Épülettervek/Hallgatói terv

Zarándokszállás a romok között

1/14

Látvány

?>
Látvány
?>
Érkezés, előtér
?>
Belső udvar
?>
Kerengő
?>
Kiállítótér
?>
Kápolna
?>
Közösségi tér
?>
Emeleti fedett-nyitott közlekedő
?>
Magyarázó ábrák
?>
Helyszínrajz
?>
Földszinti alaprajz
?>
Emeleti alaprajz
?>
Homlokzat és metszet
?>
Részletrajzok
1/14

Látvány

Zarándokszállás a romok között
Épülettervek/Hallgatói terv

Zarándokszállás a romok között

2014.10.28. 16:08
MÉD

Projektinfó

Földrajzi hely:
Magyarország, Vértesszentkereszt

Építészek, alkotók:
Csaba Zita

Zarándokszállás (Vértesszentkereszt)

Tervezés éve:
2014

Stáblista

építész konzulens: Nagy Márton DLA
épületszerkezet: Reisch Richárd
tartószerkezet: Pongor László
épületgépészet: Egri István
épületvillamosság: Dr. Filetót Levente
kivitel: Tőkés Balázs

A diplomamunka a BME Lakóépülettervezési tanszékén készült.

Dosszié:

MÉD:

Letölthető dokumentumok:

A romok és főleg a középkori műemlék romok hasznosítása mindig is problémás kérdés volt. Feltehetjük persze a kérdést, miért is kéne hasznosítani egy kolostor maradványait, ugyanakkor aki kicsit is ismeri a hazai műemlékek fenntartására rendelkezésre álló források nagyságát, az tudja jól a választ. Bemutatjuk Csaba Zita MÉSZ-MÉK diplomadíjjal elismert munkáját.

A jelenlegi állapot rövid bemutatása

A török hódoltság alatt elnéptelenedett, majd az Esterházy birtok részeként kőbányának használt, tervezetten bontott apátsági épületegyüttest az 1960-as évektől kezdve részletesen feltárták, több mint 30 éven át rekonstrukciós munkálatok folytak.

Ennek során az együttes számos részletét visszaállították, az eredeti romokra ráépítettek, ezzel egy műrom szerű állapotot hoztak létre. A kolostort és a tőle északra fekvő korai templomot egy fából készült védőtetővel látták el. A lefedést nem az egykori épület egysége határozta meg, mert egy soha nem létező kontúrt mutat, s ezzel a bizonytalanság érzését kelti. Mégis a legnagyobb problémát abban látom, hogy a rom nem kapott semmilyen funkciót, így miután a munkálatok befejeződtek gazda és funkció hiányában a műemlék ismét pusztulásnak indult. Állapota ma is lassan romlik.

A Vértesszentkereszt Alapítvány azért jött létre, hogy valamilyen megoldást találjon a fennálló problémákra. Az alapítvány munkáját segíti majd ez a diplomaterv, mert bemutat egy kézenfekvő alternatívát az épületek hasznosítására.

Belső udvar
3/14
Belső udvar

A tervezett épület funkciója

A legfontosabb célom egy új funkció megtalálása volt, mert kizárólag így lehet az apátsági épület-együttes jövőjét Vértesszentkereszten biztosítani. A funkció megkeresése közben néhány alapgondolatot le kellett fektetni.

A helyszín magában hordozza a szakralitást, ezért a szakrális funkció megtartása fontos szempont volt számomra. Talán nem véletlen, hogy itt húzódik a Mária út, ami egy Magyarországon áthaladó zarándokút. A meglévő épület alkalmas arra, hogy egy jelentőségteljes állomása legyen ennek az útnak; így a funkció egyszerűen megtalálta ezt a romot.

Zarándokszállás, ami az átutazók számára alvóhelyet, vizes helyiségeket, étkezőt-közösségi teret, konyhát biztosít. Egyszerre 40 fő alhat itt, de a konyhát, étkezőt-közösségi teret esetleg többen is használhatják. Az épületet nem szabad elzárni a turisták elől sem, sőt az apátság működésétének bemutatását segítő, érthető építészettel, kiállítóterekkel és információval kell őket kiszolgálni.

Közösségi tér
7/14
Közösségi tér

A tervezett épület kialakítása

Az építészeti tervezés során egyszerű, puritán építészeti megoldásokra törekedtem. A belső kerengő zárt hangulatának újraalkotása, segíti majd az elmélyülést. A széttagolt épületrészek egységesítése, elemi fontosságú volt a tervezés során. A tető mai vonalvezetése sem volt következetes, ennek az újraértelmezése elengedhetetlen. A nem egyértelmű XX. századi hozzáépítések helyzetének tisztázása, a műrom szerű állapot megszüntetése része a tervezésnek. Az építészeti rend megtalálása volt a feladat, ebben a nehezen érthető épített környezetben.

Az épület-együttes a két templom között a nyugati oldal felől tárul fel, itt maradt meg a legkevesebb a kerengő falához tapasztott épületekből. A bejárat a templomok síkjához képest visszahúzva kap hangsúlyt, padok és asztalok találhatók a fedett tér alatt. A zarándokok szállása az emeleten található, a túrázók, kíváncsiskodók a kerengőbe nyernek bebocsátást. A kerengőtől északra az étkező- és közösségi terek helyezkednek el. Kelet felé a kiállítótér található, ahol helyet kap az épületsor bemutatása és a kőfaragványokat bemutató tárlat is. Fűtött belső tér csak a kerengő északi részéhez kapcsolódó szárnyban alakul ki. A kerengő egy zártabb meditatív tér lesz. A régebbi (kisebb) templom elsősorban a zarándokok számára fenntartott szakrális tér.

Földszinti alaprajz
11/14
Földszinti alaprajz

Dél felé a XIII. századi nagy templom helyezkedik el, ez az egyetlen épületrész, amely fölé nem kerül tető. Lefedését ez a terv nem kívánja megoldani. Először funkciót kell ide hozni, és ha az már jól működik, akkor eldőlhet a templom sorsa is. Különös hangulatával egyébként így is megállja a helyét, az együttesnek szerves részét képezi.

A földszinten a falak magasabbak lesznek, egyértelmű fehér vakolatot kapnak a rekonstrukció során épített és az új falszerkezetek. A régi falak kövei továbbra is látszódnak majd, így mutatható be egyértelműen a különbség.

A kerengőhöz kapcsolódó épületrészek a régészeti- és történeti kutatások alapján emeletesek voltak, ebből napjainkra kevés maradt meg. Az emelet újjáépítését korszerű mérnöki jellegű fa rácsostartókkal terveztem meg. A könnyű szerkezet nem terheli túlzott mértékben a meglévő falakat, valamint egy egységes rendszert alkot körbe az emeleti szinten. Az épület tetejére nagytáblás fémlemezfedés kerül, ami a homlokzat rozsdamentes acél hálórendszerével egységes hangulatot hoz létre.

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk