| CALL FOR PAPERS: Modernizmusok: Stílus? Korszak? Ideológia? | Határidő: március 4. | AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY | CALL FOR PAPERS: Modernizmusok: Stílus? Korszak? Ideológia? | Határidő: március 4. | AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY | CALL FOR PAPERS: Modernizmusok: Stílus? Korszak? Ideológia? | Határidő: március 4. | AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY | CALL FOR PAPERS: Modernizmusok: Stílus? Korszak? Ideológia? | Határidő: március 4. | AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY | CALL FOR PAPERS: Modernizmusok: Stílus? Korszak? Ideológia? | Határidő: március 4. | AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY | CALL FOR PAPERS: Modernizmusok: Stílus? Korszak? Ideológia? | Határidő: március 4. | AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY
Pályázatok/Magyar

Újra itt a DECODE – The Space for ARThitecture

1/1

Hirdetés
?>
1/1

Újra itt a DECODE – The Space for ARThitecture
Pályázatok/Magyar

Újra itt a DECODE – The Space for ARThitecture

2019.09.03. 09:12

Cikkinfó

Földrajzi hely:
Magyarország

A DECODE egyszerre pályázat és kiállítás, mely az építészet és az alkalmazott/vizuális művészetek területét köti össze. Jelentkezési határidő: október 20. 

„A név: DECODE, jelentése számunkra az alkotásainkba kódként beépített történetek visszafejtése, amelyeket megbízóinkkal és alkotótársainkkal közösen írtunk. A feladat tehát megtalálni, megfejteni ezeket a történeteket és újakat írni: mindenkinek a sajátjait." – BORD


1. Bevezetés

A BORD Építész Stúdió idén ősszel másodszorra rendezi meg DECODE című kiállítását, amelyhez pályázat útján keresi kiállító partnereit építészet és alkalmazott/vizuális művészetek területéről. A kiíró olyan pályázati anyagokat vár, amelyek egy-egy történet köré épülnek fel. A kiállítás célja, hogy bemutassa az egyes építészeti és művészeti projektek mögött meghúzódó történeteket és gondolatvilágot, melyek értékes, egyedi alkotássá emelik a műveket.

A kezdeményezést elindító BORD Építész Stúdió 2006-ban alakult, Bordás Péter építész vezetésével. Mára a stúdió budapesti székhelye mellett Debrecenben és Zürichben is működtet irodát. Nemzetközileg is elismert munkái közül kiemelkedik az Etyeki Kúria Borászat, a szőlők felett lebegni látszó tetők szimfóniája, a Holdvölgy egyszerre régi és új épülete. Nagyobb léptékű projektjeik között szerepel a Forest Offices, Kelet-Magyarország legmodernebb irodaháza, a Nagyerdei Stadion és a környező városi park rehabilitációja vagy éppen a Debreceni Nemzetközi Iskola, mely koncepciója a védelmet, a közösséget jelképező kör.

A stúdió célja, hogy a hely meglévő értékeiből táplálkozva, erős, egyedi karaktert adjon épületeinek. Minden projektet egy-egy történet köré épít fel. Ez a történet inspirálja az építészeti koncepciót, amely vezérfonalként kíséri végig a tervezés folyamatát és ruházza fel egyéniséggel épületeit. Ebbe a gondolkodásba nyerhetünk bepillantást projektjeiken keresztül.

2. A DECODE pályázat és kiállítás célja

A BORD Építész Stúdió a DECODE pályázat és az azt követő kiállítás által lehetőséget kíván teremteni az építészet, a design és a képzőművészet találkozására, új kapcsolódási pontokat felfedezve és szorosabbá fűzve a társművészeti ágakat. A DECODE célja, hogy felhívja a figyelmet a gondolatok köré épülő alkotásra és ezáltal az értékteremtésre. Ezek a munkák nem a nemzetközi trendekhez igazodnak, hanem erős, önálló gondolati háttérrel és alkotói szándékkal jönnek létre.

A pályaművek közül a művészetek és építészet különböző területeinek kiemelkedő képviselőiből felkért szakmai Bírálóbizottság választja ki a kiállításon résztvevő és a díjazott anyagokat. A DECODE pályázat összdíjazása, két kategóriában (építészet és alkalmazott/vizuális művészet) együttesen nettó 800.000 forint.

A pályázati anyagból rendezett kiállítás időpontja 2019. november 13-20., helyszíne a budapesti Faur Zsófi Galéria.

3. A DECODE pályázaton való részvétel feltételei

Pályázhat minden 18-35 év közötti, magyar felsőfokú vagy művészeti intézményhez kötődő (ott tanulmányokat folytató, ösztöndíjas, gyakornok, illetve már végzett magyar vagy külföldi) építész vagy vizuális és alkalmazott művész (designer, képző-, ipar-, új média-, video- és fotóművész). A Kiíró csapatok pályázatát is befogadja, kimondottan üdvözli, ha a két pályázati kategóriából vegyes csapatok állnak össze és együtt indulnak. Vegyes csapatok esetén a pályamű csak egy, a csapat által választott kategóriában nevezhető.

A pályázaton való részvétel feltétele a regisztráció. Regisztrálni a decode@bordstudio.hu e-mail címen lehet, tárgyként „regisztráció" megjelöléssel. A regisztráció határideje: 2019. október 18. A pályázatokat a regisztráció visszaigazolása után október 20-án éjfélig kell beküldeni.


A regisztrációs e-mailben az alábbi adatok feltüntetése szükséges:

 • pályázó neve,
 • pályázó születési dátuma,
 • rövid szakmai önéletrajz,
 • tanulmány megjelölése,
 • kategória megnevezése (Építészet vagy Vizuális és alkalmazott művészet).

A regisztrációt követően a Kiíró válasz e-mailben ismerteti a pályamunkák digitális feltöltésének módját. A regisztrációs e-mail kérdést nem tartalmazhat.

A pályázat témájával kapcsolatos kérdéseket külön e-mailben, szintén a decode@bordstudio.hu címre várják a szervezők, tárgyként „kérdés" megjelöléssel. A kérdések beküldésének határideje 2019. szeptember 20.


4. A DECODE pályázat tárgya és a benyújtandó munkarészek

A pályázók feladata egy olyan saját alkotás bemutatása, amely fókuszában, koncepciójának hátterében egy történet áll. Hogyan is születik meg egy alkotás? Adott a feladat vagy téma, építészet esetén többnyire a helyszín, múltjával, értékeivel vagy éppen hibáival. Ehhez társul sokszor egy inspiráció, egy gondolat, amelyből történet születik. Ez a koncepciót alkotó történet koherensen megjelenik az alkotói folyamatban, mely eredménye egy erőteljes, egyedi hangulatú alkotás. A feladat, hogy felhívjuk a figyelmet a művészet mögött rejlő gondolati háttérre és azt közérthető formában mutassuk be. Ezért a pályázati munka legfőbb eleme a koncepció bemutatása.
Az előző évi pályaművek, valamint a projekt werkfilmje ezen a linken és a DECODE ARTHITECTURE YouTube csatornán tekinthető meg.

A pályázók két kategóriában indulhatnak: Építészet vagy Vizuális és alkalmazott művészetek

ÉPÍTÉSZET KATEGÓRIÁBAN a pályázók egy koncepciót mutatnak be, melynek eredménye egy megvalósult vagy meg nem valósult építészeti mű. A feladat egy kreatív prezentáció létrehozása, mely fókuszba helyezi a mű hátterében rejlő erős gondolatiságot, a helyre vagy funkcióra reflektáló háttértörténetet. Közérthetővé teszi a „sztorit", amelyet az épületben járva átélhetünk.

A pályázatra benyújtható:

 • az alkotás prezentációja, amely részletesen bemutatja a koncepciót képező, azt alátámasztó történetet, illetve az annak eredményeként megvalósult vagy meg nem valósult tervet. A pályaműveket egyetlen, legfeljebb 3 perc, minimum 30 másodperc hosszúságú médiafájl (.mp4, .avi, .wmv, például PowerPointból mentett .wmv vagy .pdf-ből, Preziből, stb screen recorderrel rögzített médiafájl) formájában kell benyújtani, HD felbontásban (1280x720). A médiafájl részét képezheti slideshow, animáció, film, terv, képek, stop motion, kézi vagy digitális technikával készített ábrák, rajzok, feliratok, hang, zene, narráció stb. A legjobb pályaműveket a DECODE kiállítás keretében vetített formában mutatják be, ezért ennek a prezentációnak tartalmaznia kell mindazt, ami a pályamű megértéséhez szükséges.
 • A fenti prezentációt kiegészítheti makett is, amelyet a zsűrizés után a kiállításra kerülő pályázat alkotójával egyeztetett időpontban a BORD Építész Stúdió címére kell eljuttatni (1068 Budapest, Felső erdősor 3. III/22.).


VIZUÁLIS ÉS ALKALMAZOTT MŰVÉSZEK KATEGÓRIÁJÁBAN a pályázók feladata egy tetszőleges hely (konkrét, fiktív, elvont, metaforikus) szellemisége által inspirált, a történetet középpontba állító saját alkotás, helyspecifikus beavatkozás (akár konkrét épületen) létrehozása, amely lehet koncepcióterv szintű vagy kész művészeti alkotás.

A pályázatra benyújtandó:

 • az alkotás illetve a koncepciót alátámasztó történet prezentációja, amely bemutatja, hogy az hogyan transzformálódik egyedi és megismételhetetlen művészeti alkotássá. A pályaműveket egyetlen, legfeljebb 3 perc, minimum 30 másodperc hosszúságú médiafájl (.mp4, .avi, .wmv, például PowerPointból mentett .wmv vagy .pdf-ből, Preziből, stb screen recorderrel rögzített médiafájl) formájában kell benyújtani, HD felbontásban (1280x720). A médiafájl részét képezheti slideshow, animáció, film, terv, képek, stop motion, kézi vagy digitális technikával készült ábrák, rajzok, feliratok, hang,  zene, narráció stb. A legjobb pályaműveket a DECODE kiállítás keretében vetített formában mutatják be, ezért ennek a prezentációnak tartalmaznia kell mindazt, ami a pályamű megértéséhez szükséges.
 • A fenti prezentációt kiegészítheti tárgyi művészeti alkotás is. A kiállításra szánt kész műalkotás maximális mérete nem haladhatja meg az 1 m élhosszúságú kocka méretét. Ebben az esetben a zsűrizés után, a művészeti alkotás a pályamű szerzőjével egyeztetett időpontban a BORD Építész Stúdió címére kell eljuttatni (1068 Budapest, Felső erdősor 3. III/22.). Tervekre, skiccekre az előbbi méretkorlátozás nem vonatkozik.

 
5. A pályaművek elbírálása, szűkített lista

Az október 20-ig beérkező érvényes online leadott pályázati anyagokból a független szakmai zsűri egy szűkített listát hoz létre. A zsűri munkája egyben egy kurátori munka, mert kiválasztja a kiállításba bekerülő pályamunkákat is.


6. A pályaművek díjazása, kiállítás

A szűkített listán szereplő projektek közül, második lépcsőben a zsűritagok közösen hoznak döntést a győztesekről és a díjazott művekről, mindkét kategóriában. A szűkített listán szereplő művekből és a BORD, valamint az általa meghívott két építészeti stúdió projektjeiből áll össze a kiállítás anyaga.

A zsűri a fent megadott kategóriánként maximum 3 díjazandót jelöl meg.

Bírálati szempontok:

 • a bemutatott történet egyedisége és koherenciája a tervvel vagy művészeti alkotással,
 • a benyújtott prezentáció vizuális megjelenése.

A DECODE pályázat díjazása kategóriánként:

 • 1 db fődíj: nettó 300.000 Ft,
 • 2 db „ígéretes projekt" díj: egyenként nettó 50.000 Ft.

A DECODE pályázat eredményhirdetése a kiállítás ünnepélyes megnyitóján, 2019. november 13-án, 18:00 órakor lesz, a Faur Zsófi Galériában, a Budapest XI. Bartók Béla út 25. címen. A kiállítás 2019. november 20-ig lesz megtekinthető.


7. A DECODE pályázat és kiállítás ütemezése:

 • augusztus 26. - Pályázati kiírás
 • szeptember 20. - Kérdések benyújtása, kizárólag írásban a decode@bordstudio.hu címen
 • szeptember 27. - feltett kérdésekre adott válaszok publikálása
 • október 18., 24:00 - regisztráció e-mailben a decode@bordstudio.hu címen
 • október 20., 24:00 - pályázatok online beadásának határideje
 • november 13. – kiállításmegnyitó, eredményhirdetés, díjátadás
 • november 13-20. kiállítás a Faur Zsófi Galériában
 • november 21. – művek visszaszolgáltatása

8. A DECODE pályázat Bírálóbizottságának tagjai:

 • Bordás Péter, BORD Építész Stúdió, alapító, zsűrielnök
 • Dr. habil Szabó Levente DLA, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Építészmérnöki Kar, Középülettervezési tanszék
 • Dr. habil Anthony Gall Phd, SZIE Ybl Miklós Építéstudományi Kar Építészmérnöki Intézet, egyetemi docens
 • Golda János DLA, Ybl-, Pro Architectura-, Príma-díjas építész
 • Kálmán Borbála, Ludwig Múzeum kurátor, művészettörténész
 • Etentuk Inemesit, Artlocator applikáció és Artlocator Magazin, alapító, kulturális menedzser
 • Dr. Kukla Krisztián, Leopold Bloom Alapítvány, művészeti vezető

9. A pályázati eljárásra vonatkozó szabályok

 • A pályázat nyílt, nem titkos.
 • A pályázók részvételükkel elismerik a zsűri döntését, jogi út kizárásával.
 • A pályázók kötelesek betartani a pályázati kiírás szabályait.
 • A pályázati anyagot magyarul vagy angolul kell elkészíteni.
 • A pályázaton való részvétellel a pályázó nyilatkozik arról, hogy a benyújtott pályaművek szerzői jogai kizárólagosan őt illetik.
 • A pályázati művek a pályázó tulajdonában maradnak.
 • A pályázó hozzájárul ahhoz, hogy alkotása, a szerző megjelentetésével, a DECODE online és nyomtatott megjelenései kapcsán külön díjazás nélkül fényképezhető, publikálható.

10. Adatvédelem

A DECODE pályázatra való jelentkezés regisztrációja során a regisztráló egyetértését fejezi ki azzal, hogy a Kiíró az adatait a pályázat kapcsán megőrzi és kizárólag a pályázattal kapcsolatos információk közlésére használja fel. A Kiíró biztosítja a pályázókat arról, hogy személyes adataikat az Európai Parlament és a GDPR 679/2016-os rendelkezésének értelmében biztonságosan és bizalmasan, azokat az előírásoknak megfelelően kezeli. A pályázó regisztrációjával elismeri, hogy elolvasta a pályázatra vonatkozó feltételeket és elfogadja azokat.

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

A Gül Baba utca // Egy hely + Építészfórum

2024.01.30. 16:22
8:55

A Frankel Leó útról nyíló meredek, macskaköves gyalogutat sokszínű építészeti térfalai és ebből fakadó zegzugossága teszi Budapest egyik legromantikusabb utcájává. A hangulatos ösvényen keresztül lehet felzarándokolni a közel fél évezreddel ezelőtt épült Gül Baba türbéjéhez, az iszlám világ legészakibb szenthelyéhez.

A Frankel Leó útról nyíló meredek, macskaköves gyalogutat sokszínű építészeti térfalai és ebből fakadó zegzugossága teszi Budapest egyik legromantikusabb utcájává. A hangulatos ösvényen keresztül lehet felzarándokolni a közel fél évezreddel ezelőtt épült Gül Baba türbéjéhez, az iszlám világ legészakibb szenthelyéhez.

Nézőpontok/Történet

Róth Miksa Emlékház és Gyűjtemény // Egy hely + Építészfórum

2024.01.16. 11:41
9:03

Róth Miksa üvegműves, üvegfestő és mozaikművész volt. Művei megtalálhatóak az Országházban, a Zeneakadémiában, a Gresham-palotában és a Magyar Nemzeti Bankban, míg családja – a rendszerváltás előtt – hagyatékát Erzsébetvárosnak adományozta. Az Egy hely stábja a pesti "Chicagóba", a Nefelejcs utcai Róth Miksa Emlékházhoz látogat el.

Róth Miksa üvegműves, üvegfestő és mozaikművész volt. Művei megtalálhatóak az Országházban, a Zeneakadémiában, a Gresham-palotában és a Magyar Nemzeti Bankban, míg családja – a rendszerváltás előtt – hagyatékát Erzsébetvárosnak adományozta. Az Egy hely stábja a pesti "Chicagóba", a Nefelejcs utcai Róth Miksa Emlékházhoz látogat el.