Egyéb cikkek

Plasztikus kockák — Győri Agóra PÓLUS pályamű

1/4

Agóra PÓLUS, interaktív kiállítási központ - Getto Tamás

?>
Agóra PÓLUS, interaktív kiállítási központ - Getto Tamás
?>
Agóra PÓLUS, interaktív kiállítási központ - Getto Tamás
?>
Agóra PÓLUS, interaktív kiállítási központ - Getto Tamás
?>
1/4

Agóra PÓLUS, interaktív kiállítási központ - Getto Tamás

Plasztikus kockák — Győri Agóra PÓLUS pályamű
Egyéb cikkek

Plasztikus kockák — Győri Agóra PÓLUS pályamű

2009.04.27. 12:10

"Az épület külső megjelenését plaszticitás jellemzi. A nyersbeton használatával egyértelműen utalnánk az épület ipari jellegére, másrészt kellően semleges hátteret adnánk a kiállítási anyagoknak." Nem díjazott mesteriskolás pályamű a győri Agóra Pólus pályázaton. Konzulens: Getto Tamás, szerzők: Hoffman Tamás, Kállay Ferenc, Kecskés István.

Díjazásban nem részesült pályamű:
Konzulens: Getto Tamás
szerzők: Hoffman Tamás, Kállay Ferenc, Kecskés István (ÉME Mesteriskola XX. ciklus)

 

Agóra PÓLUS, interaktív kiállítási központ - Getto Tamás
1/4
Agóra PÓLUS, interaktív kiállítási központ - Getto Tamás

Agóra PÓLUS, interaktív kiállítási központ - Getto Tamás
2/4
Agóra PÓLUS, interaktív kiállítási központ - Getto Tamás

Agóra PÓLUS, interaktív kiállítási központ - Getto Tamás
3/4
Agóra PÓLUS, interaktív kiállítási központ - Getto Tamás

 

 


Koncepció
A tervezési terület ugyan az egyetem területén belül periférikus elhelyezkedésű, de süllyesztett helyzete miatt mégis nevezhető agóraszerűnek. Ezen a szálon indultunk el és az agóra téri definiálása céljából a süllyesztett teret fallal vettük körül. A forgalom az agórafalon kívülre szorul, így a falon belül a gyalogosoké a terep. Az épület előtti burkolt tér (szabadtéri kiállítótér) irányultsága az egyetemi csarnokkal történő kapcsolattartást hangsúlyozza, egyben a tervezett épület előtereként szolgál.

A ház a szükséges legkevesebb helyet foglalja el, így az agórafalon belül két jelentős (ezer, illetve ötszáz négyzetméteres) zöldfelületet hozunk létre, illetve hagyunk meg, melyen több szintes növényállomány telepíthető és a meglévő értékes fenyőfák megtarthatók. Az agóra körül vezetett utat a meglévő parkolóba kötöttük be, ezzel megoldottuk a gazdasági forgalom zavartalanságát.

A gazdasági bejárat az épület északi oldalán, a látogatók elől takartan kapott helyet. A töltés melletti út felújítása a terület távlati fejlesztése szempontjából is észszerű lenne. A fásított gépkocsiparkolót a tervezési terület peremén helyeztük el. Lemondtunk a térszín alatti parkolásról, részben a magas talajvízszint miatt, részben azért mert nem hiszünk abban, hogy a parkolólemez tetején valóban funkcionáló zöldfelületet lehet létrehozni. Nem elhanyagolható szempont, hogy a mélygarázs elhagyásával minimum kétszázmillió forintot takarítunk meg. Az építészeti megfogalmazásnál messziről is fölismerhető, logószerű jelre gondoltunk.

A ház működése
A látogató az agórára, a süllyesztett térre érkezik. A megközelítés iránya felől információs állomás, INFOBoX fogadja. A szabadtéri kiállítótér a parkfelület bevonásával, tematikus sétaút létesítéséval bővíthető.

Az épület földszintje: fogadótér. Innen a látogatók felvonókon a legfelső kiállítási szintre, az interaktív kiállítótérbe érkeznek. Ez a nagy belmagasságú, alátámasztás nélküli tér az összes kiállítási felület 40 %-át (400 m2) foglalja el, és a kiállítási koncepció függvényében flexibilisen alakítható. A látogatók a kiállítás tematikájának megfelelően terelhetők benne. A térből a dupla falak között vezetett rámpán sétálhatunk le a következő kiállítási szintre. A rámpák végein hasítékokon fény szűrődik a térbe és a környező táj egy-egy keretezett képe látszik. A rámpákon töltött idő szünetként, „csöndként" ritmizálja a kiállítás-látogatási folyamatot.

A második kiállítási szintet a központba helyezett látványlabor, a harmadikat a kreatív foglalkoztató szervezi. A térbe helyezett térelemek a semleges kiállítási tér kontrasztjaként, a kíváncsiságot felkeltő, titkot rejtő dobozokként jelennek meg. (A kontrasztot anyaghasználat is erősíti: a térelemek meleg, barátságos faanyagból készülnek.) A fogadótér fölötti szinten az utazó kiállítások tere kapott helyet, a konferenciatermekkel. A konferenciatermek flexibilisen kapcsolhatók a kiállítási térhez.
Ez a téregyüttes a fogadótérből szétválasztott felvonóhasználattal a többi funkciótól függetlenül is működtethető. A kiszolgáló terek részben az alagsorban, részben a tetőszinten kaptak helyet.

Építészet
Az épület külső megjelenését plaszticitás jellemzi. A külső kockából elvett részek a belső kockát is megjelenítik, és utalnak az épület rámpás működésére. A ház külső – belső felületeit homogén anyagkezelés jellemzi. Tervünkben ezt a látszóbeton jeleníti meg, de elképzelhető más anyaggal, például kővel is. A külső és belső betonfalon helyenként alkalmaznánk a magyar találmányt a LiTraCon fényáteresztő betont. A nyersbeton használatával egyértelműen utalnánk az épület ipari jellegére, másrészt kellően semleges hátteret adnánk a kiállítási anyagoknak.

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Épületek/Örökség

A MARRIOTT SZÁLLÓ // Egy hely + Építészfórum

2020.08.11. 11:04
00:06:01

Elizabeth Taylor és Richard Burton nyitotta meg a híres vendégek sorát, de lakott itt Woody Allen és Freddy Mercury is. A háború előtti Duna-korzó híres szállodasorának örököseként az egykori Duna Intercontinental, ma Marriott ötvenegy évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit, és több felújítás után még mindig Budapest vendégeit szolgálja. De mennyire szeretik a budapestiek?

Elizabeth Taylor és Richard Burton nyitotta meg a híres vendégek sorát, de lakott itt Woody Allen és Freddy Mercury is. A háború előtti Duna-korzó híres szállodasorának örököseként az egykori Duna Intercontinental, ma Marriott ötvenegy évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit, és több felújítás után még mindig Budapest vendégeit szolgálja. De mennyire szeretik a budapestiek?

Épületek/Örökség

AZ ÓBUDAI FALUHÁZ // Egy hely + Építészfórum

2020.08.11. 11:02
00:04:54

Szovjet technológiájú panelház. Magyarország legnagyobb épülete. Egy falunyi ember lakja – innen kapta közkeletű elnevezését is. Budapest városképének meghatározó eleme, remek kilátó, és nem utolsósorban a legutóbbi felújítás óta egy fenntarthatóbb panelkép közvetítője. Ez az óbudai Faluház, ahova Torma Tamás az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának következő részében kalauzol el minket.

Szovjet technológiájú panelház. Magyarország legnagyobb épülete. Egy falunyi ember lakja – innen kapta közkeletű elnevezését is. Budapest városképének meghatározó eleme, remek kilátó, és nem utolsósorban a legutóbbi felújítás óta egy fenntarthatóbb panelkép közvetítője. Ez az óbudai Faluház, ahova Torma Tamás az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának következő részében kalauzol el minket.

Támogasd az Építészfórumot most, hogy legyen újabb húsz évünk!

Az Építészfórum minden tartalma ingyenes – és az is marad. De ahhoz, hogy eredeti, értékálló anyagokat hozzunk létre, Olvasóink támogatására is szükségünk van.

Támogatom

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk