Épületek/Középület

A Dr. Török Béla Oktatási Intézmény átalakítása, bővítése

1/11

1/11

A Dr. Török Béla Oktatási Intézmény átalakítása, bővítése
Épületek/Középület

A Dr. Török Béla Oktatási Intézmény átalakítása, bővítése

2007.05.15. 10:51

Építészet: Marillai Árpád, Keresztury Balázs, Léka Zsuzsa, Petró Margó, Takács Annamária

A tervezési megbízást 2004-ben országos nyílt tervpályázat I. díjával nyerte el tervezőirodánk.

A tervezés alapjául szolgáló kispaneles épület a ’70-es években épült.

Budapest Főváros Önkormányzata Főpolgármesteri Hivatal Beruházási és Közbeszerzési Ügyosztály megbízásából készítettük a címben szereplő intézmény kiviteli tervét, amely a Megbízó általi ütemezést követi.

Az engedélyezési tervben jelzett építési munkákat a jelenleg fennálló forráshiány miatt 2 ütemre bontották. Ezen tervdokumentáció csak az 1. ütem – meglévő fedezettel bíró – kiviteli munkáit tartalmazza. Az 1. ütemben nem épül meg az uszoda, a tornaterem és a hozzájuk tartozó öltözőblokk, valamint a tanári szobák. Mivel jelenleg nem épül új pinceszint, a liftet is egy állással kevesebbre terveztük.A Kerületi Önkormányzat tulajdonában lévő épületben két üzemeltetési egység működik:

1. A bérbeadó által üzemeltetett óvoda (és gondnoki lakás), mely nem tárgya a tervezett fejlesztésnek.

2. Az óvoda mellett a Fővárosi Önkormányzat által üzemeltetett párhuzamosan működő telephelyi intézmény többcélú:

  • általános iskola,

  • speciális szakiskola,

  • diákotthon.


A Kerületi Önkormányzat tulajdonában lévő épületrészt 35 évre bérleményként használja az intézmény, jelenleg a pince és a földszint egy részét és a telek körülhatárolt területét. A használatban érintett épületrész egyik szárnya 1 emeletes. Az emeleti részt és a földszint egy részét a bérbeadó óvodája foglalja el. A tervezett átalakítás és bővítés jellemzően nem érinti a Kerületi Önkormányzat által üzemeltetett óvodai részt, viszont néhány, az üzemeltetési egység kapcsolataiból adódó változtatást kellett tenni:

  1. a közműellátás és energiahordozók (távhő, melegvíz) ellátás mérhető szétválasztása,

  2. tüzivízhálózat kiépítése a teljes épületre ill. tűzcsapszekrények kiépítése,

  3. meglévő elektromos kapcsoló környékén válaszfal és burkolat építés.

 

 

A Fővárosi Önkormányzat által üzemeltetett intézmény bővítése és átalakítása a következőkből áll:


A tervezett fejlesztésnél fontos szempont volt az iskolai és diákotthoni funkciók maximális kiszolgálása és a jelenleginél jobb szétválasztása, ugyanakkor az átalakítás által érintett épületrészek lehetőség szerinti megtartása. A jelenleg használt, 1970-es évek végén tervezett és azóta kisebb átalakításokon túljutott épületrész igen elhasznált állapota és használatának nehézkes, nem kielégítő volta indokolja a tervezett fejlesztést.


A tervezett fejlesztés a meglévő épületrész átalakításával, emeletráépítéssel és új épületrész építésével történik. Új épületrészként épül a jelenlegi tantermi sáv elé egy 3 m széles épületsáv, ill. a jelenlegi épület déli végéhez csatlakozó új épületrész (2. ütemben kiegészülve tornatermi-blokkal). Az új építésű déli blokk egy részen a jelenlegi falakkal elkerített terasz ill. a csatlakozó földszintes 1 traktusnyi szélességű épületrész helyére épül. Ezek a meglévő épületrészek bontandók (ld. bontási tervek). Ennek az egy épületegységnek a bontásától eltekintve jellemzően a jelenlegi épület tartószerkezetei megmaradnak. A jelenlegi konyha- ill. pincei épületrészekben megtartjuk a jelenlegi válaszfalakat is.


Az intézményt halmozottan sérült, hallás- és értelmi fogyatékos, esetleg mozgásproblémával is bíró gyermekek veszik igénybe. Az iskolai felületek teljeskörű használata biztosított az akadálymentes elvárások teljesítésével.

A gyermekek oktatása kis létszámú, kb. 8 fős csoportokban történik. Gyakori az ennél kisebb csoportos foglalkozás is. Az oktatás speciális szervezéséből adódóan – a programtervvel összhangban – kialakítottak az építészeti megoldások.


Az iskolába tervezett mosoda- és konyha technológia terveit a jelenlegi tervdokumentáció nem tartalmazza – szerződés szerint később kerülnek kiadásra. A technológiák kiszolgálásához szükséges elektromos és épületgépészet megoldások az elektromos és a gépész terveken megoldottak.


A tervezett intézmény külső megközelítése a Tihanyi utca felőli vegyeshasználatú út felől biztosított. Az intézmény elkerített területén belüli kialakítás a Környezetrendezési és Közterületi parkolók dokumentációban részletesen leírt és ábrázolt.

 

 

 

Dr. Török Béla Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola, Diákotthon, Gyermekotthon, Módszertani Intézmény átalakítása, bővítése
Budapest, XIV. ker. Újváros park 1.

 

Tervezők:
Építészet: Marillai Árpád, Keresztury Balázs, Léka Zsuzsa, Petró Margó,
Takács Annamária
(ÁRKÁD Kft.)

Statika: Szabóné Fischer Zsuzsa, Balogh Tamás

Épületgépészet: Almay Kristóf

Elektromos: Mészáros Lajos

Belsőépítészet: Takács László

Kert: Torma Sarolta, Csontos Csenge

Közlekedés: Nagy Katalin

Megbízó: Budapest Főváros Polgármesteri Hivatala
Beruházó: ÉPBER RT.
Kivitelező: HUNÉP RT.
 
fotó: Zárai Péter, Klement Laca, Keresztury Balázs

Vélemények (0)
Új hozzászólás

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk