építészet : környezet : innováció
Bán Ferenc rajza

320° Művészeti, Oktatási és Technikai Központ tervpályázat

Részletesen bemutatjuk az MCXVI Építészműterem Kft. által a siófoki 320° Kulturális, Oktatási és Technikai Központ tervpályázatára benyújtott művet.

Megvételben részesült 60. számú pályamű
MCXVI Építészműterem Kft.
vezető tervezők: Mórocz Tamás, Szokolyai Gábor, Hajdu Gábor



BEÉPÍTÉS, TÉRSZERVEZÉS

A telkek a kenyérgyár épületével két településszerkezeti karakter határán helyezkednek el. Egy beépítetlen és egy kertvárosi terület között. A tervezett épület úgy képez térfalat, hogy közben differenciált marad. Tisztán lekövethetők a külső tömegekből a belső funkciók.

A koncepciót a kert és az épületegyüttes egysége és egymásra hatása erősíti. Előbbi ugyanolyan igényű ismeretterjesztő funkcióval is ellátható, mint maga az épület. A kenyérgyár épületének tengelyében folytatjuk a beépítést. Magára a gyárra nem építünk rá vagy mellé, alapvetően eredeti tömegében és hangulatában hagyjuk. Kivételt képez a kilátó kávézó a liszttorony tetején. Ennek az elgondolásnak az előnye, hogy nem kell megerőltetni sem a tömegarányokat, sem a szerkezeteket, sem a funkciókat. Tiszta helyzet jön létre építészetileg és kivitelezési szempontból is.

 

Siófok tervpályázat.Vezető tervezők: Mórocz Tamás, Szokolyai Gábor, Hajdu Gábor
Siófok tervpályázat.Vezető tervezők: Mórocz Tamás, Szokolyai Gábor, Hajdu Gábor
Siófok tervpályázat.Vezető tervezők: Mórocz Tamás, Szokolyai Gábor, Hajdu Gábor
 

 

A teljes programot kielégítő három épülettömeget egy -1-es szinten tervezett központi aulával kötjük össze, melyből az első és második ütemben is elérhető az összes fő funkció. A -1-es szint létrehozásának további előnye, hogy csökkenti a felszíni épületek magasságát is. A racionális szerkesztés ellenére igyekszik a terv a belső terekben differenciált izgalmas térélményt adni. Meghatározó eszközként alkalmaztuk a fényt is, mint alapvető építészeti eszközt. Az új épületek a transzparens felületek játékával könnyedséget és nyitottságot fejez ki.

[…]

ÖKOLÓGIA

Az ökológia legnagyobb ellensége a józan ész használatának mellőzése. Az általunk tervezett épület racionális, funkcionális alapokon kíván környezettudatos lenni. Egyszerűen megépíthető, jól kihasználható, flexibilis terek teszik gazdaságossá, energiahatékonnyá a házakat, úgy hogy közben tiszta architektúra jön létre. Üzenetének lényege pedig a szerénység értékének megmutatása. A mértéktartás, ami megmentheti a környezetünket. Az éppen korszerű technológiák mindig változnak és vitatottak is. Ezeket az épület képes befogadni, de leválnak az építészeti lényegről és nem feltételei egymásnak. Így biztosítjuk a kulturális és technikai központ gondolati stabilitását.

[…]

 

Siófok tervpályázat.Vezető tervezők: Mórocz Tamás, Szokolyai Gábor, Hajdu Gábor
Siófok tervpályázat.Vezető tervezők: Mórocz Tamás, Szokolyai Gábor, Hajdu Gábor
Siófok tervpályázat.Vezető tervezők: Mórocz Tamás, Szokolyai Gábor, Hajdu Gábor
 

 

SZERKEZETEK:

Kenyérgyár csarnoképülete

Szerkezetétét alapvetően nem változtattunk. Amennyire csak lehet – a szükséges renoválásokon kívül – meghagyjuk eredeti kialakításában. Két kivétel van ezen elv alól. A liszttorony belsejét „kipucoljuk”, új vasbeton kérget és galériafödémeket terveztünk. Ennek a megerősítésnek a folytatása a torony magasítása, amiben a kilátó-kávézó kapott helyett. A -1-es szinten tervezett központi aula miatt a toronytól délre eső áruátvevő traktust lebontjuk, és egy -1-es szintről induló kétszintes teret építünk vasbetonból a helyére. A keleti oldalhomlokzat résnyi ablakait ajtónyílásokká bővítjük.

I. ütem új épülete

Az I. ütem -1-es szintje és a mélygarázs -1 és -2-es szintje vasbeton lemezalappal és vasbeton résfalakkal, felső szintek vasbeton födémekkel és vasbeton falakkal tervezettek.

II. ütem új épülete

Az II. ütem -1-es szintje és a mélygarázs -1 és -2-es szintje vasbeton lemezalappal és vasbeton résfalakkal, a felső szintek hegesztett acélszerkezetből és vasbetonból vegyesen épülne.

 

Siófok tervpályázat.Vezető tervezők: Mórocz Tamás, Szokolyai Gábor, Hajdu Gábor
Siófok tervpályázat.Vezető tervezők: Mórocz Tamás, Szokolyai Gábor, Hajdu Gábor
Siófok tervpályázat.Vezető tervezők: Mórocz Tamás, Szokolyai Gábor, Hajdu Gábor
 

 

HOMLOKZATI ANYAGOK:

Kenyérgyár csarnoképülete

A téglaburkolatot renoválását javasoljuk. Tisztítás, pótlás, fugázás.

I. ütem új épülete

Strukturált thermoplan üvegburkolat belső üveg merevítőbordákkal, a víztiszta és savmart felületek komponálásával a mögötte levő funkciótól függően. Ezek további differenciálására alkalmaznánk a PRIVA-LIGHT üveget, mely elektromos impulzusra beopálosodik. Ez vagy manuálisan kapcsolható a helyiség aktuális igényei szerint, vagy az időjárás-, napszakérzékelővel automatikusan vezérelhetővé tehető.

II. ütem új épülete

Ugyanaz, mint I. ütem új épületénél, csak a nyugati homlokzaton a PRIVA-LIGHT nagyon felületen és karakteresen tudna megjelenni. A keleti homlokzaton futónövényeket alkalmaznánk, melyek krómacél planténerekból nőnének, fehérre festett acélrácsra futva.

 

Siófok tervpályázat.Vezető tervezők: Mórocz Tamás, Szokolyai Gábor, Hajdu Gábor
Siófok tervpályázat.Vezető tervezők: Mórocz Tamás, Szokolyai Gábor, Hajdu Gábor
Siófok tervpályázat.Vezető tervezők: Mórocz Tamás, Szokolyai Gábor, Hajdu Gábor
 

 

BELSŐÉPÍTÉSZET:

Alapvetően fehérre festett és mázolt felületeket alkalmaznánk. Kivételt képeznének a melegebb hatást igénylő terek (pl: étterem, színház) ahol megjelenne a burkolatokban és bútorokban a natúr tölgy alkalmazása. A kiállítótér mennyezet alatt egy szórt világítást biztosító opálfelületet terveztük. A világításban meghatározó lenne a LED technológia alkalmazása, hol szabad lámpatestként, hol integrált üvegtáblákban, hol rejtett módon. A homlokzaton már említett PRIVA-LIGHT üvegtáblák alkalmazása tenné interaktívvá a belső terek használatát.

JAVASOLT FUNKCIÓK RÉSZLETES LEÍRÁSA

Az autós látogatók, akár az M7-es, akár Siófok belvárosa felől érkeznek, a telek nyugati oldalának közepén található rámpákon tudnak lehajtani a kétszintes mélygarázsba. Innen közvetlen megközelíthető az épületkomplexum központi aulája. A buszok az északi telekrésznél tudnak megállni. Az ezekről leszállók a csarnoképület nyugati oldala mentén sétálva érik el a központi bejáratot. Az északkeleti sarkon biztosítunk felszíni vendégparkolókat, illetve kerékpárparkolókat. Aki esetleg gyalogosan jön a belváros felől, a mellékutca felől közvetlen tudja elérni a bejáratot.

A központi aulába tágas beltéri és kültéri lépcsősoron lehet bemenni az aulába. A nagyobbik külső lépcső kültéri előadóként is tud működni. A recepciót és vendégtájékoztatást központi helyen, bútorszigetként alakítottuk ki. Ehhez hasonlóak a könyvesbolt, designbolt, múzeum-shop „pavilonjai”. Mögöttük kaptak helyet a vizesblokkok és a büfé. Lobby és büfé mobíliák szolgálják a látogatók kényelmét. A szabad fal és mennyezeti felületeken integrált LED-es üvegtáblák, mindig a Balaton aktuális színeinek megfelelően világítanak, egy webkamera és megfelelő szoftver segítségével absztrahált módon megjelenítve. Ez a LED-es rendszer tudná szolgálni a vendégtájékoztatást is.

 

Siófok tervpályázat.Vezető tervezők: Mórocz Tamás, Szokolyai Gábor, Hajdu Gábor
Siófok tervpályázat.Vezető tervezők: Mórocz Tamás, Szokolyai Gábor, Hajdu Gábor
Siófok tervpályázat.Vezető tervezők: Mórocz Tamás, Szokolyai Gábor, Hajdu Gábor
 

 

Jobbra indulva az eseménytér(kiállítótér) felé haladunk, melyhez kettős lépcsősorral tudunk felmenni a földszintre közvetlenül a csarnoktérbe. Ez egy befogadó jellegű, flexibilisen kialakítható kiállító- és eseménytér. Az eredeti jellegét megőriztük, csak a jobb világítás miatt egy szórt fényt biztosító mennyezeti felületet terveztünk. A nyugati „oldalhajóban” a múzeumpedagógiai helyiségek és raktár közvetlenül a csarnoktérből érhető el, egy oldalfolyosóról pedig a látványgépészet és épületfenntartás. A programok egyidejűségétől és/vagy az üzemeltetéstől függően nyitható-zárható ajtókkal be lehet menni a büfébe és az keleti „oldalhajóban” lévő étterembe.. De teljesen szeparálhatók is ezek a funkciók, hiszen alapvetően külső bejárással van megoldva a megközelítésük. Az északi traktusba tervezett konyha látja el a gyorséttermet, a kávézó-büfét és az éttermet. Feltöltése az északi traktus felől történik.

 

Siófok tervpályázat.Vezető tervezők: Mórocz Tamás, Szokolyai Gábor, Hajdu Gábor
Siófok tervpályázat.Vezető tervezők: Mórocz Tamás, Szokolyai Gábor, Hajdu Gábor
Siófok tervpályázat.Vezető tervezők: Mórocz Tamás, Szokolyai Gábor, Hajdu Gábor
 

 

A régi adminisztratív emeleti szárny továbbra is adminisztratív funkcióval lenne ellátva. Itt kapnak irodákat az intézményvezetés. Külön mágneskártyával a régi személyzeti bejáron tudnak kívülről bejönni és feljönni. A kéménybe egy periszkópot szerelnénk, amivel a Balatoni panorámát lehetne megnézni az oktatóteremből. Természetesen egy légmentesen záródó betekintő szerkezettel kialakítva.

Visszatérve a központi előcsarnokba, a színháztermet egy ünnepélyes és nagy személyforgalomra szánt lépcsővel érjük el. A panorámavetítésre is alkalmas színházterem ferde nézőtérrel ellátott. A program szerint kis díszlet- és technikai igényű előadások megtartására alkalmas. Belsőépítészetére jellemző az akusztikus tulajdonságú faburkolatok és a rejtett fények alkalmazása. A színpad teherforgalmát lift szolgálja ki.  Efölött a kamaraterem, a próbaterem és raktár kapott helyett. A 4.emeleten találhatók a vendég apartmanok, a műtermek, a hangstúdió, a vágószoba, a fotólabor, a digitális archívum. A fedetlen átrium szabadtéri alkotótérként szolgál.

 

Siófok tervpályázat.Vezető tervezők: Mórocz Tamás, Szokolyai Gábor, Hajdu Gábor
Siófok tervpályázat.Vezető tervezők: Mórocz Tamás, Szokolyai Gábor, Hajdu Gábor
Siófok tervpályázat.Vezető tervezők: Mórocz Tamás, Szokolyai Gábor, Hajdu Gábor

 

Ismét visszatérve a központi előcsarnokba balra indulva a második ütemben megépítendő oktatási is ismeretterjesztő tevékenységet magába foglaló épületrészbe jutunk. A -1-es szinten a 400 fős konferenciaterem kapott helyet, mely keletről tud természetes bevilágítást kapni, így többféle típusú rendezvény befogadására is alkalmas. Közlekedője egy szeparált szervizfolyosóval folytatódik, melyből a gépészeti és raktárhelyiségek érhetők el. Ezek közelében egy külső megközelítésű diszponibilis helyiséget biztosítunk külső használatra.

Az előcsarnokból egy széles lépcső vezet fel a statikus gyűjtemény terébe. Szándékunk szerint ez egy négy szint magas, a födémek „kiharapásainak” játékával önmagában is térélményt nyújtó nagyvonalú architektúra. A felsőbb szintekre három lépcső is felvezet, amelyekről az üvegfalakon keresztül nyugatra feltárul a külső szabad tér. A különböző szinteket bejárva változatos átlátások és fényviszonyok teszik a teret izgalmassá. A statikus gyűjtemény, az interaktív kiállítások számára jól átlátható, de differenciálható helyszínt biztosítunk. A legfelső szinten vannak az oktatótermek, melyek üvegfalakkal szeparáltak és összenyithatók. PRIVA-LIGHT üvegtáblák igény esetén (zárt tárgyalás) elektromos kapcsolással beopálosodnak, így a ki-és belátás megszűnik. A szintek közötti személy és teherforgalmat természetesen liftek segítik. A belső térből kelet felé nézve a kert és a kertváros látványa tárul fel a transzparens üveghomlokzaton

Környezetépítészet

A környezetépítészeti koncepciónk alapján a zöldfelületek két típusát hoztuk létre a területen: a közösség számára megnyitott, szabadon használható intenzív zöldek, illetve a tetőkerti zöldfelületek és zöldhomlokzatok extenzív felületei. A csarnok keleti bejáratánál a fogadótér mint közösségi tér jelenik meg,  köztéri bútorok, padok és burkolatban álló ligetes facsoportok teszik hangulatossá a területet. Itt kap helyet a regionális kerékpárkölcsönző is, amely lehetőséget nyújt a vasút és a kulturális központ közötti kerékpáros kapcsolat megvalósítására is. A vasúttal érkező fiatalok az állomáson bérelt kerékpárokkal juthatnak a kulturális központhoz, majd itt bérelhetnek ismét kerékpárt, amit a vasúti kölcsönzőben adhatnak le hazautazás előtt.

A telken belül, a keleti és északi oldalon kijelölt felszíni parkoló 10 db gépkocsi (ebből két parkolóhely mozgáskorlátozottak számára fenntartott), és 2 db autóbusz parkolását teszi lehetővé. A növényi parterek mintázatukon keresztül alkotnak egységes felületet a környezetben, rajzolatuk az épületekből, a toronyból és a kerti utakon haladva egyaránt érvényesül. A minták a különböző növényi habitusok váltakozását valamint a délnyugati rézsű különböző funkcióit egyaránt jelölik. A mélygarázs födémen lévő parter esetében a pannon flórajárás növényei jelennek meg. Hosszirányban átvezető tanösvényen keresztül - botanikus kert jelleggel- kerülnek bemutatásra a magyarországi honos növények. […]

A zöldfelületi arányt növelik a zöldtetők és a II. ütemben megvalósuló zöldhomlokzatok, melyek az épület energiaháztartás-javításának ökologikus eszközei.  A volt kenyérgyár épületfödéme szórt kavicsburkolatot kap. A tetőkertek esetében a növényalkalmazás szukkulens, pozsgás fajokra korlátozódik, amelyek extenzív zöldfelületeket képeznek, melyek jól hasznosítják a felületére érkező csapadékot, a folyamatos párologtatás révén pedig csökkentik a tetők felmelegedését, télen a pedig lehűlését. A délnyugati rézsűn játszóelemek ismétlődnek. A játszótereken alkalmazott színes rekortán burkolatú felületeket, domborulatokat, a rézsűn lefutó csúszdák váltják, zölddel kiegészítve.

A fogadótérhez csatlakozik északi irányból a vendéglátó egység, amelynek teraszát tavaszi és őszi búzából kialakított mezők kísérik. A köztük lévő burkolt hasadékok biztosítják a gyalogos átjárást. A kulturális központot északkeletről pufferzónaként erdősáv határolja, amelyben a faegyedek telepítési sűrűsége a főbejárati burkolati zónánál felritkul, de lombkoronaszinten zár, így az épület árnyékolása és megközelítése is biztosított. Az első ütemben a majdani második ütem épülettömbje helyén, a két rézsűfelület közé ékelődve ködkert létesül.  A kert szintje az eredeti terepszintről a gyepes rézsűre fektetett acélszerkezetű lépcsőkarokkal közelíthető meg. A vízpárát burkolatban elszórt fúvókák szórják. A pára a kerthasználókra előnyös fiziológiai hatásokkal bír. Leginkább a nyári forróság elviselését javítja hatékonyan.  A burkolat szárazon rakott betonelemes térkőburkolat, mely a második ütem építésekor minimális veszteséggel újra felhasználható.


vezető tervezők: Mórocz Tamás, Szokolyai Gábor, Hajdu Gábor

 

vélemény írásához jelentkezzen be »