Épülettervek

Új elképzelés Varsó központjára

1/5

?>
?>
?>
?>
?>
1/5

Új elképzelés Varsó központjára
Épülettervek

Új elképzelés Varsó központjára

2008.06.30. 07:46

Projektinfó

Földrajzi hely:
Varsó, Lengyelország

Építészek, alkotók:
Aedas

A varsói Plac Defilad - az Aedas rendezési tervjavaslata arra a területre, melybe a monumentális Kultúra és Tudomány Palotája is beletartozik.

A 25 hektáros terület történelmi és érzelmi szempontból is jelentős szimbolikus értéket képvisel a varsóiak számára. Az egykori sűrűn lakott kerület a II. világháború alatt a varsói gettó része volt, majd az 1944-es gettólázadást követően szinte teljesen lerombolták. 1950-ben aztán a Sztálin által a lengyel népnek "ajándékozott" monumentális Kultúra és Tudomány Palotájának megépítésekor az is elpusztult, ami a háború előtti városból még megmaradt. Az ajándék épület a jövőbeli városfejlesztések során is kikerülhetetlen marad.

2/5

3/5


A palota körüli terület rendezéséről már 1989 óta folytak a tárgyalások, és idén a nagyközönségnek is bemutatták a város önkormányzata által kidolgozott, nyilvános megvitatásra szánt legfrissebb rendezési tervet. Az Aedas iroda (a londoni székhelyű nemzetközi építész cég a viágon jelenleg a 6.) azonban alternatív rendezési tervet készített, hogy a nyilvános konzultáció eredményességéhez ezzel is hozzájáruljon. Michal Kus, az Aedas varsói igazgatója elmondta, hogy mivel az övék az egyik legnagyobb Varsóban székelő lengyel építésziroda, természetes, hogy szeretnének részt venni a tervekről szóló vitákban. "Véleményünk szerint a jelenlegi javaslatok nem vesznek tudomást arról, hogy miért is nem működik városi kerületként ez a környék. A területnek semmilyen kapcsolata nincs az azt körülvevő várossal. Az általunk javasolt beavatkozással rámutatunk, hogy ezen lehet változtatni", mondja.

Az Aedas által kidolgozott rendezési terv a kerület várossal való összekapcsolását kétféle innovatív módszerrel biztosítja. Egyrészt lesüllyeszti a forgalmas Marszalkowska utcát, így gyalogoszóna alakulhat ki a terület és a keletre fekvő szép történeti városrész utcái között. Másrészt a kerület délnyugati részén, a vasúti pályaudvar előtt egy megemelt "érkezési plazát" alakít ki az Emilia Plater utca felett. A plazán át közvetlenül megközelíthető az a többszintes fedett utca, amely irodaépületeivel és kereskedelmi egységeivel a terület teljes hosszában végigfut, és amely a vasútállomással, valamint a metróállomásokkal is összeköttetésben áll.

4/5

5/5


Az épületek magasságát és helyét illetően a kiterjedt földalatti közlekedés miatt részben statikai szempontok döntöttek. A háromdimenziós kompozíció tekintetbe veszi a Kultúrpalotát, de a korábbi javaslatoktól eltérően elkerüli, hogy a területen az épület monumentalitása domináljon. Az Aedas rendezési terve a környék sűrűségének növelését is célul tűzi ki. Az építésziroda a terek és a funkciók változatosságára és a terület várossal való összekapcsolására fekteti a hangsúlyt, és ezzel egy európai főváros nyüzsgő városközpontját hozza létre.

forrás: worldarchitecturenews

Vélemények (0)
Új hozzászólás

Támogasd az Építészfórumot most, hogy legyen újabb húsz évünk!

Az Építészfórum minden tartalma ingyenes – és az is marad. De ahhoz, hogy eredeti, értékálló anyagokat hozzunk létre, Olvasóink támogatására is szükségünk van.

Támogatom

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk