Pályázatok/Magyar

Ötletpályázat a Várban

1/1

?>
1/1

Ötletpályázat a Várban
Pályázatok/Magyar

Ötletpályázat a Várban

2017.02.22. 15:13

Cikkinfó

Földrajzi hely:
Budapest

Cég, szervezet:
Lechner Tudásközpont

Vélemények:
1

A Budavári Palota egykori kapuja, a Szent György tér és Dísz tér megújítására, urbanisztikai-építészeti újrafogalmazására hirdet nyílt ötletpályázatot a Lechner Tudásközpont. A 38 millió forintos összdíjazású, titkos pályázat teljes alkotói szabadságot biztosít a koncepciók kialakításában. A pályaművek postára adásának határideje 2017. május 29., éjfél.

A Miniszterelnökség felhívására nyílt ötletpályázatot írt ki a Lechner Tudásközpont a budavári Szent György tér és Dísz tér jövőbeni hasznosítására - a pályázók teljes szabadságának biztosításával.

A kiíró olyan új városépítészeti térrendszer, tömegstruktúra és térfalak létrehozására vonatkozó javaslatokat vár, melyek alkalmazkodnak a világörökség részét képező épületegyüttes adottságaihoz. A pályázatok postára adásának határideje május 29., éjfél. A pályaművek díjazására és megvételére összesen bruttó 38 millió forint áll rendelkezésre, melyből a legnagyobb adományozható díj 10 millió, a legkisebb megvételi összeg pedig 1 millió forint.

Az ötletpályázaton csoportok, magánszemélyek és gazdálkodó szervezetek is részt vehetnek, feltéve, hogy a pályázatot benyújtó szerzők, társtervezők vagy munkatársak között szerepel legalább egy építész vagy tájépítész, aki tervezői munkavégzésre jogosult.

A tizenhárom főből álló bíráló bizottság elnöke Füleky Zsolt, a Miniszterelnökség építészeti és építésügyi helyettes államtitkára, társelnöke Riedel Miklós, a Lechner Tudásközpont vezérigazgatója. A bizottság tagja Mártonffy Miklós Budapest Főváros főépítésze és az I. kerület polgármestere Dr. Nagy Gábor Tamás is. A tájépítész szakmát Dr. Mőcsényi Mihály professzor emeritus, Kossuth-díjas, Széchenyi-díjas és Sir Geoffrey Jellicoe-díjas kertészmérnök, tájépítész, okleveles muzeológus, régész, művészettörténész képviseli. A bizottság többek között funkcionalitás, időtállóság, értékőrzés és -teremtés, lépték és látvány mentén értékeli a beérkezett pályaműveket.

A Budai Várnegyed az ország legjelentősebb műemlék-együttese, a főváros meghatározó városképi motívuma, a világörökség része, kulturális és idegenforgalmi központja. A II. világháború végéig fennálló állapotát a háborús pusztítás és a későbbi ideológiai átépítések alapvetően megváltoztatták, ám a Várnegyed egyes részeinek hagyományos funkcionális elkülönülése, a polgárváros, illetve a palotanegyed megmaradtak. A kettő közötti határterület, a Dísz tér és a Szent György tér, valamint ezek környezete a mai napig magán viseli a háborús pusztítások nyomait, az akkor keletkezett városképi és -szerkezeti hiányokkal.

A kiemelkedő jelentőségű városszerkezeti terület, valamint a kapcsolódó épületek helyreállításának és megfelelő hasznosításának első lépése az ötletpályázat kiírása. A kiterjedt tervezési helyszínen belül a fókusz és a közvetlen cél a Sándor-palota és a Karmelita kolostor előtt elhelyezkedő Szent György tér építészeti és tájépítészeti megfogalmazása, szorosan kapcsolódva a Nyugati térfal és a volt Honvéd Főparancsnokság épületének rendezésével.

Az ötletpályázat részleteiről itt tájékozódhatnak az érdeklődők. A pályázati dokumentáció és a tervezést segítő háttéranyagok regisztrációt követően ingyen letölthetőek a honlapról. A résztvevők anonimitását a pályázati folyamat során a regisztráció alatt generált személyes kód biztosítja.

Lechner Tudásközpont

 

 

Vélemények (1)
Pákozdi Imre
2017.02.23.
14:57

Úristen, ez hányadik pályázat, ötletpályázat lesz erre a szűken vett térségre 1962 óta, amikor Gulyás Zoltán nyerte meg a Kallina Mór tervezte hajdani Hadügyminisztérium romjai helyén létrehozandó épületegyüttesre kiírt pályázatot? Ha már a Lechner Tudásközpont hirdeti meg ezt a legújabbat, tanulságos volna kiállításon bemutatni az eddigi pályázatok mindegyikének első néhány helyezettjét. Mondjuk éppen a máig torzóként létező egykori épületben, amelyben a Csontváry kiállítást rendezték.

Új hozzászólás

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk