Épülettervek/Hallgatói terv

Payr Anna: Fenntartható vízgyűjtő-gazdálkodás a Császár-víz völgyében

1/9

?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
1/9

Payr Anna: Fenntartható vízgyűjtő-gazdálkodás a Császár-víz völgyében
Épülettervek/Hallgatói terv

Payr Anna: Fenntartható vízgyűjtő-gazdálkodás a Császár-víz völgyében

2005.12.22. 12:33

Projektinfó

Építészek, alkotók:
Payr Anna

Diplomadíjas 2005-ben

A diplomaterv céljai

  • a vízgyűjtő terület rehabilitációjának és fenntartható használatának előmozdítása
  • az ökológiai értékek védelme és fejlesztése
  • a társadalmi haszon növelése
  • az EU Víz Keretirányelvének alkalmazása

Vizsgálatok
A tervezési terület jelenlegi állapotának megismeréséhez kutatások és helyszíni bejárások tapasztalatai alapján feltártam a tájhasználati változásokat, a belőlük adódó tájalakulási tendenciákat. A vizsgált terület adottságainak bemutatása során különös hangsúllyal szerepelt a felszíni és felszín alatti vizek hálózatának, a területen lévő jelentősebb élőhelyek és védett területek jelenlegi helyzetének ismertetése, valamint a területen található talaj- és vízszennyező források feltárása. A diplomaterv elkészítése során áttekintettem a természetközeli vízrendezéssel kapcsolatos hazai és nemzetközi szakmai tapasztalatokat.

Értékelés
A vízgyűjtő terület értékelésére olyan általánosan használható módszert dolgoztam ki, amelynek alapgondolata a víztestek ideális állapothoz való hasonlítása. Az értékelési rendszer alkalmazásával meghatároztam a vízgyűjtőre jellemző ökológiai állapotot, a használati értéket, a vizuális-esztétikai értéket és a fenntarthatóság mértékét. Az eljárás eredményeként megállapítható a szükséges vízrendezési és környezetrendezési beavatkozások helye és jellege. Az értékelés kiemelt eleme volt a fenntarthatóság indikátorainak meghatározása.

Javaslatok
Az értékelés eredményeinek tükrében tettem meg a rendezési javaslatokat. A javaslatok három pillérét a vízrendezési, környezetrendezési és tájhasználati javaslatok alkotják. Célom a műszaki, ökológiai, gazdasági és társadalmi igények egyidejű figyelembe vétele mellett a táj adottságainak és használatának harmóniáját megteremteni.

A vízrendezési javaslatok során a patakok nyomvonalának és függőleges vonalvezetésének megváltoztatására, a szükséges helyeken a kisvízi meder kialakításának módjára tettem javaslatokat, és meghatároztam a szükséges beavatkozások helyét. A fenntarthatóság igényét szem előtt tartva különös hangsúllyal ajánlottam mérnökbiológiai módszereket, valamint növények alkalmazására tettem konkrét javaslatokat. A beavatkozások eredményeként a vízfolyások hálózata alkalmassá tehető vízgazdálkodási és ökológiai funkciójának betöltésére, illetve társadalmi haszna is nő.

A környezetrendezési javaslatok közül a növénytelepítés során alkalmazandó növények és telepítési eljárások bemutatását, élőhelyek rekonstrukciójára, az úthálózat kialakítására, a szennyező források megszüntetésére tett javaslatokat emelem ki. Elkészítettem a Pátkai-tárzó hasznosítási lehetőségeinek tervét, és a környezetrendezés funkciósémáját.

A víztestek közvetlen környezetének rendezése mellett a teljes vízgyűjtő rendezése, a tájhasználati javaslatok megvalósulása is elengedhetetlen feladat a fenntarthatóság eléréséhez. A víztestek pufferzónájának biztosítására, a kedvezőtlen lefolyási és vízháztartási viszonyok megváltoztatására, a vízgyűjtőn található talaj- és vízszennyező források megszüntetésére tettem javaslatokat. A tájhasználat rendjének meghatározása és a vízhasználattal kapcsolatos érdekek összehangolása a vízgyűjtő sikeres jövőjének alapvető feltétele. 

Vélemények (0)
Új hozzászólás

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk