Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. /
Közélet, hírek

Szűrőnkön át a világ

1/5

forrás: domusweb.it

?>
forrás: domusweb.it
?>
forrás: galeriezink.de
?>
forrás: thecoolhunter.net
?>
forrás: som.com
?>
forrás: nytimes.com
1/5

forrás: domusweb.it

Szűrőnkön át a világ
Közélet, hírek

Szűrőnkön át a világ

2007.02.27. 14:08

Galambdúcon temetkezzünk vagy utazzunk el Milánóba, ahol izgalmas szálláshelyek közül válogathatunk, esetleg osztályozzuk a brüsszeli NATO központ terveit. Hírcsokor a nagyvilág kortárs építészeti és dizájn témáiból.

Újra eltelt egy bő hét, mi épülünk és szépülünk minden napról-napra. Amíg az Építészfórum beindította szakmai blogját, addig a világháló külföldi site-jai is megállás nélkül termelték az érdekes híreket. Ismét van min elcsodálkozni.

Elsőként a jövő temetkezési lehetőségeiből adunk ízelítőt, mikor átkattintunk a bldgblog.blogspot.com oldalára. Nincs ember, akinek nem akad meg a szeme ezen a vertikálisan formabontó emlékhelyen. Az oldalon bemutatott 108 méter magas komplexum lényege elsősorban a helytakarékosság és a dizájn. A praktikum mellett érvel a 2006-os velencei biennálén bemutatott koreai makett is ("The last house" nevű projekt). Chanjoong Kim galambdúc jellegű terve is egy meghökkentő temetkezési helyszínt biztosít a ma emberének. Az egyre sűrűbben belakott tér nem ad lehetőséget a jövőben a temetkezés eredeti módjára, mely túzottan helyigényes, ebből indultak ki a tervezők. Ráadásul a koreai toronyban lehetőség van a távmegemlékezés kinyilvánítására is, miszerint ha hiányzik nekünk az elhunyt hozzátartozónk felhívhatunk egy telefonszámot, s így felvillan egy lámpa a torony egyik ablakában. Az ötleten érdemes még elmélázni...

 

Az elfajult, játékos gondolatok erősen áthatják a berlini Baracke kiállítást is, melyen japán dizájnerek alakítottak ki hat szobát Yoshitomo Nara munkái számára. Mintha valami színes mesefilmbe tévedtünk volna az első szobában, úgy lépkedünk a szétszórt játékok és a falra aggatott pár festmény között. Ugyanis a kiállítás elsősorban a képzőművészetnek adna helyet, feltupírozva a kiegészítő színes ötletkavalkáddal. A következő szobák is tartogatnak bőven meglepetéseket, s ha bárki még arra jár (Berlinben, a Galerie Zink Schlesische str. 27-ben áprilisig tart nyitva a kiállítás), nézze meg saját szemével a furcsa tárlatot.

 

Továbbutazva Milánóig, elcsodálkozhatunk az ország talán egyetlen igazán avantgárd hoteljében (Straf Hotel). A klasszikus homlokzati kialakítás mellett ultramodern berendezések, belsőépítészeti ötletek vadítják meg a futurisztikus épületbelsőt. Milánó legforgalmasabb utcáján található a szálloda, melynek közelében van a Scala vagy éppen a Duomo katedrális, hagyományos és futurista képet egyaránt adva ezzel a városrésznek. A 66 szobás szálláshely enteriőrje a lehető legextrémebb hatást kelti a vendégekben, mintha csak valamilyen bunkerbe csöppentek volna. Ha valakinek erre fáj a foga, ám legyen: részletek itt.

 

Amíg minket magyarokat a budapesti kormánynegyed kialakítása izgat leginkább, addig megjelentek az első tervek a brüsszeli NATO központra. A NATO főhadiszállás magán hordozza majd, a tervek alapján, a politikai világ drámai változásainak hatását. A lekerített területek, a térbeli szerkezetek, zónák egyre interaktívabb szerepet kapnak. A NATO újradefiniált szerepe egy újfajta, integráló, unikális épületet kíván meg, s ezt próbálta terveiben megalkotni a SOM Építésziroda, mely megnyerte a nemzetközi pályázatot a 172 ezer m2 alapterületű iroda, konferencia és rekreációs szolgáltatásokkal felszerelt épületre. (melyben szálláslehetőséget is adnak a jövendőbeli 26 tagország képviselőinek egy helyen) Az iroda terve egyrészt egy szimbólikus forma kigondolása volt, másrészt az erősen funkcionális és transzparens jelleget hangsúlyozza.

 

A New York Times nemrégiben publikált cikke arról értekezik, hogyan lehet minél kisebb helyen, minél elfogadhatóbb körülmények között élni. Ez az elsőre igencsak ellentmodásos feltevés elképesztő eredményeket szokott produkálni a megvalósítás szakaszában, ezért is érdemes a témának nagyobb figyelmet szentelni. Az egyszerűség nem feltétlenül kell, hogy gyatra megvalósítást, csapnivaló vagy kényszerötleteket szüljön. Az Inhabitat internetes magazin cikke szerint például az aprócska otthonok kialakítása előre elkészített elemekből valósulhatna meg a legkönnyebben. Bár ezer kérdést vet fel így is a téma, sokan állítják, hogy a felesleges terek megszűntetésével sokkal élhetőbb, szerethetőbb kisházak épülhetnének, gondos előretervezéssel. A probléma azonban a társadalmi közgondolkodásban is rejlik, miszerint a kislakások, apróbb szobák megítélése szociálisan hátrányos hátteret feltételez. Nem szívesen zárja be magát egy kalitkába senki sem, ha nem feltétlenül szükséges, mondják a legtöbben. Érdekes megoldásokért és javaslatokért nézzen bele az eredeti cikkbe.

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk