Épülettervek/Középület

Törökbálint új városháza tervpályázat - a SAGRA Építész terve

2015.07.09. 11:37
MÉD

Projektinfó

Építészek, alkotók:
Sajtos Gábor, Páll András, Virág Péter

Földrajzi hely:
Törökbálint, Magyarország

Törökbálint új Városháza

Stáblista

SAGRA Építész Kft.
építész vezető tervező: Sajtos Gábor 
tervezők: Páll András, Virág Péter
munkatársak: Lukácsi Nóra, Hinterauer Márk, Széll András

MÉD:

Törökbálint Város Önkormányzata kétfordulós tervpályázatot írt ki az új városháza tervezésére és környezetének rendezésére. Bemutatjuk a II. díjban részesült pályaművet, melynek tervét a SAGRA Építész készítette, Sajtos Gábor vezetésével.  

Építészeti koncepció

Tisztaság, átláthatóság, nyitottság. Szellemi és fizikai értelemben is. A közösségé a főszerep.

A karakteres, hagyományokban gyökerező, a mai igényeket kielégítő kortárs épület a kisvárosi központ meghatározó elemeként tisztán szerkesztettségével, átláthatóságával és a környezetére nyitottan nyeri el saját identitását. A transzparens és szolgáltató Városházát erősíti az építészeti megfogalmazás, mondanivalója a használói számára egyértelmű és világos üzenet.




A fejlődés és változás az élet alapvető tulajdonságai, a változás nem kerülhető el és nem tagadható le. Ettől lesz élő és valódi a létre hozott mű. Az általunk tervezett épületben a hagyomány élővé válik, korunk nyelvén szól. Az épület építészeti megfogalmazása a hagyományos építészeti formákban, anyaghasználatban gyökerezik, és kortárs építészeti eszközökkel történik, Törökbálint épített örökségét erősíti. Az életre hívott épület, a funkciónak maximálisan megfelelő, letisztult épített világot hoz létre. A kellő mértékű, elengedhetetlen absztrakció, a hagyományos, az architektúra lényegi elemeiből építkező formavilág a városházához méltó környezetet teremt.

Az épület gazdaságosan üzemeltethető. A tervezés során a környezettudatos és energiatakarékos kialakítást szem előtt tartottuk.

Beépítési javaslat

A javasolt beépítéssel és építészeti megfogalmazással az épület a környezetével és használóival aktív kapcsolatba képes kerülni. Fontos szerepet tulajdonítunk a közösségteremtő köztérnek, ami egyértelmű és természetes módon jön létre. Az épület elválaszthatatlan és szerves része a Munkácsy Mihály utca felé kialakuló agóra (köztér, dísztér) és az északnyugati irányban kialakított udvar és tér valamint a zöld parkos ligetes terület.





Az utcához és a földszinthez kapcsolódó dísztér, a park felé megnyíló térburkolatos belsőudvar és a gyalogos rámpa indulásánál elhelyezkedő parkhoz kapcsolódó közösségi tér is mind kiváló helyszínéül szolgálhat közösségi rendezvények megtartására.

A meglévő épületet nem tartjuk meg, véleményünk szerint nem hordoz olyan építészeti többletet, ami indokolttá tenné a megtartását. Többet nyerünk egy kompromisszummentes, a mai igényeket maximálisan kielégítő, a környezetével együtt élő, az új városközpont szerves és meghatározó elemeként kezelt új beépítéssel. Az új beépítés tiszta és egyértelmű kontextusba kerül környezetével, helyzetbe hozza azt.





A Városháza beépítésének és tömegformálásának fontos alakítója a környezete és környezeti kapcsolatai. Szűkebb és tágabb környezetére is reagál. Reflektál a Munkácsy Mihály utca beépítésére, a Művelődési ház épülettömegére, a Zimándy Ignác Általános Iskola és tornatermének helyzetére, a Kálvária dombra, a terepviszonyokra, a telken belüli szintkülönbségre és az új tervezett utakra, gyalogos kapcsolatokra, zöldfelületekre.

Építészeti kialakítás, funkciók

Az ókori agorát idézi, absztrakt módon öleli körbe a Városháza előtti díszteret a "kerengő". A Munkácsy Mihály utcára kinyúló épülettömeg „tornya" visszafogottan jelez az utca felé.

A beépítési konfiguráció lehetővé teszi az épület terepre ültetését, amit a telek lejtésének kihasználásával érünk el. A 4m-es szintkülönbséget kihasználva, így az utca felé kétszintes, a park felé háromszintes az épület.
Az épületet középen tárjuk fel, mely funkcionálisan ideális kialakítás. Jól átlátható térszervezést, gazdaságos térkihasználást tesz lehetővé.
A központi helyen elhelyezett előcsarnok mind az utca felől mind a park felől megközelíthető, átjárható. Az utca felől szintben jutunk be az épület előcsarnokába, a park felől a szintkülönbséget áthidaló kényelmes rámpa ill lépcső segítségével.





A legnagyobb ügyfélforgalmat lebonyolító ügyfélszolgálat (és ügyfélváró) az előcsarnokhoz ill. térhez kapcsolódóan helyezkedik el, így a legkönnyebben elérhető.

A városháza hatékonyságának növelése érdekében az összefüggő feladatokat ellátó szervezeti egységek egymással kapcsolódóan helyeztük el.
Az ügyfélszolgálaton kívül a földszinten kap elhelyezést az adóhatósági iroda, a hatósági iroda, a pénzügyi iroda és a városrendészeti roda. Az emeleten kap helyet a városfejlesztési iroda, a jegyző és a polgármester valamint a térre néző ülésterem.





Az alsó szinten helyezkedik el a városgondnokság. Itt kap helyet az étkező-konyha, az iktató és irattár és egyéb kiszolgáló funkciók.
Összes nettó alapterület: 2255,41m2


SAGRA Építész Kft. 



Vélemények (0)
Új hozzászólás
Helyek/Infrastruktúra

MOSÓHÁZAK // Egy hely + Építészfórum

2020.09.16. 13:04
00:05:55

Ismét a Balaton környékére, konkrétan pedig a Balaton-felvidék három falvába visz el Torma Tamás az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatában. Köveskálra, Kővágóörsre és Óbudavárra a három település jó állapotú mosóházai kapcsán a stáb, de persze a nagy hagyományú, egykor a közösség életének központi helyszínét jelentő épületek mellett a korabeli szokások is szóba kerülnek a videóban.

Ismét a Balaton környékére, konkrétan pedig a Balaton-felvidék három falvába visz el Torma Tamás az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatában. Köveskálra, Kővágóörsre és Óbudavárra a három település jó állapotú mosóházai kapcsán a stáb, de persze a nagy hagyományú, egykor a közösség életének központi helyszínét jelentő épületek mellett a korabeli szokások is szóba kerülnek a videóban.

Helyek/Köztér

A GÖMBKILÁTÓ // Egy hely + Építészfórum

2020.09.03. 14:12
00:05:11

A brüsszeli Atomiumra is reflektáló Gömbkilátó az 1963-as fővárosi BNV-re készült a Székesfehérvári Fémmunkás Vállalat tervezésében. Hogy a poli-gömb története miként ível át Brüsszeltől egészen Balatonboglárig, arról az Egy hely és az Építészfórum videósorozatában Torma Tamás mesél.

A brüsszeli Atomiumra is reflektáló Gömbkilátó az 1963-as fővárosi BNV-re készült a Székesfehérvári Fémmunkás Vállalat tervezésében. Hogy a poli-gömb története miként ível át Brüsszeltől egészen Balatonboglárig, arról az Egy hely és az Építészfórum videósorozatában Torma Tamás mesél.

Támogasd az Építészfórumot most, hogy legyen újabb húsz évünk!

Az Építészfórum minden tartalma ingyenes – és az is marad. De ahhoz, hogy eredeti, értékálló anyagokat hozzunk létre, Olvasóink támogatására is szükségünk van.

Támogatom

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk