Pályázatok/Magyar

Újra itt a DECODE – The Space for ARThitecture

1/1

?>
1/1

Újra itt a DECODE – The Space for ARThitecture
Pályázatok/Magyar

Újra itt a DECODE – The Space for ARThitecture

2019.09.03. 09:12

Cikkinfó

Földrajzi hely:
Magyarország

A DECODE egyszerre pályázat és kiállítás, mely az építészet és az alkalmazott/vizuális művészetek területét köti össze. Jelentkezési határidő: október 20. 

„A név: DECODE, jelentése számunkra az alkotásainkba kódként beépített történetek visszafejtése, amelyeket megbízóinkkal és alkotótársainkkal közösen írtunk. A feladat tehát megtalálni, megfejteni ezeket a történeteket és újakat írni: mindenkinek a sajátjait." – BORD


1. Bevezetés

A BORD Építész Stúdió idén ősszel másodszorra rendezi meg DECODE című kiállítását, amelyhez pályázat útján keresi kiállító partnereit építészet és alkalmazott/vizuális művészetek területéről. A kiíró olyan pályázati anyagokat vár, amelyek egy-egy történet köré épülnek fel. A kiállítás célja, hogy bemutassa az egyes építészeti és művészeti projektek mögött meghúzódó történeteket és gondolatvilágot, melyek értékes, egyedi alkotássá emelik a műveket.

A kezdeményezést elindító BORD Építész Stúdió 2006-ban alakult, Bordás Péter építész vezetésével. Mára a stúdió budapesti székhelye mellett Debrecenben és Zürichben is működtet irodát. Nemzetközileg is elismert munkái közül kiemelkedik az Etyeki Kúria Borászat, a szőlők felett lebegni látszó tetők szimfóniája, a Holdvölgy egyszerre régi és új épülete. Nagyobb léptékű projektjeik között szerepel a Forest Offices, Kelet-Magyarország legmodernebb irodaháza, a Nagyerdei Stadion és a környező városi park rehabilitációja vagy éppen a Debreceni Nemzetközi Iskola, mely koncepciója a védelmet, a közösséget jelképező kör.

A stúdió célja, hogy a hely meglévő értékeiből táplálkozva, erős, egyedi karaktert adjon épületeinek. Minden projektet egy-egy történet köré épít fel. Ez a történet inspirálja az építészeti koncepciót, amely vezérfonalként kíséri végig a tervezés folyamatát és ruházza fel egyéniséggel épületeit. Ebbe a gondolkodásba nyerhetünk bepillantást projektjeiken keresztül.

2. A DECODE pályázat és kiállítás célja

A BORD Építész Stúdió a DECODE pályázat és az azt követő kiállítás által lehetőséget kíván teremteni az építészet, a design és a képzőművészet találkozására, új kapcsolódási pontokat felfedezve és szorosabbá fűzve a társművészeti ágakat. A DECODE célja, hogy felhívja a figyelmet a gondolatok köré épülő alkotásra és ezáltal az értékteremtésre. Ezek a munkák nem a nemzetközi trendekhez igazodnak, hanem erős, önálló gondolati háttérrel és alkotói szándékkal jönnek létre.

A pályaművek közül a művészetek és építészet különböző területeinek kiemelkedő képviselőiből felkért szakmai Bírálóbizottság választja ki a kiállításon résztvevő és a díjazott anyagokat. A DECODE pályázat összdíjazása, két kategóriában (építészet és alkalmazott/vizuális művészet) együttesen nettó 800.000 forint.

A pályázati anyagból rendezett kiállítás időpontja 2019. november 13-20., helyszíne a budapesti Faur Zsófi Galéria.

3. A DECODE pályázaton való részvétel feltételei

Pályázhat minden 18-35 év közötti, magyar felsőfokú vagy művészeti intézményhez kötődő (ott tanulmányokat folytató, ösztöndíjas, gyakornok, illetve már végzett magyar vagy külföldi) építész vagy vizuális és alkalmazott művész (designer, képző-, ipar-, új média-, video- és fotóművész). A Kiíró csapatok pályázatát is befogadja, kimondottan üdvözli, ha a két pályázati kategóriából vegyes csapatok állnak össze és együtt indulnak. Vegyes csapatok esetén a pályamű csak egy, a csapat által választott kategóriában nevezhető.

A pályázaton való részvétel feltétele a regisztráció. Regisztrálni a decode@bordstudio.hu e-mail címen lehet, tárgyként „regisztráció" megjelöléssel. A regisztráció határideje: 2019. október 18. A pályázatokat a regisztráció visszaigazolása után október 20-án éjfélig kell beküldeni.


A regisztrációs e-mailben az alábbi adatok feltüntetése szükséges:

 • pályázó neve,
 • pályázó születési dátuma,
 • rövid szakmai önéletrajz,
 • tanulmány megjelölése,
 • kategória megnevezése (Építészet vagy Vizuális és alkalmazott művészet).

A regisztrációt követően a Kiíró válasz e-mailben ismerteti a pályamunkák digitális feltöltésének módját. A regisztrációs e-mail kérdést nem tartalmazhat.

A pályázat témájával kapcsolatos kérdéseket külön e-mailben, szintén a decode@bordstudio.hu címre várják a szervezők, tárgyként „kérdés" megjelöléssel. A kérdések beküldésének határideje 2019. szeptember 20.


4. A DECODE pályázat tárgya és a benyújtandó munkarészek

A pályázók feladata egy olyan saját alkotás bemutatása, amely fókuszában, koncepciójának hátterében egy történet áll. Hogyan is születik meg egy alkotás? Adott a feladat vagy téma, építészet esetén többnyire a helyszín, múltjával, értékeivel vagy éppen hibáival. Ehhez társul sokszor egy inspiráció, egy gondolat, amelyből történet születik. Ez a koncepciót alkotó történet koherensen megjelenik az alkotói folyamatban, mely eredménye egy erőteljes, egyedi hangulatú alkotás. A feladat, hogy felhívjuk a figyelmet a művészet mögött rejlő gondolati háttérre és azt közérthető formában mutassuk be. Ezért a pályázati munka legfőbb eleme a koncepció bemutatása.
Az előző évi pályaművek, valamint a projekt werkfilmje ezen a linken és a DECODE ARTHITECTURE YouTube csatornán tekinthető meg.

A pályázók két kategóriában indulhatnak: Építészet vagy Vizuális és alkalmazott művészetek

ÉPÍTÉSZET KATEGÓRIÁBAN a pályázók egy koncepciót mutatnak be, melynek eredménye egy megvalósult vagy meg nem valósult építészeti mű. A feladat egy kreatív prezentáció létrehozása, mely fókuszba helyezi a mű hátterében rejlő erős gondolatiságot, a helyre vagy funkcióra reflektáló háttértörténetet. Közérthetővé teszi a „sztorit", amelyet az épületben járva átélhetünk.

A pályázatra benyújtható:

 • az alkotás prezentációja, amely részletesen bemutatja a koncepciót képező, azt alátámasztó történetet, illetve az annak eredményeként megvalósult vagy meg nem valósult tervet. A pályaműveket egyetlen, legfeljebb 3 perc, minimum 30 másodperc hosszúságú médiafájl (.mp4, .avi, .wmv, például PowerPointból mentett .wmv vagy .pdf-ből, Preziből, stb screen recorderrel rögzített médiafájl) formájában kell benyújtani, HD felbontásban (1280x720). A médiafájl részét képezheti slideshow, animáció, film, terv, képek, stop motion, kézi vagy digitális technikával készített ábrák, rajzok, feliratok, hang, zene, narráció stb. A legjobb pályaműveket a DECODE kiállítás keretében vetített formában mutatják be, ezért ennek a prezentációnak tartalmaznia kell mindazt, ami a pályamű megértéséhez szükséges.
 • A fenti prezentációt kiegészítheti makett is, amelyet a zsűrizés után a kiállításra kerülő pályázat alkotójával egyeztetett időpontban a BORD Építész Stúdió címére kell eljuttatni (1068 Budapest, Felső erdősor 3. III/22.).


VIZUÁLIS ÉS ALKALMAZOTT MŰVÉSZEK KATEGÓRIÁJÁBAN a pályázók feladata egy tetszőleges hely (konkrét, fiktív, elvont, metaforikus) szellemisége által inspirált, a történetet középpontba állító saját alkotás, helyspecifikus beavatkozás (akár konkrét épületen) létrehozása, amely lehet koncepcióterv szintű vagy kész művészeti alkotás.

A pályázatra benyújtandó:

 • az alkotás illetve a koncepciót alátámasztó történet prezentációja, amely bemutatja, hogy az hogyan transzformálódik egyedi és megismételhetetlen művészeti alkotássá. A pályaműveket egyetlen, legfeljebb 3 perc, minimum 30 másodperc hosszúságú médiafájl (.mp4, .avi, .wmv, például PowerPointból mentett .wmv vagy .pdf-ből, Preziből, stb screen recorderrel rögzített médiafájl) formájában kell benyújtani, HD felbontásban (1280x720). A médiafájl részét képezheti slideshow, animáció, film, terv, képek, stop motion, kézi vagy digitális technikával készült ábrák, rajzok, feliratok, hang,  zene, narráció stb. A legjobb pályaműveket a DECODE kiállítás keretében vetített formában mutatják be, ezért ennek a prezentációnak tartalmaznia kell mindazt, ami a pályamű megértéséhez szükséges.
 • A fenti prezentációt kiegészítheti tárgyi művészeti alkotás is. A kiállításra szánt kész műalkotás maximális mérete nem haladhatja meg az 1 m élhosszúságú kocka méretét. Ebben az esetben a zsűrizés után, a művészeti alkotás a pályamű szerzőjével egyeztetett időpontban a BORD Építész Stúdió címére kell eljuttatni (1068 Budapest, Felső erdősor 3. III/22.). Tervekre, skiccekre az előbbi méretkorlátozás nem vonatkozik.

 
5. A pályaművek elbírálása, szűkített lista

Az október 20-ig beérkező érvényes online leadott pályázati anyagokból a független szakmai zsűri egy szűkített listát hoz létre. A zsűri munkája egyben egy kurátori munka, mert kiválasztja a kiállításba bekerülő pályamunkákat is.


6. A pályaművek díjazása, kiállítás

A szűkített listán szereplő projektek közül, második lépcsőben a zsűritagok közösen hoznak döntést a győztesekről és a díjazott művekről, mindkét kategóriában. A szűkített listán szereplő művekből és a BORD, valamint az általa meghívott két építészeti stúdió projektjeiből áll össze a kiállítás anyaga.

A zsűri a fent megadott kategóriánként maximum 3 díjazandót jelöl meg.

Bírálati szempontok:

 • a bemutatott történet egyedisége és koherenciája a tervvel vagy művészeti alkotással,
 • a benyújtott prezentáció vizuális megjelenése.

A DECODE pályázat díjazása kategóriánként:

 • 1 db fődíj: nettó 300.000 Ft,
 • 2 db „ígéretes projekt" díj: egyenként nettó 50.000 Ft.

A DECODE pályázat eredményhirdetése a kiállítás ünnepélyes megnyitóján, 2019. november 13-án, 18:00 órakor lesz, a Faur Zsófi Galériában, a Budapest XI. Bartók Béla út 25. címen. A kiállítás 2019. november 20-ig lesz megtekinthető.


7. A DECODE pályázat és kiállítás ütemezése:

 • augusztus 26. - Pályázati kiírás
 • szeptember 20. - Kérdések benyújtása, kizárólag írásban a decode@bordstudio.hu címen
 • szeptember 27. - feltett kérdésekre adott válaszok publikálása
 • október 18., 24:00 - regisztráció e-mailben a decode@bordstudio.hu címen
 • október 20., 24:00 - pályázatok online beadásának határideje
 • november 13. – kiállításmegnyitó, eredményhirdetés, díjátadás
 • november 13-20. kiállítás a Faur Zsófi Galériában
 • november 21. – művek visszaszolgáltatása

8. A DECODE pályázat Bírálóbizottságának tagjai:

 • Bordás Péter, BORD Építész Stúdió, alapító, zsűrielnök
 • Dr. habil Szabó Levente DLA, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Építészmérnöki Kar, Középülettervezési tanszék
 • Dr. habil Anthony Gall Phd, SZIE Ybl Miklós Építéstudományi Kar Építészmérnöki Intézet, egyetemi docens
 • Golda János DLA, Ybl-, Pro Architectura-, Príma-díjas építész
 • Kálmán Borbála, Ludwig Múzeum kurátor, művészettörténész
 • Etentuk Inemesit, Artlocator applikáció és Artlocator Magazin, alapító, kulturális menedzser
 • Dr. Kukla Krisztián, Leopold Bloom Alapítvány, művészeti vezető

9. A pályázati eljárásra vonatkozó szabályok

 • A pályázat nyílt, nem titkos.
 • A pályázók részvételükkel elismerik a zsűri döntését, jogi út kizárásával.
 • A pályázók kötelesek betartani a pályázati kiírás szabályait.
 • A pályázati anyagot magyarul vagy angolul kell elkészíteni.
 • A pályázaton való részvétellel a pályázó nyilatkozik arról, hogy a benyújtott pályaművek szerzői jogai kizárólagosan őt illetik.
 • A pályázati művek a pályázó tulajdonában maradnak.
 • A pályázó hozzájárul ahhoz, hogy alkotása, a szerző megjelentetésével, a DECODE online és nyomtatott megjelenései kapcsán külön díjazás nélkül fényképezhető, publikálható.

10. Adatvédelem

A DECODE pályázatra való jelentkezés regisztrációja során a regisztráló egyetértését fejezi ki azzal, hogy a Kiíró az adatait a pályázat kapcsán megőrzi és kizárólag a pályázattal kapcsolatos információk közlésére használja fel. A Kiíró biztosítja a pályázókat arról, hogy személyes adataikat az Európai Parlament és a GDPR 679/2016-os rendelkezésének értelmében biztonságosan és bizalmasan, azokat az előírásoknak megfelelően kezeli. A pályázó regisztrációjával elismeri, hogy elolvasta a pályázatra vonatkozó feltételeket és elfogadja azokat.

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk