Épületek/Középület

Sifang Művészeti Múzeum, Nanjing, Kína - Steven Holl

1/26

fotó: Sifang Art Museum

?>
fotó: Sifang Art Museum
?>
fotó: Sifang Art Museum
?>
fotó: Sifang Art Museum
?>
fotó: Sifang Art Museum
?>
fotó: Sifang Art Museum
?>
fotó: Sifang Art Museum
?>
fotó: Sifang Art Museum
?>
fotó: Sifang Art Museum
?>
fotó: Sifang Art Museum
?>
fotó: Iwan Baan
?>
fotó: Shu He
?>
fotó: Shu He
?>
fotó: Iwan Baan
?>
Pince
?>
Keleti homlokzat
?>
Metszet
?>
Galéria
?>
Kertterv
?>
Északi homlokzat
?>
Metszet
?>
Tetőfelülnézet
?>
helyszínrajz
?>
Déli homlokzat
?>
Nyugati homlokzat
?>
Akvarell - Steven Holl
?>
Akvarell - Steven Holl
1/26

fotó: Sifang Art Museum

Sifang Művészeti Múzeum, Nanjing, Kína - Steven Holl
Épületek/Középület

Sifang Művészeti Múzeum, Nanjing, Kína - Steven Holl

2013.11.18. 13:20

Projektinfó

Építészek, alkotók:
Steven Holl, Li Hu

Földrajzi hely:
Kína, Nanjing

Vélemények:
1

Sifang Művészeti Múzeum, Nanjing

URL:
Steven Holl Architects

Tervezés éve:
2003

Építés éve:
2013

Bruttó szintterület:
2787 m2

Stáblista

megbízó: Nanjing Foshou Lake Architecture and Art Developments Ltd.
építészet: Steven Holl, Li Hu, Hideki Hirahara, Clark Manning, Daijiro Nakayama, Joseph Kan, JongSeo Lee, Pei Shyun Lee, Tz-Li Lin, Richard Liu, Sarah Nichols - Architectural Design Institute, Nanjing University
szerkezetek: Guy Nordenson and Associates
világítástervező: L'Observatoire International

Steven Holl irodája és a Nanjing-i Egyetem Épülettervezési Intézetének együttműködéséből született a Sifang Művészeti Múzeum Kínában. Az első ránézésre meghökkentő épület koncepcióját régi kínai festmények inspirálták. Bemutatjuk a frissen átadott múzeumot.

A nyugati és keleti (kínai) festészet között alapvető történeti különbséget a
perspektíva kezelése jelent. A 13. század után a nyugati festészet felfedezte
az egy iránypontos perspektívát. A kínai művészek ezzel szemben - habár
ismerték az iránypontos perspektíva szabályait - előnyben részesítették a
"párhuzamos perspektívát", olyan tájképeket alkotva, amelyben a
szemlélő saját utazást tehet.

helyszínrajz
22/26
helyszínrajz

fotó: Shu He
12/26
fotó: Shu He

Az új múzeum a nanjing-i Pearl Spring üde, zöld környezetében, a Kortárs
Nemzetközi Építészeti Kiállítás kapujában helyezkedik el. A múzeum feltárja
a különböző nézópontokból nyíló panorámát, a tér változatos rétegeit és
kiterjed a köd és víz irányába, így megidézve a mély, és változékony tér
titkait, akár egy korai kínai festmény. A múzeum alsó szintjét a párhuzamos
perspektíva szerint szerkesztett kert és annak fekete, bambusz-mintázatú
vasbeton falai alkotják, amik fölött "lebeg" a könnyed épülettest.

fotó: Sifang Art Museum
1/26
fotó: Sifang Art Museum

fotó: Sifang Art Museum
7/26
fotó: Sifang Art Museum

A kert egyenes ösvényei fokozatos átmenettel fordulnak át az emelet
kanyargós közlekedőibe. A felső galéria, magasan a levegőbe emelkedve
az órajárással megegyező irányban fordulni látszik, csúcspontjáról pedig
láthatóvá válik Nanjing városának távoli sziluettje. E vizuális kapcsolat teszi a
vidéki helyszínt városivá, Nanjing Ming-korabeli településének részévé.
Az udvart újrahasznosított helyi téglaburkolat borítja, amelyet a Nanjing
szívében fekvő, elpusztult udvarokból hoztak ide.

fotó: Sifang Art Museum
3/26
fotó: Sifang Art Museum

Akvarell - Steven Holl
26/26
Akvarell - Steven Holl

A múzeum épületén megjelenő színek, a fekete és a fehér ugyancsak a régi keleti festményeket idézi, egyben nagyszerű háttérként szolgál a kiállított művészeti és építészeti alkotások változatos színeinek és felületeinek. A bambusz, amely korábban az építési helyen nőtt, a vasbeton szerkezeteken köszön vissza, átható fekete foltot képezve. A múzeum hűtését és fűtését geotermikus források biztosítják, vízigényét pedig az összegyűjtött esővíz fedezi.

 

Vélemények (1)
Pákozdi Imre
2013.11.19.
20:02

Megint egy múzeumépület, amelynek az érdekességével soha, egyetlen benne elhelyezett mű sem vetekedhet majd. Méltó kiállítási tárgy csak az épület saját modellje lehetne a központi terem centrumában, körbe véve a tervezés és az építés érdekfeszítő folyamatának fényképes dokumentumaival. A kassza fölött nyilván ott lóg az Alkotó, a Tervező oldott mosolyú, garbós fotója. Bravó, Steve: Frank és Santiago méltó pandanjának tetszel - avagy tetszik - lenni.

Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

PALATINUS // Egy hely + Építészfórum

2021.10.13. 10:43
00:06:31

Az 1930-as években Janáky István és Szőke Károly tervei alapján a Margitsziget egyik legnépszerűbb pontja, a Palatinus Strand, vagy becenevén a Pala. A magyar modernizmus színvonalas alkotása 2017-ben újulhatott meg Nagy Csaba és az Archikon közreműködésével. Az Egy hely mai részéből a Pala és a margitszigeti fürdőkultúra történetével ismerkedhetünk meg.

Az 1930-as években Janáky István és Szőke Károly tervei alapján a Margitsziget egyik legnépszerűbb pontja, a Palatinus Strand, vagy becenevén a Pala. A magyar modernizmus színvonalas alkotása 2017-ben újulhatott meg Nagy Csaba és az Archikon közreműködésével. Az Egy hely mai részéből a Pala és a margitszigeti fürdőkultúra történetével ismerkedhetünk meg.

Nézőpontok/Történet

A PÁCINI MÁGOCSY-KASTÉLY // Egy hely + Építészfórum

2021.09.08. 16:03
00:06:34

A pácini várkastély hazánk késő-reneszánsz építészetének fontos alkotása, jellegzetes saroktornyaival, gyilokjárójával és cserépkályháival Észak-Magyarország egyik legszebb műemléke. Az Építészfórum és az Egy hely közös sorozatának mai részében ezt a XVI. századi épületet ismerhetjük meg.

A pácini várkastély hazánk késő-reneszánsz építészetének fontos alkotása, jellegzetes saroktornyaival, gyilokjárójával és cserépkályháival Észak-Magyarország egyik legszebb műemléke. Az Építészfórum és az Egy hely közös sorozatának mai részében ezt a XVI. századi épületet ismerhetjük meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk