Épületek/Középület

Városközpont, ahogy a térhasználók szeretik

2015.05.09. 10:00

Cikkinfó

Szerzők:
Bán Dávid

Földrajzi hely:
Nagy-Britannia, Watford

Építészek, alkotók:
BDP

Vélemények:
1

A London központjától északra található Watford városka központjának, a Parade-nek megújulását vezető BDP iroda komolyan vette a társadalmi egyeztetés folyamatát. A lakosokat bevonó ötletelés után egy teljesen újrafogalmazott városi agora jött létre.

A megyei és városi tanács által megrendelt felújítás célja egy olyan közösségi tér létrehozása volt, amely a legnagyobb flexibilitással, minél szélesebb körben és közönségnek biztosíthat szabadtéri programokhoz megfelelő helyszínt. A 2011-ben kiírt versenykiírást az 1961-ben alapított, interiszciplinális tervezései munkákkal foglalkozó brit BDP iroda nyerte.

A watfordi projektre is egy több szakterületről érkező csapat állt össze, hogy a lehető legszélesebb építészeti, társadalmi és fenntarthatósági perspektívából szemlélve gondolhassák újra a teret.  A 15.000 nm-es térség fontos tengelyt képez a városközpont különböző funkciói között a városházától a kulturális helyszínekig, a vásárlástól a szabadidőig, szórakozóhelyekig, mindennek középpontjában a város identitásához szorosan hozzátartozó, a forgalomtól igencsak elszennyezett kis tavacskával.

A BDP komolyan vette a lakosokkal, a jövőbeli térhasználókkal való közös gondolkodást, minden fontosabb fázisnál fórumokat rendeztek, amiken több mint 500-an vettek részt aktívan, illetve egy olyan honlapot is indítottak, ahol mindenki szabadon beleszólhatott a tervezés folyamatába. A 90.000 főt számláló városkából bő 12.500-an látogatták és ismerték meg a tervek online verzióját.

A lakosok igényeit figyelembe véve egy gyalogos, kerékpáros zóna jött létre erős családbarát, kulturális hangsúllyal, számos lehetőséget kínálva a közér használatára. A szélesre hagyott útvonalakon az utcabútorok megfelelő elhelyezésével osztják meg a teret a biciklisták és gyalogosok között. A felújítás során igyekeztek minél természetesebb és időállóbb anyagokat, így a burkolatokhoz főleg fát, gránitot és mészkövet használni.

A megtisztított vizű és egy új híddal kiegészült tavacska „benépesítésére" is különös hangsúlyt fektettek. A felújítás idejére gondosan kiemelték a halakat, akik egy szökőkúttal és szűrőrendszerrel ellátott, frissülő vizű tóba költözhettek vissza, ahol megjelentek a kacsák és madarak is. A tó körül pedig különböző közönségigényeket kiszolgáló közösségi terek jöttek létre: füves ülőhelyek, fákkal elválasztott kisebb térségek, előre beépített világítási- és szükség esetén hangosítási rendszerrel, kivetítőkkel. Már jól debütáltak itt táncelőadások, filmvetítések, divatbemutatók, családi sportrendezvények, télen pedig jégpálya is kiegészíti Watford új közösségi központját.

Bán Dávid

Vélemények (1)
EMA
2015.05.10.
10:36

Igy kell ezt csinálni!

Tanulhatnának belőle Budapesten.

Új hozzászólás
Helyek/Infrastruktúra

MOSÓHÁZAK // Egy hely + Építészfórum

2020.09.16. 13:04
00:05:55

Ismét a Balaton környékére, konkrétan pedig a Balaton-felvidék három falvába visz el Torma Tamás az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatában. Köveskálra, Kővágóörsre és Óbudavárra a három település jó állapotú mosóházai kapcsán a stáb, de persze a nagy hagyományú, egykor a közösség életének központi helyszínét jelentő épületek mellett a korabeli szokások is szóba kerülnek a videóban.

Ismét a Balaton környékére, konkrétan pedig a Balaton-felvidék három falvába visz el Torma Tamás az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatában. Köveskálra, Kővágóörsre és Óbudavárra a három település jó állapotú mosóházai kapcsán a stáb, de persze a nagy hagyományú, egykor a közösség életének központi helyszínét jelentő épületek mellett a korabeli szokások is szóba kerülnek a videóban.

Helyek/Köztér

A GÖMBKILÁTÓ // Egy hely + Építészfórum

2020.09.03. 14:12
00:05:11

A brüsszeli Atomiumra is reflektáló Gömbkilátó az 1963-as fővárosi BNV-re készült a Székesfehérvári Fémmunkás Vállalat tervezésében. Hogy a poli-gömb története miként ível át Brüsszeltől egészen Balatonboglárig, arról az Egy hely és az Építészfórum videósorozatában Torma Tamás mesél.

A brüsszeli Atomiumra is reflektáló Gömbkilátó az 1963-as fővárosi BNV-re készült a Székesfehérvári Fémmunkás Vállalat tervezésében. Hogy a poli-gömb története miként ível át Brüsszeltől egészen Balatonboglárig, arról az Egy hely és az Építészfórum videósorozatában Torma Tamás mesél.

Támogasd az Építészfórumot most, hogy legyen újabb húsz évünk!

Az Építészfórum minden tartalma ingyenes – és az is marad. De ahhoz, hogy eredeti, értékálló anyagokat hozzunk létre, Olvasóink támogatására is szükségünk van.

Támogatom

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk