Épületek/Középület

Semmi sem mellékes – Egészségház a XIII. kerületben

1/14

Rendelőintézet a Révész utcában, Tervezők: Nagy Csaba, Niszler Katalin, Benedek Botond, Fotó: Bujnovszky Tamás

?>
Rendelőintézet a Révész utcában, Tervezők: Nagy Csaba, Niszler Katalin, Benedek Botond, Fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Rendelőintézet a Révész utcában, Tervezők: Nagy Csaba, Niszler Katalin, Benedek Botond, Fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Rendelőintézet a Révész utcában, Tervezők: Nagy Csaba, Niszler Katalin, Benedek Botond, Fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Rendelőintézet a Révész utcában, Tervezők: Nagy Csaba, Niszler Katalin, Benedek Botond, Fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Rendelőintézet a Révész utcában, Tervezők: Nagy Csaba, Niszler Katalin, Benedek Botond, Fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Rendelőintézet a Révész utcában, Tervezők: Nagy Csaba, Niszler Katalin, Benedek Botond, Fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Rendelőintézet a Révész utcában, Tervezők: Nagy Csaba, Niszler Katalin, Benedek Botond, Fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Rendelőintézet a Révész utcában, Tervezők: Nagy Csaba, Niszler Katalin, Benedek Botond, Fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Rendelőintézet a Révész utcában, Tervezők: Nagy Csaba, Niszler Katalin, Benedek Botond, Fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Rendelőintézet a Révész utcában, Tervezők: Nagy Csaba, Niszler Katalin, Benedek Botond, Fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Rendelőintézet a Révész utcában, Tervezők: Nagy Csaba, Niszler Katalin, Benedek Botond, Fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Rendelőintézet a Révész utcában, Tervezők: Nagy Csaba, Niszler Katalin, Benedek Botond, Fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Rendelőintézet a Révész utcában, Tervezők: Nagy Csaba, Niszler Katalin, Benedek Botond, Fotó: Bujnovszky Tamás
?>
1/14

Rendelőintézet a Révész utcában, Tervezők: Nagy Csaba, Niszler Katalin, Benedek Botond, Fotó: Bujnovszky Tamás

Semmi sem mellékes – Egészségház a XIII. kerületben
Épületek/Középület

Semmi sem mellékes – Egészségház a XIII. kerületben

2010.06.30. 14:06

Projektinfó

Szerzők:
Haba Péter

Földrajzi hely:
Budapest, Magyarország

Építészek, alkotók:
Nagy Csaba, Niszler Katalin, Benedek Botond, Archikon

Vélemények:
3

Révész utcai rendelőintézet átépítés

URL:
Archikon

Tervezés éve:
2007

Építés éve:
2009

Stáblista

Tervezők: Nagy Csaba, Niszler Katalin, Benedek Botond
Építész munkatárs: Bagó Betti
Tartószerkezet: Pintér Tibor, Ékiterv Kft.
Kertterv: Szakács Barnabás , Szabó Franciska, Lépték-Terv Tájépítész Iroda
Épületgépészet: Sor Zoltán, Kiss József, PhQ Kft.
Elektromos tervező: Dorgai Károly, KA-TE Kft.
Orvostechnológia: Bondor Gabriella, Kanosik Ilona, Mediproject-Plusz Kft.
Épületszerkezetek: Higi Balázs, FRT Raszter Kft.
Építtető/megbízó: Budapest Főváros XIII. ker. Önkormányzat Polgármesteri Hivatal
Generálkivitelező: Allegro Kft.

Letölthető dokumentumok:

Az egészségügyi intézmények tervezésének inkluzív szemlélete nem egyszerűen építészeti kérdés – sőt, legalább annyira építtetői felelősség is. Haba Péter írása a Nagy Csaba és munkatársai által tervezett Révész utcai rendelőintézetről

Arról a gondolkodásmódról van szó, amely már nem elsődleges és másodlagos jelentőségű térrendszerekre osztja az épületeket, hanem helyette arra a célra koncentrál, hogy a rendelőhelyiségektől és várótermektől a személyzeti szobákig és mosdókig mindennek a használók fizikai és mentális sokfélesége szerint nyerje el formáját, illetve ennek megfelelő szerves, additív struktúrát képezzen, s – nem utolsó sorban – minden térelem egyfajta méltóságot sugározzon.

A méltóság elve itt nem a régi reprezentációs fogások, formai-kompozíciós klisék alkalmazását jelenti, hanem azt a tervezési módszert, amely semmilyen emberi tervékenységformát sem tekint járulékosnak, kényszerűen betervezendőnek, mellékesnek, mert tudatában van, hogy bizonyos élethelyzetekben sokak számára az ún. kiegészítő funkciók is fókuszba kerülhetnek. Az inkluzív tervezés a komplex akadálymentességen túl a látogatók pszichés reakcióit is figyelembe veszi, hogy az őt körülvevő tér- és tárgyrendszer befogadó legyen a számára, vagyis ne érezze magát olyan kívülállónak, aki egy idegen helyen próbál gondjaira megoldást találni. Bár ez a gondolkodás Magyarországon még messze nem elterjedt, egyre több a példa arra, hogy lassan mégis ismertté válik: a budapesti 13. kerületben található, Nagy Csaba, Niszler Katalin és Benedek Botond tervei szerint épült egészségház funkcionális rendszere is erre utal.

Rendelőintézet a Révész utcában, Tervezők: Nagy Csaba, Niszler Katalin, Benedek Botond, Fotó: Bujnovszky Tamás
1/14
Rendelőintézet a Révész utcában, Tervezők: Nagy Csaba, Niszler Katalin, Benedek Botond, Fotó: Bujnovszky Tamás

Az üzemeltetési és fenntartási szempontból különálló szervezetek, a felnőttrendelő, a gyermekrendelő illetve az ügyeleti bázis a gyógyszertárral – bár egyetlen intézményt alkotnak – egyenrangú épületszárnyakban kaptak helyet, saját bejárattal. Ennek az elrendezésnek sokkal nagyobb a jelentősége annál, mint amilyennek első látásra tűnik: ugyanis nem követi a közös és várótermekre felfűzött, egyetlen bejárattal tervezett, centralizált egészségügyi intézmények gyakorlatát. Így lényegében a három az egyben elv érvényesül, annak minden előnyével: ezzel a tagolással sokkal intimebb, emberléptékű egységek alakulnak ki, kellemes arányú, viszonylag rövid közlekedőkkel, melyekben éppen emiatt sosem tartózkodik túl sok ember. A hosszanti rendszerű, középfolyosós szárnyakat a közöttük húzódó otthonos hangulatú kertek felé a lehető legtöbb ponton megnyílnak széles, nagy ablakokkal.

Az építészeknek még arra is volt gondja, hogy a várótermekben kis kertre néző téröblöket alakítsanak ki, amelyek a természet, a szabad tér látványát engedik be az épület mélyébe. Ugyanezt a célt teljesítik be a várótermek felülvilágítói is: a tereket elöntő napfényt semmilyen más kedélyjavító fogás sem képes pótolni. Ez a nyitottság a hazai egészségügyi intézményekre egyáltalán nem jellemző, – gyakran megfigyelhető, hogy az olyan terekben is az elsötétítésre, a bezárkózásra, a külvilágtól való elfordulásra törekednek, ahol az egyébként nem indokolt (várók, bejárati előtér, stb.): mintha rejtegetni kellene, hogy az országban vannak beteg emberek is. A tervezők azzal is igyekeztek a befogadó érzést erősíteni, hogy a gyermekrendelő várótermében falfestményt készíttettek: Nagy Diána alkotása vidám geometrikus kompozíció humorosan stilizált állatalakokkal.

Rendelőintézet a Révész utcában, Tervezők: Nagy Csaba, Niszler Katalin, Benedek Botond, Fotó: Bujnovszky Tamás
5/14
Rendelőintézet a Révész utcában, Tervezők: Nagy Csaba, Niszler Katalin, Benedek Botond, Fotó: Bujnovszky Tamás

A funkcionális egyenrangúság elve az egyes szárnyakon belül is érvényesül: a várótermekből nyíló helyiségek, az egyik oldalon sorakozó rendelők, illetve a velük szemben lévő személyzeti szobák, irodák, tárolók elrendezése jelzi, hogy semmi sem kezeltek a jelentőségénél alacsonyabb rangon – a gépészeten és a raktárakon kívül szinte minden tér tágas és bőséges természetes fényt kap. A bizonyos elkülönülést igénylő funkciók között nem merev határokat találunk, hanem finom, de egyértelmű jelzéseket: a látogatók várótermeiből nyíló személyzeti folyosó lényegesen keskenyebb ugyan, de nem rejtőzik el a közösségi részektől. Ilyen személyzeti közlekedőterek gondoskodnak arról, hogy például a gyermekrendelő várója elkülönüljön a védőnői szolgálat várójától, de azzal mégis szerves összeköttetésben legyen, úgy funkcionálisan, mint vizuálisan. Ugyanakkor mindkét egységnek – az egyenrangúság jegyében – saját utcai bejárata van. Ez a viszony jellemzi a felnőtt- és gyermekügyeletet is, ellenben a három szárny között – nyilván alapos indokkal – nincs belső átjárás.

Ez a nagyon érzékenyen differenciált, ám hallatlanul egységes rendszer tiszta szellemi hátteret sugall, egyszersmind olyan erős racionalitást, amelyben az építészek szükségét érezték a formai oldásnak. A homlokzatok enyhe, mégis a külső összképet markánsan meghatározó törései, kimozduló síkjai az egyébként feszes, repetitív tömegformába könnyed mozgást visznek. A plasztikai eszközökön túl grafikus módon is igyekeztek a nagyobb, zárt síkok tagolására a burkolóelemek átlós vágásai révén. A falakra került táblák esztétikai értelemben kettős természetűek: egyfelől a huzat faerezetet imitáló mintázata miatt faépület érzését kelti, másfelől a fényes felületeken megcsillanó fény bizonyos szögekből nehezen meghatározható, fémes vagy kőszerű hatást kelt. Ez a különös minőségváltás és fényjáték tovább bővíti az épület karakterének sokféleségét.

Rendelőintézet a Révész utcában, Tervezők: Nagy Csaba, Niszler Katalin, Benedek Botond, Fotó: Bujnovszky Tamás
4/14
Rendelőintézet a Révész utcában, Tervezők: Nagy Csaba, Niszler Katalin, Benedek Botond, Fotó: Bujnovszky Tamás

A funkcionális egyenrangúság, a képletszerűen tiszta térrendszer, a minden részletben megnyilvánuló humánus hozzáállás, a szó szerinti és képletes értelemben vett világosság, a külvilág felé megnyíló belső terek, a tömeg lágyan elnyúló lapossága, a fa mint építőanyag felidézése és a formálás organikus hangulatú oldottsága mind annak az ismérve, melyet az építészek úgy szoktak aposztrofálni, hogy olyan skandinávos.

Haba Péter

 

 

 

Vélemények (3)
kisspetya
2010.07.06.
07:05

Hála és köszönet a tervezőknek! Végre egy jó épület. Korrekt, átlátható tiszta alaprajzzal, szép és arányos tömegekkel, megfelelő anyaghasználattal. Gratulálok, nagyon szép épület!

hatvani.adam
2010.07.01.
05:03

Szép lett, csak egy kérdés, a falfestést ki csinálta?

haba.peter
2010.07.01.
05:42

@hatvani.adam: A falfestések terveit Nagy Diána készítette. Ez sajnos kimaradt a cikkből. Pótoltam. - a szerző

Új hozzászólás
Épületek/Örökség

VÁRKERT BAZÁR // Egy hely + Építészfórum

2021.03.24. 18:04
00:07:03

A dualista Monarchia kialakulsával Budapest elindult az uralkodói központtá válás útján, melynek szimbolikus eleme volt a korszerűtlen királyi palota nagyszabású átépítése. A megtisztelő feladatot nem más kapta, mint az építészóriás Ybl Miklós. A munkálatok az épületegyüttes környezetének rendezésével kezdődtek, így jött létre 1875 és 1882 között a Várhegy Duna felé néző oldalán a Várkert Bazár. A látványos neoreneszánsz stílusú épülethez és a mögötte található királyi kerthez egy szintén elegáns kialakítású műszaki épület is tartozott, ez a Várkert Kioszk. Az Egy hely és az Építészfórum közös sorozatának legújabb részében a magyarországi neoreneszánsz építészet kiváló példájával ismerkedhetünk meg.

A dualista Monarchia kialakulsával Budapest elindult az uralkodói központtá válás útján, melynek szimbolikus eleme volt a korszerűtlen királyi palota nagyszabású átépítése. A megtisztelő feladatot nem más kapta, mint az építészóriás Ybl Miklós. A munkálatok az épületegyüttes környezetének rendezésével kezdődtek, így jött létre 1875 és 1882 között a Várhegy Duna felé néző oldalán a Várkert Bazár. A látványos neoreneszánsz stílusú épülethez és a mögötte található királyi kerthez egy szintén elegáns kialakítású műszaki épület is tartozott, ez a Várkert Kioszk. Az Egy hely és az Építészfórum közös sorozatának legújabb részében a magyarországi neoreneszánsz építészet kiváló példájával ismerkedhetünk meg.

Helyek/Köztér

SÁRKÁNYOK ÉS DELFINEK PESTEN ÉS BUDÁN // Egy hely + Építészfórum

2021.02.24. 16:10
00:06:00

Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának következő részében a budapesti sárkányok és delfinek nyomába eredünk, amelyeket természetesen nem az állatkertben fogunk megtalálni, ám talán nem is kell olyan messzire mennünk a rejtély első megoldásáért. Három sárkány és nyolc delfin bújik Pesten és Budán, amik mellett nap mint nap sétálhatunk el anélkül, hogy ismernénk múltjukat, pedig 150 éves vándorlásuk során az egész város történetét elmesélik nekünk.

Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának következő részében a budapesti sárkányok és delfinek nyomába eredünk, amelyeket természetesen nem az állatkertben fogunk megtalálni, ám talán nem is kell olyan messzire mennünk a rejtély első megoldásáért. Három sárkány és nyolc delfin bújik Pesten és Budán, amik mellett nap mint nap sétálhatunk el anélkül, hogy ismernénk múltjukat, pedig 150 éves vándorlásuk során az egész város történetét elmesélik nekünk.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk