Design/Formatervezés

PLISZÉ OBJEKTEK I. II. III.

1/6

inspiráció

inspiráció
?>
inspiráció
?>
?>
?>
?>
?>
1/6

inspiráció

PLISZÉ OBJEKTEK I. II. III.
Design/Formatervezés

PLISZÉ OBJEKTEK I. II. III.

2007.04.26. 15:37

A „GŐZ" pályázat inspiráló szavai közül hozzám az „ÉL" kifejezés áll a legközelebb, leginkább azért mert, a vasalás –tisztaság – rend szókapcsolatok számomra egyet jelentenek: ÉL -ÉLEK – PLISZÉ. Hármas egységet terveztem, melyek egyenként is megállják helyüket, de együtt adják számomra az „ÉPÍTKEZÉS FOLYAMATÁNAK" egységét. Molnár Mária Virág díjazott munkáját mutatjuk be

A 2007 KOZMA LAJOS Kézműves Iparművészeti Ösztöndíjasok beszámoló kiállításán, melyet az Iparművészeti Múzeumban rendeztek Molnár Mária Virág munkáit is bemutatták. A Magyar Formatervezési Díj 2006 egyik díjazottja is ő lett.

Az általunk bemutatott munkájával a 2004-es "A GŐZ MÉGIS MARAD" pályázat 3. díját is elnyerte. (a munkákat a Textilmúzeumban láthatták az érdeklődők 2004. október 19.-december 31.)

 

PLISZÉ OBJEKTEK I. II. III.

A mű technikai leírása:

A selymeket pliszíroztattam, az általam tervezett „csíkritmusban". Ezek lapos hajtások, melyek különböző ütemben követik egymást: vannak szembehajtások, kisebb-nagyobb szélességű egy irányba hajtott vasalások is. A pliszírozott textileket egyszerű tekeréssel, hajtással alakítottam „objektekké". Különböző formákat szabtam ki, melyek szélét mikro interlockkal szegtem el és helyeztem a koncepcióm szerint egymásra úgy, hogy a felületeket dísztűk tartják egymáshoz.

Felhasznált anyagok:
Rózsaszín és tojáshéj színű poliészter selyem, idegen nyelvű rózsaszín napilapok, cérna, gumi, halcsont, alumínium díszkitűzők, kétoldali ragasztóhártya.

 
 Koncepció:
A „GŐZ" pályázat inspiráló szavai közül hozzám az „ÉL" kifejezés áll a legközelebb, leginkább azért mert, a vasalás –tisztaság – rend szókapcsolatok számomra egyet jelentenek: ÉL -ÉLEK – PLISZÉ.
A pliszírozás egy olyan technológia, gépi vasalás, mely meghatározott tiszta rendben adja ki a csíkritmusait; élek, hajtások egymást kisérve.
Hármas egységet terveztem, melyek egyenként is megállják helyüket, de együtt adják számomra az „ÉPÍTKEZÉS FOLYAMATÁNAK" egységét.


Ahogy egy épület felépül: a kezdeti állapotból I. objekt hogy halad a köztes – majdnem kész állapotba II. objekt, és végül hogy jut el a befejezett épületig III. objekt.

Három pliszé objektem:

I.PLISZÉ OBJEKT – A kezdeti állapot: „amikor egy építkezésen még a szerkezeti részek között alig kivehető a forma, elemek össze-vissza adják ki a sziluettet, nincs rend". Több pliszétechnikával dolgoztam: begyűrtem a forró vasalóhengerek közé az anyagot pliszékések használata nélkül egyszerű vasalással töréseket hoztam létre a textilben, ami az uszály végére került, mint fordított kezdet, majd ezt követően a pliszékések használatával lassan elindul a ritmusegység kialakulása az élekben. A felületek kígyóznak egymáson az uszályon át a női test kontúrjára.
A rendetlenség képzetét a napilapok textilbe pliszézésével szerettem volna visszadni.
     

II.PLISZÉ OBJEKT – A köztes állapot, „már észrevehető a szerkezetek fegyelmezett egymáshoz rendelése", a rendezettség állapota felé halad. A pliszéformák síkfelületek egymásra ívelésével jönnek létre, melyeket dísztű rudacskák tartanak az alapruhán.


 

 

 

 

III.PLISZÉ OBJEKT – „Az elkészült épület- tisztaság, rend uralkodik". A zsákformát 2 db összevarrt téglalapforma adja, melyeknek az oldalait ívelve hajtogattam az objektem elejére.

A létrehozás dátuma: 2003. október

 

Molnár Mária Virág

Vélemények (0)
Új hozzászólás

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk