Épületek/Középület

Toldy Ferenc Gimnázium tornaterme

1/12

?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
1/12

Toldy Ferenc Gimnázium tornaterme
Épületek/Középület

Toldy Ferenc Gimnázium tornaterme

2004.09.30. 10:58

Projektinfó

Földrajzi hely:
Budapest, Magyarország

Építészek, alkotók:
Pethő László, Földes László, Mórocz Tamás

Építészet: Földes László felelős tervező, Pethő László, Mórocz Tamás építész tervezők

A gimnázium patinás téglaépülete 1859-ben épült, neogótikus stílusban. A főépületben több mint száz éve nincs tornaterem. Építési teleknek a budai várlejtőn elhelyezkedő gimnázium szomszédos telke lett kiszemelve. Az épület négy funkcionális egységből áll, a tornaterem, a közlekedő, az öltözők és az orvosi szárny alkotta térrendszerből. A tornatermet elrejtettük a terepszint alatt. Tetején zöld tetőtkertet és üveg felülvilágítókat alakítottunk ki, ezért a terepszint alatti tornaterem napfényes, világos. A tornateremhez kapcsolódik a trapéz alakban kinyíló, kétszintes közlekedőtér, amely egyben a tornaterem lelátója.

A közlekedőből nyíló öltözők, irodák és a lépcsőtér olyan városias magastetős épülettömegben helyezkednek el, amely szerves folytatása a szomszédos lakóházak által elindított zártsorú beépítésnek. Az utcai bejárat a földszinten, az udvari bejárat az emeleten helyezkedik el. Az udvari bejárattól jobbra lévő szárnyban helyeztük el az orvosi rendelőt. Ez az épületrész térfalat képez az udvari bejárat előtti piazzettának.

A várlejtő meredeksége és a szomszéd házak közelsége miatt a mélyépítési tervek nagyon körültekintő módon készültek el. Cölöpfal, drain szivárgók, monolit beton alaptestek rendszere biztosítja a szomszédos épületek állékonyságát illetve a talajvizek zavartalan mozgását. A ház teherhordó szerkezete monolit vasbeton.


Az épület külső burkolata kézivetésű Röben tégla. Belül ugyancsak a téglaburkolat a domináns, hasonlóan a gimnázium régi főépületéhez. Itt klinkertéglát alkalmaztunk, mélyfugával. A mennyezetek látszó betonból készültek. Az öltözők, az irodák, a szaktermek falai vakoltak. A tetőhéjalás antracitszürke, sajtolt kerámia idomcserép. A nyílászárók natúr fából készültek. A tornaterem lengő párnafás sportpadlóját Svédországból hozattuk. A Tarkett padló rugalmassága védi a tanulók ízületeit.A Petschnig János (1821-1897) által tervezett patinás főépület kapuján lévő "oroszlános kilincs" az elmúlt másfél évszázad alatt jelképpé nőtte ki magát. Minden Toldys kezében benne van a rézkilincs formája, tapintása. A kilincsről Nagy József iparművész másolatot készített, amelyet a tornaterem utcai bejáratán helyeztünk el. Ezzel a spirituális gesztussal azt a szándékunkat kívántuk jelezni, hogy a Toldy Gimnázium nagy időkülönbséggel létesült épületei jó viszonyban legyenek egymással, és szerves egységet alkossanak.

Szerző: Földes László építész (szöveg, tervlapok, fotók), Mórocz Tamás (fotók)


Toldy Ferenc Gimnázium, Tornaterem

Hasznos alapterület: 1350 m2
Tervek: 2003
Felépült: 2004

Építészet: Földes László felelős tervező

Pethő László építész tervező
Mórocz Tamás építész tervező

Bukta Csaba építész munkatárs
Fuferenda Edit építész munkatárs
Fülöp Veronika építész munkatárs
Klimaj Lívia építész munkatárs
Schiller Ádám építész munkatárs

Oroszlános kilincs: Nagy József iparművész

Épületszerkezet: Becker Gábor

Statika: Szőnyi László Geon Kft.
Szabó István

Gépészet: Oltvai András Oltvai gépész stúdió Kft.
Oltvai Tamás, Lengyel Zsolt
Elektromos terv: Oláh Andor TETA Kft.
Környezet: Bán Karolin Égig érő fű Kft.
Külső közmű: Kádár László Kádár komplex Kft.
Mélyépítés: Bólya János FTV Rt.
Tűzvédelem: Papp László
Sporttechnológia: Mihalek István

Építtető: Budavári Önkormányzat Polgármesteri Hivatala
Lebonyolító: Óbuda Újlak Rt.
Kivitelező: Magyar Épületszerelő Rt.

Vélemények (0)
Új hozzászólás

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk