
Épületek/Lakóépület

Öntörvényű ház, rendszeretőknek: Mircea Vasvari Hosszú háza

1/13

Mircea Vasvari: Hosszú ház, Crucea, Románia

?>
Mircea Vasvari: Hosszú ház, Crucea, Románia
?>
Mircea Vasvari: Hosszú ház, Crucea, Románia
?>
Mircea Vasvari: Hosszú ház, Crucea, Románia
?>
Mircea Vasvari: Hosszú ház, Crucea, Románia
?>
Mircea Vasvari: Hosszú ház, Crucea, Románia
?>
Mircea Vasvari: Hosszú ház, Crucea, Románia
?>
Mircea Vasvari: Hosszú ház, Crucea, Románia
?>
Mircea Vasvari: Hosszú ház, Crucea, Románia
?>
Mircea Vasvari: Hosszú ház, Crucea, Románia
?>
Mircea Vasvari: Hosszú ház, Crucea, Románia
?>
Mircea Vasvari: Hosszú ház, Crucea, Románia
?>
Mircea Vasvari: Hosszú ház, Crucea, Románia
?>
Mircea Vasvari: Hosszú ház, Crucea, Románia
1/13

Mircea Vasvari: Hosszú ház, Crucea, Románia

Öntörvényű ház, rendszeretőknek: Mircea Vasvari Hosszú háza
Épületek/Lakóépület

Öntörvényű ház, rendszeretőknek: Mircea Vasvari Hosszú háza

2019.12.16. 08:10

A fiatal román építész, Mircea Vasvari első megvalósult munkáját szülei számára tervezte. Az épület megjelenése Cruceában semmivel sem meglepőbb, mint a tervezőjéé, aki Angliából tért vissza Konstancába, hogy saját irodát indítson.

A Konstancától nem messze fekvő, kétezer lelkes Crucea tipikus dél-romániai település, derűs lankái Mircea Vasvarit saját bevallása szerint az angol szuburbiákra emlékeztették. Fontos különbség azonban, hogy az itteniek rejtőzködőbbek: a házakat kerítések és sűrű növényzet rejti a kíváncsiskodó tekintetek elől, mögöttük pedig nem gondosan nyírott gyep, hanem veteményes, baromfiudvar vagy gyümölcsfák használják a háziak javát.

Mircea Vasvari: Hosszú ház, Crucea, Románia
2/13
Mircea Vasvari: Hosszú ház, Crucea, Románia

A tervezésre kiválasztott telek a település keleti szélén fekszik, határát egy patak alkotja. A területen három mesterséges tájelemet helyeztek el: a hosszú, keskeny házat, egy hosszú, keskeny medencét és egy természetesnek tűnő tavacska. A telepítés látszólag semmiféle rendszert, rácsot nem vesz figyelembe: a ház tengelye kissé elfordul az utcáétól, a medencéé a házétól, mintha finom mágneses erő tolná őket szét. A három elem által határolt, lemélyített kerttér mégis szinte az épület szerves részévé válik – húzza alá a helyszínt bejáró Cosmin O. Gălățianu a Zeppelin cikkében. Ezt a kompozíciót a kert nagy részét elfoglaló, telepített gyümölcsös és a telek végében felduzzasztott kisebb tavacska egészíti ki. 

A hosszúház valósággal beleül egy kialakított mélyedésbe: ezen a ponton magasodik a nappali kandallójának kompozíciós elemként is kiemelt kéménye. A tervező maximálisan kihasználta az utcaszinthez képest kelet felé lejtő telek adottságait: a „hosszúházként" definiált épületet a telek tengelyére merőlegesen állította be, a keleti homlokzat nagy ablakait a zavartalan panoráma felé tájolva. A háztól délre elhelyezett medencével nagyvonalú terasz kapcsolja össze. Az utcai homlokzat zártabb, már-már szabályos, bár tömegét megtöri a dél felé hozzátapasztott, földszintes toldalék. 

Mircea Vasvari: Hosszú ház, Crucea, Románia
9/13
Mircea Vasvari: Hosszú ház, Crucea, Románia

A belső rendszer magától értetődő praktikusságait a magasabb házrész közepére helyezett, fával burkolt lépcsőház, illetve az annak legfelső szintjén kialakuló apró galéria töri meg. 

A különféle méretű ablakok szabálytalan ritmikája, a természetes kő és fafelületek érzéki hangsúlyossága egyértelműen idézi az anyagszerűség, a texturalitás iránt erősen elkötelezett, a legkisebb részleteket illetően is maximalista egykori műhely, a 2016-ban Stirling-díjat kapott Caruso St John munkáit. Az összkép a kontextust is figyelembe vevő módon „kócosabb"; az utca és a település rendezetlen összképére a ház maga is rendezetlenséggel reagál. Izoláltságával óhatatlanul megidézi a Caruso St John 2018-as velencei munkáját, a Giardini központi tengelyén elhelyezett brit pavilon „szigetté" alakítását is. A cruceai „hosszú ház", ahogyan tervezője nevezi, tiszteletteljesen, eleganciával, de a saját logikáját követi – épp olyan, amilyennek egy fiatal irodának is lennie kell.

Romániában sem mindennapos, hogy egy fiatal építész, aki a London Metropolitan University-n tanult, és olyan irodáknál szerzett gyakorlatot, mint a Caruso St John, Stephen Taylor, Duggan Morris vagy Robert Barnes, nem csupán visszatér hazájába, de vidéken nyit saját irodát. Mircea Vasvari azonban ezt tette: első munkájának megvalósulását követően a Fekete-tenger menti Konstancában, szülővárosában indította el önálló praxisát 2018-ban. 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Helyek/Városépítészet

WEKERLETELEP // Egy hely + Építészfórum

2020.10.28. 14:46
00:06:33

Lakótelep csak éppen másképp! A Wekerletelep minden túlzás nélkül a hazai építészettörténet egyik legfontosabb és legkiemelkedőbb állomása. Egy olyan kor ma is élő és működő hagyatéka, amikor az állam még kötelességének tartotta, hogy polgárai lakhatásásról méltó módon gondoskodjon. Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozata ezúttal a Kós Károly térre és környékére kalauzol minket. / A videósorozat megvalósítást az NKA támogatja. /

 

 

Lakótelep csak éppen másképp! A Wekerletelep minden túlzás nélkül a hazai építészettörténet egyik legfontosabb és legkiemelkedőbb állomása. Egy olyan kor ma is élő és működő hagyatéka, amikor az állam még kötelességének tartotta, hogy polgárai lakhatásásról méltó módon gondoskodjon. Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozata ezúttal a Kós Károly térre és környékére kalauzol minket. / A videósorozat megvalósítást az NKA támogatja. /

 

 

Épületek/Irodaépület

VISION TOWERS IRODAHÁZ // Egy hely + Építészfórum

2020.10.14. 15:17
00:03:53

A Váci úti irodafolyosó nyitányaként a Dózsa György út és Dráva utcák kereszteződésében 2015-óta egy új, karakteres épület áll. Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának új helyszíne a 3h Építésziroda által tervezett Vision Towers irodaház.

A Váci úti irodafolyosó nyitányaként a Dózsa György út és Dráva utcák kereszteződésében 2015-óta egy új, karakteres épület áll. Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának új helyszíne a 3h Építésziroda által tervezett Vision Towers irodaház.

Támogasd az Építészfórumot most, hogy legyen újabb húsz évünk!

Az Építészfórum minden tartalma ingyenes – és az is marad. De ahhoz, hogy eredeti, értékálló anyagokat hozzunk létre, Olvasóink támogatására is szükségünk van.

Támogatom

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk