Közélet, hírek

Szűrőnkön át a világ

1/5

Miro Rivera nyertes hídja

?>
Miro Rivera nyertes hídja
?>
forrás: thecoolhunter.net
?>
fotó vm
?>
forrás: metropolismag.com
?>
kép forrása: tropolism.com
1/5

Miro Rivera nyertes hídja

Szűrőnkön át a világ
Közélet, hírek

Szűrőnkön át a világ

2007.02.09. 14:03

Hétvégére szánt olvasnivaló gyűjteményünkben építészet, tervezés, forma és környezet témákban adunk ízelítőt a külföldi érdekességekből, világépítészeti cikkekből.

Hétvégén, ha éppen internet előtt ül az unatkozó emberiség, érdemes körülnézni a világ számos pontjáról érkező hírek, érdekességek között. Ehhez szeretnénk segítséget nyújtani heti rendszerességgel jelentkező kitekintésünkben.
Minden héten építészet, tervezés, forma és környezet témákban adunk ízelítőt a külföldi hírekből.

 

Zaha Hadid friss és aktuális téma a weben, legyen szó akár a nálunk is állandóan pörgő fórumról (Zaha Hadid porlódon???), akár külföldi site-okról. A Designboom oldala a lehető leglazább, mondjuk ki, bulvár interjút készített a sztárépítésszel, mikor mikrofonvégre sikerült kapni. A cikkből kiderül többek között, hogy Hadidnak éppen most nincs ideje könyveket olvasgatni, s ha teheti klasszikus zenét hallgat, miközben az irodában fellelhető számos építészeti magazin közül egyet sem olvas el (hmmm). A fekete, nőies ruhákat kedveli, kisállatot nem tart, s kiderül az is, hogy már tizenegy éves korától tervezőnek készült. A felületesen emberközeli rész után kiderülnek kulisszatitkok munkamódszerekről, az iroda kialakításáról, s olvashatnak a fiataloknak küldött Hadid-féle jótanácsról is.
A cikk itt érhető el.

 

A Tropolism oldala is megcélozza a népszerű építésznőt cikkében, de más irányból, mint a Designboom. Egy meglepő Hadid-féle művészeti központ tervét veszi górcső alá, mely az Egyesült Arab Emirátusokban épülhet meg. A New York Times riportja alapján íródott cikk annak apropóján vette elő az építésznő tervét, hogy kérdéseket vessen fel az építőipari fejlesztések terjeszkedésének következtében találkozó kelet és nyugat problémáiról, a globális és a helyi kultúra és szakmaiság keveredéséről, s ezek érezhető, várható következményéről.
A cikk részletei.


Ha túlléptünk a sztárság témáján, remek ötleteket találunk a nemrég eredményt is közlő "ar awards for emerging architecture 2006" nemzetközi tervpályázat oldalán.
A pályázat elsősorban fiatal építészeknek, tervezőknek szólt. A világ 80 országából érkezett be jelentkezés a saját tervek alapján elkészült művekről, melyeket nagynevű építészek rangsoroltak aztán. (többek között Christine Binswanger vagy Mark Dytham) Február végén kiállításon is nyomon követhetik az érdeklődők a díjazott munkákat a londoni RIBA-ban, de ha valaki nem vág neki az útnak, az megnézheti az izgalmas munkákat és az értékeléseket foteljéből is (a nyertes bambuszhidat, a japán gyermekegészségügyi központot vagy a bangladesi tradícionális anyagokból és technikával - értsd puszta kézzel - készített iskolát) az internetes oldalon is.


Könnyedebb vizekre evezve, barangolhatunk kicsit a cikk címében UFO-forma, nekem inkább óriásvirág szerű, légszennyezést megszűrő építmény közelében is a Coolhunter segítségével. Környezetvédelemről szót váltva, jó lenne, ha néha az építészeti formákra is nagyobb figyelmet szentelnének a tervezők, de ezt majd vitassák meg Önök egymást közt, vagy nyíltan a fórumunkon.
Ennek az óriás "lénynek", mely fémből, hőtartó textilszálakból és napelemes panelekből készült, a feladata nem más, mint a fákhoz hasonló elven működő levegőszűrés.

Nem tudom megállni, hogy ne említsem meg az apró magyar vonatkozást az oldal egyik cikkében. A coolhunter, a Photoshopot használóknak szóló felhívásában, melynek lényege, hogy valamilyen utalást kell bemutatni photosopos barkácsolással az oldalról, egy budapesti, 17 éves fiatal tanuló beküldött anyaga virít.


Szintén magyar vonatkozású cikkbe botlottam, mikor az Archrecord oldalát olvasgattam. S bár nem újdonság a cikk minden eleme, érdekes olyan folyamatban lévő projektekről olvasni a világhálón, amely már-már a feledés homályába veszne. Albert Warson írásában a budapesti, Erzsébet térre tervezett Dizájn Terminálról értekezik. A cikk kitér az épület múltjára (a Volán busztársaság), s a későbbi építészeti tervpályázat nyertesére, mely a 2005-ös koncepció szerint nem lebontja, hanem átalakítja a korábbi központi buszállomást egy 21. századi izgalmas dizájn központtá (dícséretes, hogy megszólaltatták Golda János tervezőt, és közölnek terveket a pályázatból).
Abba azonban a cikk írója sem megy bele, hogy minek köszönhetően csúszik folyton-folyvást az épület átadási dátuma. Talán októberben?
A cikk bővebben itt található.


Egy ravasz belsőépítészeti megoldásról olvashatunk a Metropolismag oldalán. A New York-i fogászati rendelő terveiről és a vidám ´GoSmile´ fogászati termékcsaládot forgalmazó irodáról megtudjuk többek között, hogy mennyi nehézségen keresztül jutottak el a tervezők a végső koncepcióig, majd a formák kialakításáig (hajtogatós doboz), az eredeti, lehangoló állapotok megtisztítása után. Már maga a fogászat gondolata is elrettenti az emberek nagy többségét, így elsősorban egy wellness-központ érzetét keltő belső kialakítást tűztek ki célul az építészek.
Hogy ez mennyiben valósulhat meg, nézzék meg a terveket, s döntsék el Önök.

ÉF 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk