/ AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY! | Early Bird jegyek május 17 -ig meghosszabbítva / ÉPÍTÉSZFESZTIVÁL 2024 / AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY! | Early Bird jegyek május 17 -ig meghosszabbítva / ÉPÍTÉSZFESZTIVÁL 2024 / AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY! | Early Bird jegyek május 17 -ig meghosszabbítva / ÉPÍTÉSZFESZTIVÁL 2024 / AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY! | Early Bird jegyek május 17 -ig meghosszabbítva / ÉPÍTÉSZFESZTIVÁL 2024 / AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY! | Early Bird jegyek május 17 -ig meghosszabbítva / ÉPÍTÉSZFESZTIVÁL 2024 / AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY! | Early Bird jegyek május 17 -ig meghosszabbítva / ÉPÍTÉSZFESZTIVÁL 2024
Közélet, hírek

15 év, 32 díjazott – Átadták a Molnár Péter-emlékdíjat

1/5

Mónus János építész, a Molnár Péter-emlékdíj kuratóriumának elnöke

A díjazottak: Török Dávid, Falvai Balázs, Nagy Márton (dmb műterem), Hartmann Gergely

Szabó Levente építész, a Molnár Péter-emlékdíj kuratóriumi tagja laudál

Török Dávid, Falvai Balázs, Nagy Márton (dmb műterem)

?>
?>
Mónus János építész, a Molnár Péter-emlékdíj kuratóriumának elnöke
?>
A díjazottak: Török Dávid, Falvai Balázs, Nagy Márton (dmb műterem), Hartmann Gergely
?>
Szabó Levente építész, a Molnár Péter-emlékdíj kuratóriumi tagja laudál
?>
Török Dávid, Falvai Balázs, Nagy Márton (dmb műterem)
1/5

Mónus János építész, a Molnár Péter-emlékdíj kuratóriumának elnöke

A díjazottak: Török Dávid, Falvai Balázs, Nagy Márton (dmb műterem), Hartmann Gergely

Szabó Levente építész, a Molnár Péter-emlékdíj kuratóriumi tagja laudál

Török Dávid, Falvai Balázs, Nagy Márton (dmb műterem)

15 év, 32 díjazott – Átadták a Molnár Péter-emlékdíjat
Közélet, hírek

15 év, 32 díjazott – Átadták a Molnár Péter-emlékdíjat

2019.11.05. 07:14

2019-ben Falvai Balázs, Nagy Márton és Török Dávid építészek (dmb műterem), valamint Hartmann Gergely építész, kutató kapott Molnár Péter-emlékdíjat. 

Molnár Péter kétszeres Ybl-díjas építész emlékére, az építészet magas szintű művelésének és az építészeti kultúra terjesztésének elismerésére hozta létre a Molnár Péter-emlékdíjat 2004-ben Molnár Péter özvegye, Baló Borbála és Winkler Barnabás építész. A díjazottak személyéről egy héttagú kuratórium dönt, melynek tagjai - az alapítók mellett - Mónus János kuratóriumi elnök, Ferkai András, Pazár Béla, Kalmár László és Szabó Levente (2019 óta). "Célunk egy olyan építész-, épületsodor megmutatása is, mely folyamatos, reális hazai alapokon nyugszik (esztétikát ebből származtat), egymásból is táplálkozó, kényszerű ideológiákkal terheletlen, összességében etikán alapul" - összegezte még 2014-ben a díjat és a zsűri munkáját Mónus János. 

Az elismeréseket hagyományként a HAP Galéria építész-életműkiállításának megnyitóján adják át, melynek 2015 óta a FUGA ad otthont. Tegnap Arnóth Lajos építész emlékkiállításának megnyitóján vehette át a díjakat Falvai Balázs, Nagy Márton és Török Dávid építészek (dmb műterem), valamint Hartmann Gergely építész, kutató. Nagy érdeklődés övezte a 15. alkalommal átadott emlékdíjat, szinte teltház volt az eseményen, ahol Winkler Barnabás és Mónus János beszéde után következett a díjak átadása. 

A díjazottak: Török Dávid, Falvai Balázs, Nagy Márton (dmb műterem), Hartmann Gergely
3/5
A díjazottak: Török Dávid, Falvai Balázs, Nagy Márton (dmb műterem), Hartmann GergelyFalvai Balázs, Nagy Márton és Török Dávid építészeket Szabó Levente méltatta. A díjakat Baló Borbála, Molnár Péter özvegye, Mónus János és Winkler Barnabás adta át. 

"Számos okom lenne arra, hogy laudáljam Falvai Balázs, Nagy Márton és Török Dávid közös műtermének, szellemi műhelyének eddigi működését, hogy érveljek amellett, miért is döntött jól a díjat odaítélő kuratórium, amikor egy év beszédes szünet után őket választotta a 2019-es Molnár Péter-emlékdíjjal kitüntetni érdemes építészeknek.

A Műegyetem Középülettervezési Tanszékének egykori tanítványai közül kinövő, a mindenkori kortárs építészetet meghatározó építészirodáknak se szeri, se száma. A dmb műterem a tanszék kisugárzásának egyik ilyen, kézzelfogható eredménye – de jó szívvel említem meg itt Roth János tanári-munkatársi szerepét is Nagy Márton esetében. A Török Ferenc nyomán Balázs Mihály iskolájából kiteljesedő, ahhoz szellemi értelemben ma is hű közösség folyamatosan írja tovább az építészet művészeti elkötelezettségű, érzékeny, erős intuícióval, kísérleti kedvvel művelt hagyományát. Teszik ezt úgy, hogy a szellemi önállóság munkáról munkára erősebben érződik, a sajátos „dmb-nyelvezet" mára kialakulni látszik.

A dmb műterem építészete három barát, három karakteres és önálló gondolkodású építész felfogásának közös eredővektora. Az egykorú, egyformán erős építészeti ambíciókkal bíró műteremvezetők egyéni útkeresései nem egymást kioltva, hanem felerősítve működnek. Tervpályázataik friss, bátor kísérletekként teremtették meg a közös munka alapját. Első épületeik, az ürömi plébánia, a látássérültek tatai rehabilitációs intézete, az újpesti telephely, a nagykanizsai Boldog Celesztina Óvoda vagy a frissen elkészült újpesti multifunkcionális csarnok nem csupán kiváló középületek, hanem egy összetartozó, egymásból következő és egymásra épülő kísérletsorozat elemei. Mégis, az a jóleső érzésünk lehet, hogy mindez csak a kezdet. A műterem tervezés vagy kivitelezés alatt lévő projektjeire igazán érdemes lesz odafigyelnünk, elég most, ha csak a nagykanizsai piarista oktatási központra, a varsói kereskedelmi kirendeltségre vagy a paloznaki pincészetre gondolunk.

Balázs, Marci és Dávid építészetére jellemző, hogy erős képekben, előképekben és poétikus analógiákban gondolkodnak, miközben tervezési folyamatuk nagyon is gyakorlatias, mely sokszor makettek során elvégzett kísérleteken át vezet a megoldáshoz. Munkájuknak közös ismertetőjegye egyfajta monumentalitás. Akár a kis ürömi plébániaépületet, annak is utcafronti kulisszahomlokzatát nézzük, akár a nagyobb csarnoképületeket, valamiféle léptékváltást érhetünk tetten, amely éppúgy fakadhat a tárgyszerű, makettekben kimunkált formaképzésből, mint a használt analógiákból eredő léptékváltásából. Terveik szerkesztettsége szellemi értelemben vett fegyelemről tanúskodik. A gondolati pontosság és a megvalósuló téri tisztaság egy tőről fakadnak.

Egy ilyen műhely számára az oktatásban részt venni evidencia, hiszen az építészoktatás nem más, mint az építészetről való gondolkodás közösségben elvégzett, nap mint nap megújuló nagy kísérlete. Marci a BME Lakóépülettervezési Tanszékén, Dávid és Balázs Debrecenben teremtenek maguk körül műhelyt, kísérletező és elkötelezett hallgatók táborát. És itt kell szólni a közéletről is: a megvalósítás előtt álló debreceni Tímár-ház rekonstrukciója az építészoktatás nyilvánosságának fontos állomását ígéri, amely nemcsak építészetileg tűnik friss, könnyed és előremutató projektnek, hanem tartalmát tekintve is kimagasló kezdeményezés.

És még valami. Érzékelni, hogy a kis, az építészetet kizárólag kulturális kontextusban értelmezni tudó és akaró építészműtermek helyébe egyre inkább a nagyméretű, az építészetet projektként, elvégzendő feladatként felfogó irodák lépnek. Hogy e folyamat hová vezet, miképp írja át a jelenkor hazai építészetét, azt ma még nem tudjuk, de a jelenséget aggódva figyelhetjük. Jó látni ugyanakkor, hogy vannak még „végvárai"  az építészet kulturális alapokon nyugvó, művészeti elhivatottságú művelésének, azt meg végképp öröm tudni, hogy az ilyen műhelyek az oktatásban is meghatározó súllyal vannak jelen. Ilyen végvárként érdemes néznünk a dmb műtermet is! 

A 15. alkalommal átadott Molnár Péter-emlékdíj idén nem is kerülhetett volna jobb helyre, mint Falvai Balázs, Nagy Márton és Török Dávid építész oktató-alkotó közösségéhez. Mert a díj rangot ad a díjazottaknak, de a díjazottak is a díjnak."

Szabó Levente

Török Dávid, Falvai Balázs, Nagy Márton (dmb műterem)
5/5
Török Dávid, Falvai Balázs, Nagy Márton (dmb műterem)

Hartmann Gergely építészt, kutatót Winkler Barnabás laudálta.

"Hartmann Gergelynek egyetemi tanulmányai óta folyamatos az építészetelméleti és -történeti munkával való kapcsolata. Fontos alkotása Győr 20. századi építészetének feldolgozása. 2011 óta szerkeszti és írja a Modern Győr oldalt, mely kiemelkedő jelentősége, hogy mindenki számára érthető, megalapozott írásaival nem csak építészek körében vált olvasottá. Jelentős a Győr-Moson- Sopron megye 20. századi építészettörténetét bemutató kiállítássorozata. Kiállításait több városba: Budapestre, Debrecenbe és Szegedre is elvitte, jelenleg a soproni kiállítás előkészületei zajlanak. A Retropolisz blogon (Gurdon Balázs építésszel közösen - a szerk.) a szocializmus újonnan kiépült városait ismerteti, mindezt helyszíni sétákkal gazdagítva. Tervezőként nagyrészt műemlékek felújításaiban vesz részt, emellett meghatározóak egyetemi előadásai: tanít a Sapientia Hittudományi Főiskolán és a MOME designkultúra óraadó oktatója. Folyamatosan jelennek meg kiállítás- és épületkritikái. Nevéhez fűződik Klemens Richter: Templomtér és egyházkép – a templomtér és az élő közösség viszonya című könyv fordítása. A Molnár Péter-emlékdíj az építészeti kultúra széleskörű terjesztőinek elismerését is feladatául állította. Ebben az évben Hartmann Gergely építész, kutató munkáját ismerjük el ezzel a díjjal." 

Winkler Barnabás

 

Az elmúlt évek díjazottjai

2004: Sugár Péter építész és Hübner Teodóra grafikus, tipográfus
2005: Kalmár László és Zsuffa Zsolt építészek és Lévai-Kanyó Judit építész-író
2006: Pethő László építész és Vargha Mihály építész, újságíró
2007: Mátrai Péter építész és Polgár Attila fotográfus
2008: Klobusovszki Péter építész
2009: Borsay Attila építész és Csontos Györgyi építész, építészeti szakíró
2010: Polyák György építész és Fehérvári Zoltán művészettörténész
2011: ifj. Benczúr László, Kis Péter építészek
2012: Baranyi-Csaba Kata, Herczeg László és Pintér Tamás János építészek
2013: Lévai Tamás építész
2014: Gereben Péter, Marián Balázs építészek
2015: Zombor Gábor építész és Vámos Dominika építész-író
2016: Cseh András építész és Somogyi Krisztina vizuális környezetkutató, építészetkritikus
2017: Szabó Levente építész, Nagy Bálint építész, a FUGA művészeti vezetője
2019: Falvai Balázs, Nagy Márton és Török Dávid építészek és Hartmann Gergely építész, kutató  
    
Gratulálunk a díjazottaknak! 

A díjátadó után Golda János megnyitotta Arnóth Lajos (1929-2017) építész emlékkiállítását, mely november 18-ig látogatható a FUGA-ban. SAM 90. születésnapját november 16-án, szombaton 17 órakor Bach-koncerttel ünnepli a család és a barátok közössége. A nyilvános eseményre jegyek elérhetők a FUGA-ban.  


szerk.: fzs.

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

A Salgótarjáni utcai zsidó temető // Egy hely + Építészfórum

2024.03.20. 14:15
9:15

Idén lesz 150 éves Budapest legkülönlegesebb zsidó temetője. Tervezett ide monumentális síremlékeket és ravatalozót Lajta Béla, és számos nagy múltú zsidó család tagjait temették itt el, melyek közül méretében kiemelkedik a Hatvany-Deutsch család mauzóleuma. A temetőt az 50-es években bezárták; különleges hangulatát az ősi motívumokat és modern formákat ötvöző síremlékek, és az azokat fokozatosan visszahódító természet dzsungele adják.

Idén lesz 150 éves Budapest legkülönlegesebb zsidó temetője. Tervezett ide monumentális síremlékeket és ravatalozót Lajta Béla, és számos nagy múltú zsidó család tagjait temették itt el, melyek közül méretében kiemelkedik a Hatvany-Deutsch család mauzóleuma. A temetőt az 50-es években bezárták; különleges hangulatát az ősi motívumokat és modern formákat ötvöző síremlékek, és az azokat fokozatosan visszahódító természet dzsungele adják.

Design

Premontrei templom, Ócsa // Egy hely + Építészfórum

2024.03.20. 14:14
8:50

800 éve épült Magyarország egyik legszebb román kori erődtemploma, a premontrei bazilika. Az Egy hely új részéből többek között kiderül, hogy miként alakult a román, gótikus és barokk stíluselemeinek keveredése, és hogy milyen filmes produkciók díszleteiként szolgált.

800 éve épült Magyarország egyik legszebb román kori erődtemploma, a premontrei bazilika. Az Egy hely új részéből többek között kiderül, hogy miként alakult a román, gótikus és barokk stíluselemeinek keveredése, és hogy milyen filmes produkciók díszleteiként szolgált.