Technológia

Szilárd alapra lehet nagy dolgokat építeni

1/8

LB Knauf - Egri Érseki palota

?>
LB Knauf - Egri Érseki palota
?>
LB Knauf - Egri Érseki palota
?>
LB Knauf - Egerszalóki Református templom
?>
LB Knauf - Egerszalóki Református templom
?>
LB Knauf - Egerszalóki Református templom
?>
LB Knauf - fürdőszoba - Kecskemét
?>
LB Knauf -  fürdőszoba - Kecskemét
?>
Veit Tamas
1/8

LB Knauf - Egri Érseki palota

Szilárd alapra lehet nagy dolgokat építeni
Technológia

Szilárd alapra lehet nagy dolgokat építeni

2020.08.05. 14:10

Cikkinfó

Támogatott tartalom

Cég, szervezet:
Lasselsberger-Knauf

Termék, technológia:
építőanyaggyártás

30 évvel ezelőtt alapították a Lasselsberger Kft-t, amely egy gyors névmódosítást követően Lasselsberger-Knauf néven hamar a hazai építőanyaggyártás egyik meghatározó szereplője lett. Az elmúlt három évtizedben termékei és innovációi révén a cég nem csak Magyarországon vált ismertté és jó par termékkategória tekintetében piacvezetővé, de a régióban is komoly hídfőállásokat épített ki. Egy országokon túlívelő sikertörténet, ami Veszprémből indult.

Gépi vakolat, penészölő fugázó, hőszabályozó beltéri vakolat – csak néhány termék és innováció, amelynek mind a kifejlesztése, mind pedig piaci bevezetése a Lasselsberger-Knauf nevéhez fűződik. A veszprémi székhelyű cég története bővelkedik az ilyen fejlesztésekben, a merész, újító ötletek megvalósításában, ahogy bővelkedik az eredményekben, a jelentős mérföldkövekben és az izgalmas fordulatokban is.

Alapítás és az első évek

A céget Lasselsberger Kft. néven 1989. november 10-én alapították, technikai értelemben tehát ezt a dátumot lehet születésnapnak tekinteni, a gyártás és az értékesítés ugyanakkor csak 1990-ben indult meg. A központ és a székhely a kezdetektől fogva Veszprémben található, itt épült fel az első építőanyag gyár is.

A cég tulajdonos-alapítója az osztrák Lasselsberger család volt, amely már akkor is számos építőanyag-ipari vállalkozást birtokolt Ausztriában és a környező országokban. A felfutóban lévő veszprémi gyár felkeltette az építőiparban nagy múltra visszatekintő német Knauf család érdeklődését, amely 1991 nyarán részedést vásárolt benne, így a céget innentől Lasselsberger-Knauf Kft-nek hívják. A külföldi tulajdonosi kör már a kezdetektől fogva magyar managementet bízott meg az irányítási feladatokkal, magyar munkavállalókat alkalmazott, deklaráltan magyar termékeket kezdett el gyártani és magyar márka építésébe fogott. Ez a felállás azóta is érvényes.

LB Knauf - Egri Érseki palota
1/8
LB Knauf - Egri Érseki palota

Az induló termékportfólióba zsákos termékek, falazóhabarcsok, kézi alapvakolatok, hőszigetelő alapvakolatok és nemesvakolatok kerültek. Ezt kiegészítendő az alapítás után nem sokkal meg is érkezett az első fontos újítás: a gépi vakolat termékkategóriát Magyarországon először ugyanis a Lasselsberger-Knauf vezette be 1991-ben. Ez ma is a cég meghatározó termékei közé tartozik, ahogy a nem sokkal később piacra dobott önterülő esztrich, az Eurosan felújító vakolat és a komplett hőszigetelő rendszerek is.

Új üzemek és külföldi terjeszkedés

A veszprémi gyár 1995-ben érte el kapacitásának felső határát: ekkor 3 műszakban több mint 100 ezer tonna építőanyagot termeltek itt egy év alatt. A cég piaci erősödése, a termékek iránti érdeklődés fokozódása és az értékesítési mutatók meredek emelkedése miatt azonban ez már nem volt elegendő. A pest megyei Bugyi községben 1995-ben kezdődött meg a második üzem építése, amelyben 1996-ban indult meg a termelés. A még ma is világszínvonalú technológiát képviselő gyár éves kapacitása 240 ezer tonna, ami több mint duplája a veszpréminek.

A fejlődés itt nem állt meg, a cég a későbbiekben újabb üzemeket nyitott. 2001-ben Vácott kezdte meg működését az LB-Knauf harmadik hazai gyára, ahol kizárólag vakolatokat állítanak elő. A negyedik termelőüzem pedig Debrecenben épült fel, itt 2004-ben indult meg a gyártás.

A hazai termelőkapacitás bővítésével párhuzamosan a cég régiós terjeszkedésbe kezdett. A külföldi nyitás éve 1999 volt, a Lasselsberger-Knauf ekkor alapította meg horvátországi leányvállalatát, és ekkor indult meg az első külföldi gyár építése Durdevac (Szentgyörgyvár) közelében. A régiós térnyerés következő fontos állomása 2003-ban jött el, amikor a cég megalapította romániai leányvállalatát. Dél-keleti szomszédunknál termelőüzem építésére nem került sor, az itt értékesített termékeket Magyarországon gyártják.

LB Knauf - Egerszalóki Református templom
4/8
LB Knauf - Egerszalóki Református templom

Termékfejlesztés, laboratórium

A Lasselsberger-Knauf az alapításától fogva intenzív kutatás-fejlesztési tevékenységet végez, ennek köszönhetően számos technológiai újítást vezetett be úttörőként Magyarországon, és számos iparági minősítést érdemelt ki versenytársait megelőzve. Utóbbira példa, hogy a 90-es évek közepén a cég kapta meg elsőként az építőipari alkalmassági bizonyítványt (ÉME – Építőipari Műszaki Engedély) egyik kiemelt termékcsoportjára, a hőszigetelő rendszerekre. Az építőipari ágazatban szintén a Lasselsberger-Knauf volt az első, amely ISO minőségbiztosítási rendszert vezetett be.

A cég Magyarországon egyedülálló, speciális műszerekkel felszerelt, az EU által akkreditált laboratóriummal rendelkezik. Alapvetően az itt végzett intenzív kutatómunka eredménye, hogy a hazai gyártók között a Lasselsberger-Knauf kínálja az egyik legszélesebb termékportfóliót vevőinek. A termékfejlesztés mellett a laboratóriumban megrendelésre végzett anyagvizsgálatok és egyéb építőipari szakértői vizsgálatok is zajlanak.

LB Knauf - Egerszalóki Református templom
3/8
LB Knauf - Egerszalóki Református templom

Lasselsberger-Knauf, ahogy ma ismerjük

A veszprémi építőanyaggyártó 2006-ban nagyszabású arculati ráncfelvarráson esett át: ekkor vezették be a ma már jól ismert új szlogen is: „Építő megoldások", amely gyorsan összeforrt a Lasselsberger-Knauf nevével. A céges filozófiát tükröző kifejezés többféle jelentéstartalommal bír. Egyrészt arra utal, hogy az LB-Knauf nem csupán termékeket gyárt, hanem komplett megoldásokat kínál ügyfelei felmerülő problémáira. Másrészt magában foglalja a partneri kapcsolatok fontosságát, a cég által nyújtott szolgáltatásokat, az alkalmazott technológiákat és a képzési programokat.

Az arculatváltást követő években fontos szerkezeti változások történtek az LB-Knauf termékpalettáján. Intenzív fejlesztések kezdődtek szinte minden termék kategóriában, aminek köszönhetően minden évben új, prémium minőségű termékek kerültek piacra.

2013-ban újabb mérföldkőhöz érkezett az LB-Knauf: ekkor vásárolta fel a Nikecell Balatonfűzfőn található színezővakolat gyárát, amely nyomban kapacitásbővítésen esett át. A felvásárlás a népszerű termékcsalád beintegrálása és a piaci jelenlét erősítése mellett a céges imázsépítés szempontjából is rendkívül fontos lépés volt.

Az előző változások és döntések vezettek ahhoz a mai napig érvényes üzleti stratégiához, amelyet a Lasselsberger-Knauf 2015-ben fogadott el. Ebben a kiemelt fontosságú hidegburkolási és homlokzati termékcsoportok mellett a legnagyobb hangsúlyt az innováció és a cég építőanyagokhoz kapcsolódó szakértői státuszának erősítése kapja. Ez utóbbi részét képezik azok az évente ma már több ezer embert érintő képzési programok (főként hidegburkolás és kőműves témában), amelyeket az LB-Knauf 2002 óta szervez ingyenesen.

LB Knauf - Egerszalóki Református templom
5/8
LB Knauf - Egerszalóki Református templom

Jövőkép

2017 végén kezdte meg működést a Lasselsberger-Knauf második horvátországi gyára Zadar közelében. Ezzel a cég hazánkban és a régióban jelenleg összesen hét termelőüzemmel rendelkezik, melyek együttesen több mint 900 ezer tonna kapacitással bírnak . Az LB-Knauf a gépi alapvakolatok és az esztrichek terén egyértelmű piacvezető Magyarországon, míg a vakolatok, habarcsok és hőszigetelő ragasztók tekintetében is a piac egyik legmeghatározóbb piaci szereplője. Ezen felül a homlokzati felújítási feladatokhoz a legszélesebb termékkört kínálja vásárlóinak.

A Lasselsberger-Knauf az elmúlt években rendre kétszámjegyű növekedést produkált az árbevétel tekintetében, miközben a vállalat hatékonysága illetve eredményessége is a várakozáson felül alakultak. Hazai és külföldi termelőüzemeivel, illetve leányvállalataival együtt a cégcsoport jelenleg mintegy 250 munkavállalót foglalkoztat.

Veit Tamás, a cég ügyvezető igazgatója úgy véli, a fejlődés dinamikája az elkövetkezendő években is megőrizhető. „A régiós gondolkodás és a határok nélküli működés koncepciója mellett ennek egyik legfontosabb feltétele, versenyképességünk további javítása. Ennek érdekében a cégcsoport működésének valamennyi szegmensében folytatni fogjuk fejlesztéseinket. A termékfejlesztés csak egy ezek sorában, szolgáltatásaink színvonalának emelésére vagy az ügyfélélmény fokozására ugyanolyan nagy hangsúlyt kell fektetnünk. Büszkék vagyunk arra, hogy számos esetben elsőként vezettük be Magyarországon az új technológiai megoldásokat, legyen szó a gyártás, a logisztika vagy a kommunikáció területéről. Úttörő, kísérletező és sokszor kockázatvállaló hozzáállásunkat a jövőben is megőrizzük" – mondta Veit Tamás.

A további fejlődés másik kulcskérdése, hogy a cég közép és hosszú távon milyen válaszokat tud adni a lokális és globális környezetvédelmi kihívásokra. „Természetesen mi is kiemelten foglalkozunk a fenntarthatóság és a környezetvédelem kérdéskörével. Az építőiparra hatalmas felelősség hárul ezen a téren, hiszen ez az egyik legnagyobb ökológiai lábnyommal rendelkező iparág. Ugyanakkor látni kell, hogy az egyes iparági szereplők nem képesek egyedül megoldást adni, ehhez a teljes rendszer átalakítására van szükség. Úgy érzem, mi a magunk részéről eddig is elvégeztük a feladat ránk eső részét, a jövőben viszont igyekszünk még nagyobb szerepet játszani abban, hogy az építkezés és otthonteremtés minél kevesebb terhet rójon környezetünkre" – mondta Veit Tamás.

Veit Tamas
8/8
Veit Tamas

Szerepvállalás a műemlékvédelem

A Lasselsberger-Knauf Kft. szívügyének tekinti az épített örökség védelmét, amelyre arányaiban jóval több erőforrást áldoz, mint amit az ebből származó árbevétele indokolna. A cég az elmúlt 30 évben közvetlenül vagy közvetve közel 2000 esetben vett részt hazai műemléki épületek felújításában. A veszprémi építőanyag gyártó az állagfelmérés, az írásos felújítási javaslat elkészítése és a speciális anyagok kifejlesztése mellett jellemzően a munkaműveletek betanításában és a kivitelezés ellenőrzésében vállal szerepet ezeknél a projekteknél.

A cég olyan referenciákkal büszkélkedhet, mint a II. András halála (1235) környékén épült Füzéri vár rekonstrukciója, vagy a magyar történelem egyik meghatározó jelentőségű erődítményének, a Siklósi várnak a felújítása. De a listán szerepel többek között a keszthelyi Festetics-kastély, a tiszadobi Andrássy-kastély, az egri Török Fürdő vagy a szentgotthárdi Nagyboldogasszony Templom is.

LB Knauf - Egri Érseki palota
1/8
LB Knauf - Egri Érseki palota

Forradalmi Lasselsberger-Knauf termékek

SilverCol, a penészölő fugázó: prémium minőségű, flexibilis fugázóhabarcs, amely a hozzáadott speciális adalékanyagnak köszönhetően gátolja a gombák és a baktériumok szaporodását. A Silvercolt azokban a helyiségekben és azokon a felületeken érdemes alkalmazni, ahol fokozott jelentősége van a higiéniának, tehát például fürdőszobákban, medencékben vagy orvosi rendelőkben. Ideális fugázója medencéknek, homlokzat burkolatoknak vagy hidegburkolattal ellátott járófelületeknek.

LB Knauf - fürdőszoba - Kecskemét
6/8
LB Knauf - fürdőszoba - Kecskemét

Thermo Comfort vakolat: a termék segítségével jelentősen csökkenthető az épületek energiafelhasználása és hőingadozása, amely az esetek nagy részében gyakorlatilag feleslegessé teheti a klímaberendezések használatát. A fázisváltó vakolattal ellátott helyiségek hőmérséklete ugyanis a nyár legforróbb napjaiban sem emelkedik 26 °C fölé. Ennek oka, hogy a vakolatban lévő különleges adalékanyag óriási mennyiségű hőenergiát képes elnyelni, miközben szerkezetében a jég olvadásához hasonló jelenség játszódik le.

Mischnix gyorskötő betonkeverék: a termék egy zsákos kiszerelésben kapható speciális szárazbeton keverék, amely egyszerűen bedolgozható, alkalmazásánál nincs szükség keverésre, ráadásul víz hozzáadásával rendkívül gyorsan, néhány perc alatt megköt. Egy óra múlva a betonba rögzített tárgy vagy szerkezeti elem támasztéka elvehető, maga a szerkezet pedig 24 óra múlva rendeltetésszerűen terhelhető.

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk