építészet : környezet : innováció
Bán Ferenc rajza

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár (FSZEK) felújítása befejeződött

Elkészült a Wenckheim palota műemléki rekonstrukciója. Tervező: Hegedűs Péter

Hegedűs Péter építész nem kis büszkeséggel vezetett végig azon a munkáján, amely az utóbbi évek során szinte minden idejét lefoglalta. Ezt sok építész kolléga tanúsíthatja, mert gondolom sokan mások is rendszeresen találkoztak Hegedűs Péterrel - vagy belsőépítész társával, Hefkó Mihállyal - a Reviczky utcában, amikor az Ötpacsirta utcai MÉSZ-házba mentek vagy onnan indultak a Kálvin tér felé. De most kész a nagy mű, az utolsó fázissal, a Wenckheim palota felújításával megújult a Központi Szabó Ervin Könyvtár, a főváros egyik legjelentősebb bibliotékája. Gondolom, sokaknak megvannak az emlékei arról, ahogy a palota főkapujánál a rácson át oldalazva lehetett bejutni a rideg, sötét lépcsőelőtérbe, s a nyomasztó ruhatári sorbaállás után a szintén igen sötét főlépcsőn az elpiszkolódott, lepusztult kölcsönző terembe. Talán csak a Budapest gyűjtemény díszes faragásokkal díszített terme volt az, ami a legtöbbet őrizte az eredeti hangulatból, bár a fényviszonyok itt sem voltak túl derűsek, hacsak nem volt kint is verőfény.


Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár

De azért a különbség itt is óriási, a felújítás valóban csodákat művelt a terekkel, és a részletek gondos végigmunkálása szintén tervezői és építői-restaurátori érzékenységre vall. S ami szintén feltűnő, a közel egy éve már fölavatott Reviczky utcai szárny ma is vadonatújnak látszik, a mindennapos használat mellett tiszta, vonzó, szívvel-lélekkel gondozott tereket mutat. Az intézmény végre rangjához méltó helyzetbe került, és láthatóan ez igen kedvező mind az üzemeltetőre mind a közönségre nézve.

Az ünnepélyes megnyitón, - 2001 szeptember 7-én - melyet a lefedett belső udvarban tartottak, most is jelen volt Rockenbauer Zoltán miniszter (NKÖM), Demszky Gábor főpolgármester és Schiffer János főpolgármester-helyettes. Majd a protokoll közönsége elindult, hogy megtekintse a házat, s eközben kitárták a régi kocsiszín ajtajait. Így összenyitották a hangulatos könyvtári büfét a belső udvarral, s ünnepi fogadással tették emlékezetessé a ritka eseményt a meghívottak számára. Képeink nem ezeket a perceket mutatják, így többek között megcsodálható az udvar új kőburkolata.

Ahogy Hegedűs Péter elmondta, a többféle ívekkel határolt, s persze változó méretű lapokat számítógéppel vezérelt, nagynyomású vízzel működő vágógép darabolta. Kézimunkával mindez bizonyára csak igen hosszú idő munkájával lett volna megvalósítható. A régi épület restaurálására, a nagy belmagasságú terek aprólékos felújítására persze rá kellett szánni az időt, nem véletlen, hogy ez maradt utoljára. De minden bizonnyal megérte, ezt az olvasók majd tanúsíhatják. A könyvtár szeptember 12-től áll nyitva a közönség számára.

Vargha Mihály

A rekonstrukció és a bővítés tervezője a MATESZ tervező iroda, vezető építész tervező: Hegedűs Péter.

Fotók:
Csikó Zoltán, Halász György, Hegedüs Péter

vélemény írásához jelentkezzen be »