Épületek/Irodaépület

Takarékos ötletesség - A Diatron Holding székháza Csillaghegyen

1/12

?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
1/12

Takarékos ötletesség - A Diatron Holding székháza Csillaghegyen
Épületek/Irodaépület

Takarékos ötletesség - A Diatron Holding székháza Csillaghegyen

2004.09.15. 09:44

Projektinfó

Szerzők:
Somlyódy Nóra

Földrajzi hely:
Budapest, Magyarország

Építészek, alkotók:
Takács Ákos, Liptai András

Építészet: Takács Ákos, Liptai András

Csillaghegynél a HÉV-en utazók június óta törhetik a fejüket azon, mi lehet az a sárgával, kékkel, néhol vörössel színesített épület a vágányok mellett. Ha a HÉV felől jössz, kitaposott ösvényen, a megálló, kerítés, önkényesen burjánzó zöld mellett elhaladva jutsz az épületig. Mögüle századfordulós családi ház kandikál ki. Haladsz a színes, egyszer bal, máshol jobb felé dőlő, falapokból rakott kerítés mentén, s már az épület melletti impozáns külsejű, de obskurus funkciójú raktárépületet is befogta a tekinteted. Mire megtalálod a bejáratot a HÉV-re merőleges épületszárny végében, azt is tudod, a kört a Forrásliget lakópark és a hozzá tartozó CBA zárja, valahol mögöttük a Csillaghegyi strand. Több mint eklektikus a környék, de vajon milyen új építészetet nem viselne el ez az esetleges társaság?!

Talán iskolafunkcióra tippelhetnénk leginkább, ha az épületre nem lenne ráírva, hogy Diatron és Olympus. Az épület földszintjén a Diatron vérdiagnosztikai cikkeit szerelik össze és az Olympus által forgalmazott mikroelektronikai termékeket raktározzák, első emeletén fejlesztik a Diatron termékeket és menedzselik a céget, a tetőterében pedig a pénzügyeket intézik, és szabadidejükben itt kondiznak a cég alkalmazottai. Az épület a téglalap alakú telek két oldalát foglalja el, a maradék a Wallner Krisztina által tervezett, kis vízmedencékkel szerényen díszített kerté. A cégek látogatóit a kert felől, az L-alaprajzú épület derékszögében nyíló, egyszerű, portaként szolgáló pultnál fogadják. Kívülről, a raktár felől is feltűnt már: ez a sárga sarok kubusnak indul, de az építész Takács Ákos ívet hasított az egyik oldalába; onnan vörös oszlop zárja teljessé, míg az oldalfal üveg. Belülről könnyed és áttekinthető az emeletek közötti közlekedést lépcsővel és lifttel szolgáló, természetes fénnyel megvilágított tér: a lépcsőt "igazi" gyárra emlékeztető, kékre festett acéloszlopok tartják, a lift mindössze a funkciót szolgáló, takarást mellőző fülke.


A két cég székhelye hasonló, funkcionális elvek alapján működik: a Diatron épületszárnyában a földszinti üzem egymásba nyíló csarnokokból áll. A HÉV-megálló felőli rakodóbejáraton beérkezik a nyersanyag, bal felé áthalad a számítógép vezérelte esztergagépek során, aztán eltűnik a szereldében, majd a kubus érintése után visszakanyarodik, és a minőségellenőrző, végül a csomagoló- és tárolóhelyiségen túljutva használati készültségben távozik az épületből. A reprezentatív szerepnek három, a tolófalak mozgatásával egybenyitható tárgyaló- és előadóterem tesz eleget; a vendégeket és az igazgatóságot egy elektromos működtetésű rolóval eltakarható kávéfőzőszekrényből lehet frissítőkkel ellátni.

Az irodák és közösségi terek kialakításánál mind az építtetőt, mind az építészt egyazon szándék vezérelte: a tizenöt év alatt összekovácsolódott és felfutott szerelő-fejlesztő-menedzser társaság - mára hetven fő - számára a legoptimálisabb munka- és társasági körülmények biztosítása. Az irodahelyiségek berendezésénél a cég nem erőltette az egyformaságot: néhol a helyszínre szabott, másutt régi bútorok állnak az irodákban - attól függően, ki milyen darabokhoz ragaszkodott a társaság múltjából (a belsőépítészeti tervezés Dragonits Márta, Ivanyos Ildikó és Takács Ákos munkája). A legfelső emelet térkialakítása hasonló, ám az irodák szűkebbek, hogy teret hagyjanak a kert felé néző oldalon végigfutó, egybefüggő terasznak. Az épület kulcsa felhasználói szempontból is a két szárny metszéspontja: mindkét emeleten, a konyha közelében félköríves, a két épületet összefogó, a kertre a legszebb látványt nyújtó tágas erkély szolgál pihenőhelyül a munkatársaknak.

Az épület nem keltené fel a figyelmet, ha nem lenne színes - kifelé ez a takarékos ötletesség a nyitja a HÉV-en közlekedő emberben felébredő rokonszenvnek. Ha összevetjük a ház kialakítását a megszokott fővárosi irodaépítészettel, semmi nyoma a semleges transzparenciának vagy a cégimázst épületkülsővel is sulykoló rögeszmének. A cégek imázsa az, amit nem pótolnak a kommunikációs stratégia hangzatos szavai, de ami ennek az épületnek a külső és belső kialakításában akarva-akaratlanul rögvest érzékelhető: itt a munkahely otthonosságára, a hatékony közös munkára és a munka szünetperceinek kellemességére, közösségi jellegére figyelnek.

szerző: Somlyódy Nóra (szöveg, fotók), Takács Ákos (tervlapok)

A cikk megjelent a Magyar Hírlap 2004. szeptember 11-i számában.


Budapest, III. kerület
Papírgyár utca 58-59. (hrsz: 61.801/2)
DiatronRHolding Kft központi telephely

Megbízó:
DIATRONR Holding Kft.
H-1037 Budapest, Pomázi út 15.
Létesítményfelelős:
Ladoméry Tamás ügyvezető

Generáltervező: CÉH Rt.
1112 Budapest, Dió utca 3-5.

Elnök vezérigazgató: Tóth Attila

Vezérigazgató-helyettes
Műszaki igazgató: Répay András
Projekt vezető: Takács Ákos
Építész felelős tervező: Takács Ákos okl. építészmérnök, okl.építőmérnök
Építész tervező: Liptai András okl. építészmérnök
Statikus tervező: Bencze Anikó

Zöldfelületrendezés: TILIA Bt
Wallner Krisztina
táj- és kerttervező mérnök

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk