Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. /
Közélet, hírek

Zsidó Néprajzi Múzeum a zsinagógában

2007.01.25. 10:10

Kihirdették a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga felújítására kiírt tervezői pályázat eredményét. Az elképzelések szerint az újból megnyíló zsinagóga épületében kap helyet a Kárpát-medencei Zsidó Néprajzi Múzeum.

A pályázatot a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) írta ki, a felhívásra nyolc beadvány érkezett. Az eredményt, a zsűri által készített rangsort Zoltai Gusztáv ügyvezető igazgató ismertette. Eszerint a pályázatot a Kőnig és Wagner Építészek Kft. nyerte el, amely és a szerződés megkötése után március 31-ig elkészül az építési engedélyezési tervekkel. A rangsorban a második a Kánon Építészeti Stúdió, a harmadik a Középülettervező Zrt. lett.

A zsűriben a Magyar Építész Kamarával egyetértésben kijelölt szakemberek vettek részt, akik megvizsgálták a pályázatokat, és elkészítették azok értékelését, amelyeket a pályázók rendelkezésére bocsátottak.

A XIX. század végén közadakozásból épült szecessziós zsinagógát az akkori hitközség az 1980-as évek közepén eladta. Az épületegyüttes egy megállapodás értelmében két éve került vissza a magyar államtól a zsidóság tulajdonába, egy Budakeszi úti ingatlancsoportjáért "cserébe" kapta meg a Mazsihisz. A zsinagógát 2006 áprilisa óta látogathatják az érdeklődők.
 
Változtatási tilalmat követel az Óvás! Egyesület

Azonnali változtatási tilalom elrendelését követeli a fővárostól a régi pesti zsidónegyed védelme érdekében az Óvás! Egyesület, amelynek munkatársai kedden rendhagyó, "(rom)városnéző" sétát szerveztek újságíróknak.

"Haladéktalanul rendeljen el változtatási tilalmat a Fővárosi Önkormányzat közgyűlése az építési törvény alapján a VI. és VII. kerületben fekvő történelmi zsidó negyed teljes területére" - fogalmazták meg követelésüket a városvédő civil szervezet tagjai a Dohány utcai zsinagóga elől induló sétát követő sajtótájékoztatójukon.A VI. és VII. kerület Károly körút - Andrássy út - Erzsébet körút - Rákóczi út által határolt területén intenzív építési és fejlesztési munkálatok kezdődtek az elmúlt években, amelyek azonban nincsenek tekintettel a városrész egyedi történelmi értékeire, az utcahálózat és a telekviszonyok tradicionális rendszerére, a műemléki védettséget élvező épületekre és a lakók ellenérdekeltségére - vélekedett az Óvás! Egyesület egyik tagja.
Egri Orsolya hangsúlyozta: az a céljuk, hogy a főváros és a kerületek közösen dolgozzanak ki egy "korszerű, hiteles és koherens" városrehabilitációs tervezetet, amelynek alapján a terület szellemiségének megőrzésével lehetne folytatni a régi házak felújítását.
Perczel Anna építész kijelentette: nem az új ingatlantulajdonosokkal van bajuk, hanem azzal, hogy "pályáztatás nélküli eljárások vannak". Hozzátette: tudomásuk szerint eddig már 47 ingatlant áron alul adtak el. Az építész úgy vélte: a VI. és a VII. kerület politikusainak nem érdekük, hogy együttműködjenek a civilekkel.
Ladányi János szociológus szerint a kerület abban érdekelt, hogy ne történjék semmi, mert akkor folytathatja a lakók "kijátszását" és az értékek "kéz alatti cseréjét". A helyzetet azonban még nem tartja reménytelennek, mert - mint mondta - egyre több lakó fordul bírósághoz az őt ért sérelmek miatt. A terület vitatott építkezéseire egyre inkább felfigyel az UNESCO is - hangsúlyozta Ladányi János, megjegyezve, hogy Magyarországnak komoly presztízsveszteséget jelentene, ha esetleg a terület felkerülne a "veszélyeztetett világörökségi listára". Ez már a politikusok szemét is felnyithatja - tette hozzá a szociológus.

 

forrás: mti 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk