Épülettervek/Hallgatói terv

Sportközpont Szegedre

1/11

Látvány az utca felől

Látvány az utca felől
Látvány a park felől
Látvány a park felől
Bejárati tér
Tornaterem a földszintről nézve
Tornaterem
Makett
Helyszínrajz
Metszet
Homlokzat
Franczia Zsolt
?>
Látvány az utca felől
?>
Látvány a park felől
?>
Látvány a park felől
?>
Bejárati tér
?>
Tornaterem a földszintről nézve
?>
Tornaterem
?>
Makett
?>
Helyszínrajz
?>
Metszet
?>
Homlokzat
?>
Franczia Zsolt
1/11

Látvány az utca felől

Sportközpont Szegedre
Épülettervek/Hallgatói terv

Sportközpont Szegedre

2014.09.06. 12:00

Franczia Zsolt diplomatémájának egy sportközpont tervezését választotta szülővárosába, Szegedre. A városnak egyetlen igazán nagy sportcsarnoka van, Újszegeden, amely a tervezési helyszínhez képes a város túlsó oldalán található. Funkcióban sem fedi le teljesen egymást a kettő, mivel a Városi Sportcsarnok nagy nézőszámú profi meccseknek ad helyet, az általa tervezett sportközpont pedig inkább a környékbelieknek, az amatőr csapatoknak, fiataloknak, baráti társaságoknak nyújt kikapcsolódási és sportolási lehetőséget.

A telek szinte az egész városból rendkívül könnyen és gyorsan megközelíthető, ezáltal könnyen elérhető nagyobb tömegek számára is.

A helyszín

A telkem Szeged Rókus városrészében, két fontos közlekedési útvonal metszéspontjában található. Jelenleg a területen leromlott állapotú raktár és üzlethelyiségek találhatók. Ezek az épületek a többemeletes panel társasházak közé vannak beágyazódva, ezáltal egyfajta sebként jelenik meg a városszövetben.

Helyszínrajz
8/11
Helyszínrajz

A meglévő épületek szétaprózódott telkeken állnak, ezeket úgy osztanám újra, hogy a T-alakú terület három egységre bomlana szét, a sportközpontra, egy későbbi ütemben megépülő társasházra, és a Kossuth Lajos sugárút felőli oldalon álló építészetileg értékes, historizáló homlokzatú házra.

Az épületem elhelyezésénél először a környező tömbök struktúráját vettem figyelembe. A területre jellemzően az épületemhez tartozó parkot a körúttól távolabbi oldalon, a házak között helyeztem el. A sportközpont megközelítésére meghosszabbítottam és összekapcsoltam a szomszédos házak előtt húzódó szervízutakat, így nem jelent problémát a telek megközelítésekor a közelben lévő három sávos körforgalom sem. Az épület gyalogos megközelítése a környező lakóházakból gyalog, valamint a város távolabbi részéről tömegközlekedéssel történik. A park megközelítése a környező épületek között lehetséges, melyek egyfajta szűrőt képeznek a forgalmas főutak és a park között. A körúton lévő villamos megálló és a park közötti kapcsolatot az épület átjárhatósága biztosítja.

A park

Fontosnak tartottam, hogy egy olyan jól használható parkot alakítsak ki, amely a környék társasházai között elterülő zöld „dzsumbujjal" ellentétben egy közösségi gyülekezőtérként tud funkcionálni. A park egyik felén nagyobb összefüggő zöld felületeket alakítottam ki, ezeken belül helyet kaphat egy játszótér, piknikező helyek valamint a zöld részek közötti utak egy streetball pályává teresednek ki.

A másik oldalon nagyobb burkolt terület található, kiválóan tudnak itt a gyerekek biciklizni, labdázni, a felnőtteknek pedig a zegzugosan benyúló zöld felületeket szegélyező padok kínálnak érdekes helyzeteket beszélgetéshez, pihenéshez.

Látvány az utca felől
1/11
Látvány az utca felől

Belső kialakítás

A sportközpontban egy három kosárlabda pályányi tornaterem, egy falmászó központ és egy fitness központ kap helyet. A sportpályát és a mászótermet egy szinttel bemélyítettem a földbe, így az épület kicsit alacsonyabbá válhatott, nem nő rá a környező lakóházakra. Ezzel a lesüllyesztéssel a földszinten kialakult egy „híd", amely a legfontosabb kiszolgáló funkciókat foglalja magába, valamint összeköti a körutat a parkkal.

A földszintről kiváló rálátás nyílik a sportpályákra, valamint a mászófalra. A sportolók is ezen a szinten vehetik meg jegyeiket, majd az egy szinttel lejjebbi öltözőkből juthatnak a pályákra. Amennyiben rendezvénynek vagy meccsnek adna helyet az épület, a nézők közvetlen a földszintről tölthetik fel a kinyitott mobil lelátókat. A földszint park felőli részén kapott helyet még egy kisebb büfé is, amely a sportolókat és a kint kikapcsolódókat láthatja el.

A pinceszinten találhatók a csapatok és az edzők öltözői, a sportszertárak valamint a pályák. A pinceszintre már csak azok juthatnak le, akik érvényes jegyüket érvényesítették a földszinten, ezáltal elkerülve, hogy a sportolók és a nézők keresztezzék egymás útvonalát.

Bejárati tér
4/11
Bejárati tér

Az első emeleten helyeztem el a konditermet valamint két spinning és két aerobic termet. A fitness központ öltözői is ezen a szinten találhatóak. Helyett kapott még egy kisebb recepció, ami egyben a fitness részleg büféjeként is funkcionál. Erről a szintről is kiváló rálátás nyílik a tornatermekre és a mászófalra.

A második emeleten a szint egyik végére a gyógytornász termek, a másikra pedig egy tárgyaló, ahol sportközpontot időnként kibérlő kliensek egy rövid bemutató túra után alá is tudják írni a szerződést.

Tornaterem
6/11
Tornaterem

Külső megjelenés

Az épület homlokzata a két bejárati sávot leszámítva teljesen zárt. A belső terek megvilágítása felülvilágítókkal történik, ezáltal könnyen elkerülhető a káprázás a sportpályákon. A homlokzaton dinamikus, színes felületeket alakítottam ki, melyek a mögöttük húzódó funkcióra reflektálnak. A zöld oldal mögött a tornaterem, a kék mögött a mászófal található. A középső vegyes funkciójú részt a színek keveredése jelképezi a homlokzaton. A pályákat jelképező színek a belső térben is megjelennek a sportpályák öntött poliuretán burkolatának színeként.

Az épület tetején extenzív zöldtető kerül kialakításra, ezáltal a vízszintes felületeket tekintve a parkkal együtt egy egybefüggő zöld felület jelenik meg a jelenlegi lepusztult raktárhalmaz helyén.

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk