Programok

Van különbség / a Bauhaus magyarországi építészeti hatásai

1/1

?>
1/1

Van különbség / a Bauhaus magyarországi építészeti hatásai
Programok

Van különbség / a Bauhaus magyarországi építészeti hatásai

2019.10.17. 09:18

Cikkinfó

Földrajzi hely:
György Péter, Ekler Dezső

Dosszié:

György Péter esztéta és Ekler Dezső építész beszélgetnek a Bauhaus magyarországi építészeti hatásairól és a szocializmus szolgálatába állított építészetnek és a modernizmusnak hátat fordító Makovecz Imréről.

A Bauhaus mint mozgalom a világ egészére hatott, és hatalmas társadalmi változásokat indított el, a funkcionalizmus jelszavát zászlajára tűző újszerű látásmód és az ipari modernizmus mégis megosztóvá vált.

Magyarországon a szocializmusban a Bauhausból groteszk építészeti szörnyekként emelték sorra a panelházakat, amelyek lakást adtak ugyan a rászorulóknak, de otthont nem. A házgyári lakótelepek otthontalanságára válaszul született meg a Rudolf Steiner gondolatvilágában gyökerező makoveczi ideológia, amely a modernség tagadásán alapult, és a hagyományos anyagokhoz, betonhoz, fához, a hagyományos funkcióhoz való visszatérést hirdette. De visszakanyarodhatunk-e a hagyományokhoz? Eleget tud-e tenni a modern társadalmi elvárásoknak az organikus építészet? Lehet-e az emberi test formáit lefordítani az építészet nyelvére?

A beszélgetés október 29-én 18.00 órakor kezdődik, a moderátor Kőrösi Boglárka

Helyszín: Három Holló / Drei Raben, Budapest, V. kerület, Piarista köz 1. (bejárat a Szabadsajtó út felől).

A belépőjegy 1000 Ft.

Vélemények (0)
Új hozzászólás

Támogasd az Építészfórumot most, hogy legyen újabb húsz évünk!

Az Építészfórum minden tartalma ingyenes – és az is marad. De ahhoz, hogy eredeti, értékálló anyagokat hozzunk létre, Olvasóink támogatására is szükségünk van.

Támogatom

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk