/ 20. MÉDIA ÉPÍTÉSZETI DÍJA / Early bird nevezési határidő: augusztus 1. / 20. MÉDIA ÉPÍTÉSZETI DÍJA / Early bird nevezési határidő: augusztus 1. / 20. MÉDIA ÉPÍTÉSZETI DÍJA / Early bird nevezési határidő: augusztus 1. / 20. MÉDIA ÉPÍTÉSZETI DÍJA / Early bird nevezési határidő: augusztus 1. / 20. MÉDIA ÉPÍTÉSZETI DÍJA / Early bird nevezési határidő: augusztus 1. / 20. MÉDIA ÉPÍTÉSZETI DÍJA / Early bird nevezési határidő: augusztus 1.
Épületek/Lakóépület

15 lakásos társasház - Budapest, IX. Sobieski utca 27/A

1/14

?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
1/14

15 lakásos társasház - Budapest, IX. Sobieski utca 27/A
Épületek/Lakóépület

15 lakásos társasház - Budapest, IX. Sobieski utca 27/A

2005.09.28. 11:12

Projektinfó

Földrajzi hely:
Budapest, Magyarország

Építészek, alkotók:
Lente András, Jánossy Johanna, Hegedűs Attila

Tervező: Archiflex Stúdió Építésziroda; építész: Jánossy Johanna, Lente András; munkatárs: Hegedűs Attila

Helyszín:
A dinamikusan átalakuló IX. kerület, Ludovikára kifutó csendes, szűk utcája a Sobieski utca. A zártsorúan beépített utca egy része egy negyvenes években épült, kicsit Bauhausra emlékeztető házsor. Ehhez csatlakozik a 27/A számú ház.

Alaprajzi elrendezés:
Az épület egy 13,60 m széles foghíjba épült, 4 emeletes, 15 lakásos lakóház beépített tetőtérrel. Méreteit a környező beépítés és az érvényben lévő előírások nagyjából meghatározták. Az emeleti szinteken szintenként 3-3 különböző méretű lakás került kialakításra. A legnagyobb lakás 65 m2-es átmenő kialakítású, a dél-keleti udvari oldalra tájolt nappalival és terasszal, az utcai oldalon három hálóval. Az udvari oldalon kapott helyet egy 50 m2-es, két hálószobás lakás, jól használható terasszal a dél-keleti belső udvar felé. A legkisebb 40 m2-es, egy hálószobás lakás az észak- nyugati utcai oldalra került. Az kedvezőtlen fekvés és az utca zavaró hatásai miatt, erkély helyett egy nagyméretű virágablakot terveztünk a nappali helyiségre.

A tetőtéri szinten is megtartottuk a háromfogatos kialakítást, a lakások elrendezése az alsóbb szintek elrendezését kisebb változtatásokkal követi. A tetőtéri lakások hálószobák számára kialakított galéria szinttel bővültek, így a nappali teret és a lakáshoz tartozó teraszt is bővíteni tudtuk. A földszinten kaphattak helyet a tároló funkciók. Az utcára nyíló, eredetileg üzlethelyiségnek tervezett helyiségbe egy ingatlan iroda költözött.

1/14

2/14

3/14

4/14

14/14

5/14


Tömeg és homlokzatképzés:
Az épülettömeg az alaprajzi elrendezésből adódóan és a környező egységes beépítés miatt alapjaiban meghatározott volt. Az utcai oldalon, az 50-90 cm-es kiugrással törekedtünk az utcában kialakult homlokzati kiugrások rendszerének megőrzésére. A Bauhaus jellégű házsor kiugró erkélyeinek ritmusát a virágablak sávval igyekeztük folytatni.

Az udvari oldal környező házainak helyi építészeti karaktere messze nem olyan erős és rendezett, mint az utcai oldalon, ezért a hátsó homlokzat kialakítása, a két erkéllyel, az átfutó acél elemekkel, a tető kiemelésével, plasztikusabb. A homlokzatok színes vakolt felületét alumínium csíkok és festett acéltartók tagolják. A földszinti homlokzati sáv az utca felé, 3m magasságig rusztikus kerámia burkolatot kapott. Igyekeztünk elkerülni, hogy az épületbe silány anyagok kerüljenek beépítésre. Külön köszönet illeti az építkezés műszaki ellenőrét Bencze Pétert, gondos és szakszerű munkájáért.

képek és szöveg: Archiflex Stúdió Építésziroda

6/14

7/14

8/14

9/14

10/14

11/14

12/14

13/14

 


Tervezés: 2002-2003
Építés: 2003-2004
Átadás: 2004. ősz

Tervező: Archiflex Stúdió Építésziroda
Építész: Jánossy Johanna, Lente András
Munkatárs: Hegedűs Attila
Építész konzulens: Csomay Zsófia
Statika: D. Hetesi Lilla, Glatz Katalin
Gépészet: Benkő László, Hummel Gyula
Elektromosság: Petkovics János (Sollenau Kft.)
Műszaki ellenőr: Bencze Péter
Építtető: Főnix Ingatlan 2002

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

A Hilton szálló // Egy hely + Építészfórum

2024.06.05. 14:37
9:40

Az Egy hely soron következő részében a Budai Várnegyed egyik legelutasítottabb épületének, a Hilton szálló építésének történetét mutatja be. A közel fél évszázados hotel mégis a budai látkép fontos részévé vált, különleges architektúrájával egyszerre különül el és illeszkedik a középkori romok, és a szomszédos épületek sokszínűségéhez.

Az Egy hely soron következő részében a Budai Várnegyed egyik legelutasítottabb épületének, a Hilton szálló építésének történetét mutatja be. A közel fél évszázados hotel mégis a budai látkép fontos részévé vált, különleges architektúrájával egyszerre különül el és illeszkedik a középkori romok, és a szomszédos épületek sokszínűségéhez.

Nézőpontok/Történet

A Tóth Árpád sétány // Egy hely + Építészfórum

2024.06.05. 14:34
9:25

Hadászati célokat szolgáló sikátorból gesztenyesorral és japán cseresznyefákkal tűzdelt gáláns sétány, a Budapestre nyíló egyik legszebb kilátással. A sétány sokszínű, rétegzett történetét az Egy hely csapata mutatja be.

Hadászati célokat szolgáló sikátorból gesztenyesorral és japán cseresznyefákkal tűzdelt gáláns sétány, a Budapestre nyíló egyik legszebb kilátással. A sétány sokszínű, rétegzett történetét az Egy hely csapata mutatja be.