Technológia

Tetőfóliával a teljes védelemért

1/10

?>
?>
?>
?>
?>
A tetőfóliák főbb műszak tulajdonságai
?>
?>
?>
?>
?>
1/10

Tetőfóliával a teljes védelemért
Technológia

Tetőfóliával a teljes védelemért

2017.11.29. 12:20

Cikkinfó

Cég, szervezet:
Terrán

Termék, technológia:
MediFol

Dosszié:

Napjainkban a tetőterek funkcionális kialakítása miatt megnövekedett az igény a teljes vízhatlanság elérésére, amelyre tökéletes lehetőséget ad a Terrán által gyártott MediFol tetőfólia. Az alábbiakban részletes leírás olvasható arról, hogy milyen előnyökkel bír, illetve milyen felhasználási lehetőségeket rejt magában.

Az épületek külső határoló szerkezeteinek egyre többféle és egyre szigorúbb követelményeknek kell megfelelniük. Így van ez a tetőfedések esetében is. Néhány évtizeddel ezelőtt még a tetőfedést lényegében csak a tetőhéjalás képezte, amely az akkori építési szokások (magasabb tetőhajlásszög, egyszerűbb tetőidomok, beépítetlen és hőszigetelés nélküli tetőterek stb.) ismeretében elegendő volt a vízzáróság követelményének teljesítéséhez.

Napjaink építészetében azonban természetes, hogy a tetőteret valamilyen funkció számára alakítjuk ki. A hasznosított tetőterekbe és padlásterekbe sokszor olyan anyagokat (pl. hőszigetelés, gipszkarton) kell beépíteni, amelyek a nedvességre érzékenyek. A vízzáró cserépfedés alatt ezért minden esetben vízhatlanságot biztosító alátéthéjazatot, tetőfóliát kell elhelyezni. A korszerű cserépfedések olyan komplex rendszert képeznek, amelyeknek legalább olyan fontos eleme a tetőfólia, mint a héjalás.

A tetőfólia legfőbb feladata, hogy a cserépfedés alá bejutott csapadékot (eső, porhó) maradéktalanul elvezesse az eresz felé. (Szakszerűen megépített cserépfedés esetén minimális mennyiségű csapadékvízről beszélhetünk.) A megfelelő vízzáróság biztosítása azonban csak egy követelmény a sok közül, amelyet ma teljesítenie kell a tetőfóliának. Kiemelten fontos műszaki jellemző még a páraáteresztő képesség, a szakítószilárdság és az UV-állóság is.


10/10Hosszú időnek kellett eltelnie, amíg a jól ismert mezőgazdasági, illetve építési fóliától a folyamatos fejlesztések révén eljutottunk a többrétegű, páraáteresztő, UV-álló fóliákig. A fentiekből adódik, hogy a forgalomban lévő tetőfóliák minősége és műszaki paraméterei között jelentős különbségek vannak. Megjegyzésre méltó, hogy még ma is sok olyan kommersz tetőfólia kapható a piacon, amelyek nem felelnek meg az alátéthéjazatokra vonatkozó tervezési és kivitelezési irányelveknek (ÉMSZ 2006).

A Terrán által forgalmazott MediFol tetőfóliák kiváló minőségűek, melyek közül szinte bármilyen kialakítású tetőhöz kiválasztható a megfelelő termék. Kiemelten előnyös, ha ezeket a tetőfóliákat a Terrán Tetőrendszer részeként alkalmazzuk: így csak olyan termékeket építünk be, melyek minőségét a gyártó garantálja, és amelyek illeszkednek egymáshoz. Ezért akár plusz garanciát is ad a gyártó.


9/10A megfelelő tetőfólia kiválasztásánál figyelembe kell venni többek között:

  • a tetőtér rendeltetését,
  • a tető átszellőztetését,
  • a tetőhajlásszöget.

A beépített tetőtereket határoló tetőszerkezetek jellemzően egyszeres szellőztetésűek. Itt a tetőfólia közvetlenül a hőszigetelésen fekszik, a fedést átszellőztető légréteg a tetőfólia felett található. Ilyen esetekben kizárólag páráteresztő (Sd<0,3 m) tetőfólia építhető be, amely szabad utat biztosít a belső térből a szerkezeten át diffundáló párának. Így kerülhető el, hogy a fedés alatt a nedvességre érzékeny szerkezeteken káros páralecsapódás keletkezzen. A beépített tetőteret határoló szerkezet páratechnikailag helyes kialakítása kiemelt fontosságú, mivel a hibás rétegrend, illetve a nem meg felelő anyagok használata páralecsapódást, ezzel együtt vizesedést, penészesedést okozhat. Hosszú távon ez a hőszigetelő anyagok hőszigetelő képességének jelentős csökkenéséhez és a teljes szerkezet károsodásához vezet. A helyes rétegfelépítés páratechnikai méretezéssel igazolható.

Padlásterek esetében egyaránt előfordulnak egyszeres és kétszeres szellőztetésű tetőszerkezetek. Párazáró fólia kizárólag kétszeresen átszellőztetett tetőknél építhető be.


2/10A tetőhajlásszög a teljes tetőfedés kialakítását, azon belül a tetőfóliák alkalmazhatóságát is befolyásolja. Minél kisebb a hajlásszög, annál okozottabb a vízzáróság követelménye, egyúttal a tetőhajlásszög csökkenésével egyre erősebb (nagyobb tömegű és nagyobb szakítószilárdságú) tetőfóliát kell beépíteni. A Terrán Tetőrendszer részeként forgalmazott összes tetőfólia a legjobb W1 vízzárósági osztályba tartozik. A MediFol tetőfóliákkal a Terrán betoncserepekre megadott összes tetőhajlásszög-tartományban kialakítható a megfelelő alátéthéjazat.

A tetőfedésnek és vele együtt a tetőfóliának is több évtizedig kell ellátnia a feladatát, azonban a legjobb minőségű fóliák is öregednek, ami a műszaki tulajdonságaik romlásával jár. A fóliák öregedését előidéző két leg-meghatározóbb hatás a hőhatás és az UV-sugárzás. A különböző anyagú és minőségű tetőfóliák öregedési üteme eltérő. A többrétegű, nagy szilárdságú fóliák általában tartósabbak. A tetőfóliák műszaki adatlapjain külön feltüntetik a mesterséges körülmények között végzett "öregítés" után megállapított főbb paramétereket is. Így összehasonlítató például az adott fólia eredeti és egy modellezett öregedés utáni szakítószilárdsága. Ez is fontos összehasonlítási szempont a különböző fóliák tartósságára vonatkozóan.


6/10Kellő ismeretek hiányában a forgalomban lévő sokféle minőségű és tulajdonságú tetőfóliák között gyakran nehéz eligazodni. Jellemző hiba, hogy csak egy tulajdonságot kiemelve és alapul véve hasonlítják össze a termékeket. A Terrán részletes alkalmazástechnikai utasításokkal, ajánlásokkal és ingyenes szaktanácsadással segíti a tervezők és kivitelezők munkáját, nemcsak a megfelelő tetőfólia kiválasztásában, hanem a teljes tetőfedés szakszerű kialakításában is.

Természetesen minden termék megválasztásánál kiemelkedően fontos tényező az ár. Egyértelmű, hogy az építtetők fontosabbnak tartják a cserépfedés formáját és színét, mint a nem látható alátét-héjazat minőségét. Azonban ez a tetőfedés egyik legfontosabb része, amelyen nem érdemes spórolni, ráadásul egy teljes tetőszerkezet kialakítási költségének csak elenyésző részét teszi ki a tetőfólia ára. Hosszú távon sokkal többe is kerülhet az építés pillanatában m2-ként pár száz forint megspórolása. Az olcsó és gyenge minőségű tetőfóliák idő előtti tönkremenetele esetén a fedést a fedélszékig vissza kell bontani ahhoz, hogy az új fólia beépíthető legyen. Egyértelmű, hogy ez igen jelentős költségekkel jár.

Önmagában a jó minőségű tetőfólia alkalmazása még nem elég, legalább ilyen fontos a szakszerű kivitelezés is. Természetesen a kivitelezők is igyekeznek lépést tartani a fejlődéssel, azonban még mindig élnek helytelen és elavult szokások, beidegződések. (Különösen igaz ez a tetőfólia feletti szellőző légréteg és a szellőzőnyílások kialakítására.) A Terrán rendszeresen tart elméleti és gyakorlati oktatást, amely során a tanulók és kivitelezők megismerhetik a Terrán Tetőrendszerek felépítését és a cserépfedések szak¬szerű kialakítását.

Terrán

 

 

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk