Emberek/Interjú

10+1 – Nagy Csaba

2021.10.01. 18:29

"Az épp aktuális feladatról tervezés közben, amikor kezd összeállni, sokszor azt érzem, hogy nagyon jól fog sikerülni. Azután eljön a pillanat, – néha még a tervezés közben, néha már kivitelezés alatt, sokszor ha már elkészült – amikor csak a hibákat látom. De aztán megbocsátok magamnak, magunknak." Az Építészfórum 10+1 sorozatában a hazai építészeti szféra legelismertebb és legizgalmasabb szereplőit kérdezzük ki. Ezen a héten Nagy Csabával, az Archikon alapítójával és vezető tervezőjével készítettünk interjút. 

Nagy Csaba a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki Karán diplomázott, majd ösztöndíjasként a bécsi Gustav Peichl Mesteriskola Képzőművészeti Akadémián folytatta tanulmányait. Az Archikon alapítójaként és vezető tervezőjeként több, mint 60 hazai és nemzetközi díjat nyert csapatával. Többek között olyan munkákat jegyez az iroda, mint a Budapest Építészeti Nívódíjas Hotel Moments; a a Mies van der Rohe-díj magyar jelöltjeként indult, BIGSEE Architecture Awarddal, Budapest Építészeti Nívódíjjal, illetve két Média Építészeti Díjjal is elismert Vizafogó Tagóvoda; a Budapest Építészeti, illetve Építőipari Nívódíjas százlakásos passzívház; a Mies van der Rohe-díj magyar jelöltjei között szerepelt, Pro Architectura és MÉD díjat elnyert Palatinus Strandfürdő; a FIABCI-díjas és Év Háza 2020 elismerést kiérdemelt Budai Vigadó; a Piranesi-díj magyar finalistái között végzett Láng Művelődési Központ; az Architizer A+ Awards és MÉD közönség, valamint a FIABCI két kategóriájának első díját is elnyert Párisi udvar; vagy a Budapest Építészeti Nívódíjat és négy Média Építészeti Díjat is kiérdemlő Meséskert Óvoda. A tervező 2011-ben Ybl-díjban, 2018-ban Prima Primissima díjban részesült. Jelenleg a Magyar Építőművészek Szövetségének elnökségi, a MÉD nemzetközi előzsűrijének magyar tagja. 

Ha az építészetet három szóban kellene bemutatni, mi lenne az a három szó?

Az építészet is egy szakma.

Mi számodra a legkülönlegesebb, legfontosabb épület vagy hely? 

Mostanában, egy kirándulás során néztük meg Csete György forrásházát Orfűn, ami egyszerűen lenyűgözött.

Ha csak kettőt lehetne választani, mi mellett döntenél az ember, funkció, esztétika hármasa közül? 

Pont így együtt, mind a három.

Melyik munkádra vagy a legbüszkébb? 

Az épp aktuális feladatról tervezés közben, amikor kezd összeállni, sokszor azt érzem, hogy nagyon jól fog sikerülni. Azután eljön a pillanat, – néha még a tervezés közben, néha már kivitelezés alatt, sokszor ha már elkészült – amikor csak a hibákat látom. De aztán megbocsátok magamnak, magunknak.

Mit jelent számodra a siker? Mitől érzed magad sikeresnek? 

A siker és a tervezés is flow-élmény, de a siker nem tart örökké, tervezni viszont sokáig lehet.

Milyen aktualitás, kérdéskör vagy téma foglalkoztat jelenleg az építészetben? 

Leginkább azok az épületek, gondolatok, melyek az általánosan megszokottól keresik a megújulást. Csete György forrásháza is ezért érintett meg. Érezni rajta a hetvenes évek tervezőirodájának gyakorlott, rutinos szakmai légkörét, de egyben ennek tagadását is, az új út keresését. Szellemében teljesen más, kísérletező, de mégis benne van a szakmai környezet tudása is. Elhagyta az általános, a többség által követett művészeti kánont, és a fősodortól mind építészeti, mind filozófiai értelemben eltérő alapon próbált épületet tervezni. Az inspirációt pedig a fényben, a természeti formákban és a magyar hagyományban lelte meg. Ugyanilyen megújulást lehetett látni még korábban, a századelőn Lajta Béla, Árkay Bertalan, vagy északon Gunnar Asplund, Sigurd Lewerentz munkáiban. Nemzeti hagyományok továbbgondolása és nemzetköziség – együtt.

Milyen terveid és céljaid vannak a jövőre nézve?

Innoválni a regionális gyökereinkből táplálkozva, folytatva a hagyományt.

Mit üzennél a megbízóknak, kivitelezőknek vagy építészeknek?

Meg kell érteni egymást.

Hova utaznál el legközelebb? 

Pozsonyba, a régi vásárcsarnok megújításának tapasztalatait elemezni a helyszínen, egy hasonló tervezési munkánk előkészítéseként.

Egy könyv, film, zene, amit mindenkinek ajánlanál? 

A podcastek a kedvenceim mostanában, talán ezért is jött létre az Auditórium Zubreczki Dáviddal. De ajánlom Az élet meg mindent Tóth Szabolcs Töhötömtől, vagy a Revisionist Historyt Malcolm Gladwelltől.

Kivel készítenél interjút a sorozat keretében?

T. Major Krisztinával. 

Szerk.: Sütöri Laura