Épülettervek/Középület

Vadász György koronája Mohácsra

1/4

Mohácsi emlékhely homlokzat

Mohácsi emlékhely

Mohácsi emlékhely

Mohácsi emlékhely

?>
Mohácsi emlékhely homlokzat
?>
Mohácsi emlékhely
?>
Mohácsi emlékhely
?>
Mohácsi emlékhely
1/4

Mohácsi emlékhely homlokzat

Mohácsi emlékhely

Mohácsi emlékhely

Mohácsi emlékhely

Vadász György koronája Mohácsra
Épülettervek/Középület

Vadász György koronája Mohácsra

2009.08.04. 05:56

Vadász György, az örökifjú idős építész jutalomjátéka ez a kupolaszerű építmény, jutalomjáték abban az értelemben is, hogy mintha semmi sem változott volna az elmúlt fél évszázadban – megint korszakos tettet hajtott végre. (részlet Bachman Zoltán DLA opponensi véleményéből)Bemutató kupola, kiállítótér terve a mohácsi Történelmi Emlékhelyhez.

Vadász György szerepe a magyar építészetben különleges, és ezért különleges méltatást érdemel minden egyes alkotása. Most mégis eltérek ettől és a régmúltba visszanyúlva Vadász György történelmi vátesz szerepét szeretném felidézni: a mohácsi csatavesztés emlékére létrehozott alkotása azokban a „nehéz időkben" történelmi szerepű és bátorságú tett volt. Mert hiszen ki nem érezte a műben az allegóriát?

 

Mohácsi emlékhely homlokzat
1/4
Mohácsi emlékhely homlokzat

 

 

Az érzékeny, az organikus építészet legszebb példáját mutató emlékhely, az ősi motívumok felelevenítésével hátborzongató lelkiismeret-furdalást idéző élményt nyújtott és nyújt a mai napig is. Az idő vasfoga azonban jelentősen kikezdte az alkotást és a 21. század igényei is aktuálissá tették az emlékhely emlékezési kultuszának felfrissítését. Vadász György, az örökifjú idős építész jutalomjátéka ez a kupolaszerű építmény, jutalomjáték abban az értelemben is, hogy mintha semmi sem változott volna az elmúlt fél évszázadban – megint korszakos tettet hajtott végre Vadász György azzal, hogy személyes hitével, szorgalmával, tehetségével megteremtette az emlékhely felújításának lehetőségét.

Úgy gondolom, ha mindezeket figyelembe vesszük, akkor akármennyire is nem divat és nehezére esik a ma építész-társadalmának az egymás teljesítménye előtti tisztelgés, én javaslatot teszek arra, hogy kalapot megemelve egy perces néma üdvrivalgással mondjuk ki, hogy Vadász György az ellehetetlenült, a történelmet alig tisztelő világunkban megint valami szimbolikust teremt. Úgy gondolom felesleges az alkotás elemzésébe merülnünk, mivel ugyan ízlések és pofonok különbözőek, de a Mester a saját vadászmezején életének több mint hét évtizedében, (ami az ő esetében remélem a gyerekkor vége és lassan meg is komolyodik) hozott létre olyan alkotást, amelyhez sem a társadalomnak, sem nekünk mondhatni semmi közünk, hiszen envérével teremtette azt.

 

Mohácsi emlékhely
2/4
Mohácsi emlékhely

Mohácsi emlékhely
3/4
Mohácsi emlékhely

 

 

Ugyan mostanában mindenki élete zűrös egy kicsit, vagy nagyon, de ha repülőgépre szállnánk és magasból tekintenénk le a mohácsi csatatérre, akkor aranyló cukorspárgaként kúszna a Duna a szemünk elé és az organikus terpesztésű emlékhely kabátgombnyivá zsugorodik és ebben is gomblyuk az amúgy sem kisméretű kupolaszerű építmény. Úgy érzem, hogy sajnos ilyen tartózkodó távlatból gondolunk a dicső, de szívet szorongató múltra, nem tudom, hogy elgondolkodtak-e már azon, hogy miért is gyászünnep szinte minden nemzeti ünnepünk? Nem tudom, hogy végiggondoltuk-e jól, alaposan és sokszor, hogy létezik itt Európa közepén, a sok és szinte csak vesztes történelmünkben mégis fennmaradt kicsiny haza, a nyelv és a magyar kultúra. Valószínű, hogy a mohácsi emlékhely és Vadász György is oka ennek.

...és most sursum corda! Fel a szívekkel!

Bachman Zoltán
(opponensi vélemény)


Központi tervtanácsi napirend 2009. március 5-én
Mohács, Történelmi Emlékhely

Bemutató kupola, kiállítótér építési engedélyezési terve
(régészeti védelem, természetvédelem alatt álló terület)
tervező: Vadász György
opponens: dr. Bachman Zoltán DLA

Vélemények (7)
feremol
2010.01.16.
10:57

Tisztelt dr Bachman Zoltán Úr !

A Mohácsi Történelmi Emlékhely sorsunk tragédiájának állít emléket. Országunk Nemzetünk szét szakad és ez a tragédia ma is tart. A csatolmányokat megtekintve, a terv sajnos ugyan csak tragikus! Az épület egyszerüen használhatatlan, a látogatók tömege nem kezelhető, az helységek kialakítása, elhelyezése a butaság határán túl lép. Miért nem kértek szakembertől segítséget? Íróasztal mellől, mekkora látogató számra tervezték az épületet, napi 10-15 fő? Képtelenségnek tartom, hogy ebben az épületben három 40.-fős csoportot kezelni lehessen! Hogy termeli ki ez az üveg monstrum a fentartási költségeket? A magyar Szent Koronát nem lenne szabad meggyalázni, az épület inkább egy ESZKIMO IGLU-ra hasonlít! Vadász György tervezte 1976.-ban Emlékhely épületét, a beruházó tanulhatott volna az akkor elkövetett hibákból.  Tragikus, szánalmas, sajnálom!!!!!

halottember
2010.02.18.
16:09

@feremol: Kedves vegyszernevű kommentelő!

Csak véletelnül olvastam ezt a mind formájában (minősíthetetlen helyesírásbeli, stilisztikiai megoldások), mind tartalmában mérhetetlen szellemi alultápláltságra utaló szösszenetét, és tulajdonképpen kicsit alantas dolognak is érzem, hogy regáljak rá, mint ahogyan az artikulálatlan üvöltözésre is nehéz irodalmi nyelven válaszolni...

Mégis szóvá kell tennem, (eseteleg egy későbbi hozzászólása minőségét javítandó) hogy legközelebb próbáljon meg ÉRVEKET fölsorakoztatni, a puszta vagdalkozás helyett, llletve egy egészen kicsit elmélyedni az adott témában, mielőtt egy nyilvános fórumon megnyilatkozik, ha nem szeretne (megérdemlten) lesajnáló érzéseket gerjeszteni önmaga iránt.

IGLU témában meg ajánlom tanulmányozásra mondjuk MARIO MERZ munkásságát.

Mindazonáltal -amint azt föntebb már jeleztem- a B.Z. által írt opponencia tényleg tragikomikus.

Üdvözlet!

Magyar Bedobás
2011.08.30.
09:08

@halottember: Most nézegettem meg az átadott emlékhelyről készített képeket a neten (http://galeria.index.hu/belfold/2011/08/28/a_mohacsi_tortenelmi_emlekhely_uj_fogadoepuletenek_unnepelyes_atadasa/). Nem volt tudomásom az előzményekről, így ezután kerestem rá arra, van-e valami publikáció. Nem sejtettem, egyenesen opponenciát találok a tervekről. Átlépve az íráson, inkább az épülettel kellene foglalkozni. Szívesen látnék egy írást a fórumon arról, hogy egy szakavatott, műértő kritikus miként látja a megvalósult épületet. Számomra egyenesen hihetetlen, hogy a kapu és a fogadóépület alkotója egy és ugyanaz. Ezt a kapu javára írnám. Nagyon sajnálom azt a belefektetett energiát, ami a fogadóépület megvalósítására fordítódott.

Mócsi Gábor
2009.08.05.
07:54

Hú, de zűrzavaros ez a szöveg. Lehetne akár paródia is, már bocsánat. "Úgy gondolom felesleges az alkotás elemzésébe merülnünk". Nem pont ez a feladata egy opponenciának? "...hátborzongató lelkiismeret-furdalást idéző élményt nyújtott". Ez a meglévő kapuépítményre vonatkozik...? Nekem se nem hátbotzongató, se nem okoz "lelkiismeret-furdalást idéző élményt ". "Megteremtette az emlékhely felújításának lehetőségét" Ezek szerint Vadász itt nem csak tervező, hanem beruházó is?! "...semmi közünk, hiszen envérével teremtette azt". Ha valaki megfejti ennek e mondatnak a jelentését, meghívom egy fagyira. "Dicső, de szivet szorongató múltra..." Van a magyar történelemnek számos dicső pontja, de ha valami nem tartozik oda, az pont a mohácsi vereség..."Miért gyászünnep, minden nemzeti ünnepünk"? Mire gondol a T. Kolléga? Március 15. gyászünnep? Augusztus 20. gyászünnep? Október 23...? Ha jól tudom egyik sem. Mert nem a forradalmak leverését ünnepeljük, ugye? És a mohácsi vész évfordulója továbbra sem nemzeti ünnep. Én úgy tudom. Nagy zűrzavar van itt...

halottember
2009.08.06.
18:00

@Mócsi Gábor: Messzemenően igaza van szerintem a Kedves Hozzászólónak; ami itt "opponencia" név alatt született az leginkább tragikomikus... Bellefullad saját ömlengős-zavaros semmitmondásába... Most az jutott eszembe, hogy az eszméletleneket azért is fontos biztonságos pozícióba (stabil oldalfekvés...) helyezni, nehogy lenyeljék a saját nyelvüket, ezáltal önönn fulladásukat okozva... Azt gondolom, ez itt komoly veszélyforrás lehetett a Pécsi Kiskirály számára is, mert ezt a szöveget, amit létrehozott, nem a "Szív", nem az "Ész", hanem a veszélyes módon önálló életre kelt Nyelv íratta le vele, vagy írta le maga... (lásd.: óriásplakát kiállításon néhány éve: "pénisszel festettem" fölirat...)

DE: beszéljünk inkább az ÉPÜLETRŐL, a a róla való KÉPEKRŐL!!!

Nekem a következő dolgok jutottak eszembe (most direkt "irodalmiatlanul" címszavakba szedve) :

-kategóriákon fölül/kívül állás - antidivatmajomság - örökbe való, letisztult egyszerűség

-monumentalitásában is könnyed lebegés

-az érzékeny-látomásos álom-grafika (a teljes nézet kézi rezdülései és a digitális kép egyaránt !) 

Szóval örömet okozott a dolog, ez az Öreg Csibész tényleg tud valami szívbemarkolót!

Az oppoonencia rossz ízét meg üssük el a képek, rajzok nézegetésével! 

Üdv!

frolicken
2009.08.04.
19:08

..s ha ez történetesen nem a Mester ennenvérének leképezése, vajh, akkor is ilyen opponenciát írt volna ehhez a tervhez dr. B.Z. DLA?

viktor
2009.08.04.
17:12

Hadd mutassam meg a mostani kaput azoknak, akiknek hirtelen nem jelenik meg a szemük előtt:

(forrás: iranymagyarorszag.hu)

Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

A Hilton szálló // Egy hely + Építészfórum

2024.06.05. 14:37
9:40

Az Egy hely soron következő részében a Budai Várnegyed egyik legelutasítottabb épületének, a Hilton szálló építésének történetét mutatja be. A közel fél évszázados hotel mégis a budai látkép fontos részévé vált, különleges architektúrájával egyszerre különül el és illeszkedik a középkori romok, és a szomszédos épületek sokszínűségéhez.

Az Egy hely soron következő részében a Budai Várnegyed egyik legelutasítottabb épületének, a Hilton szálló építésének történetét mutatja be. A közel fél évszázados hotel mégis a budai látkép fontos részévé vált, különleges architektúrájával egyszerre különül el és illeszkedik a középkori romok, és a szomszédos épületek sokszínűségéhez.

Nézőpontok/Történet

A Tóth Árpád sétány // Egy hely + Építészfórum

2024.06.05. 14:34
9:25

Hadászati célokat szolgáló sikátorból gesztenyesorral és japán cseresznyefákkal tűzdelt gáláns sétány, a Budapestre nyíló egyik legszebb kilátással. A sétány sokszínű, rétegzett történetét az Egy hely csapata mutatja be.

Hadászati célokat szolgáló sikátorból gesztenyesorral és japán cseresznyefákkal tűzdelt gáláns sétány, a Budapestre nyíló egyik legszebb kilátással. A sétány sokszínű, rétegzett történetét az Egy hely csapata mutatja be.