Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. /
Épülettervek

A "Károlyi István Városközpont" építészeti ötletpályázat - bemutatjuk a pályaműveket

1/1

?>
1/1

A
Épülettervek

A "Károlyi István Városközpont" építészeti ötletpályázat - bemutatjuk a pályaműveket

2008.06.05. 11:43

Projektinfó

Földrajzi hely:
Budapest, Magyarország

Letölthető dokumentumok:

I. díjban részesült a 15. sz. pályamű, felelős tervezők: Ásztai Bálint, Bakó Attila, Niczki Tamás, Trummer TamásRészletes közlés a díjazott pályaművekről.

részlet a zárójelentésből

Ahhoz, hogy egy új városközpont (városközpontnak szánt új épület-együttes) megvalósítását célzó előkészítő és tervező munka, illetve hogy egy ezt segíteni hivatott tervpályázat megalapozott és sikeres lehessen, elengedhetetlen magával a várossal, a városi sűrűséggel összefüggő szempontokat is elemzés tárgyává tenni. A Károlyi István Városközpont Bíráló Bizottsága is erre a feladatra vállalkozott, még mielőtt részleteiben is kifejtette az építészeti ötletpályázat bírálatának legfőbb elemeit.

A városi sűrűség az emberi település egyik alapvető jellemzője:
a közösségi élet jellege, a kommunikációs lehetőségek, a kultúra, sőt az élet hatékony gyakorlati megszervezése is egy bizonyos sűrűséget tesz szükségessé. A falakkal védett városok az urbanizáció kezdetén a beépítés sűrűségét tekintve is különböztek a környező területektől, ám az idillikus természeti környezetben épült villa már az ókorban is a városi polgárság vágyálma volt. E vágyálom máig motiválja a központ ellenében ható centrifugális erőket: a zöldövezetekben, villanegyedekben, elővárosokban létesülő lakó-, bevásárló- és szórakozó-negyedeket. Ma már azonban – mind az autóforgalom és infrastruktúra költségeit, mind a szolgáltatásbeli és szociális-kulturális hátrányokat illetően – jól látható a szuburbanizáció negatív hatása. Mindez azt jelenti, hogy a történetileg kialakult, sűrű beépítésű városközpontok ma is mintául szolgálhatnak egy korszerű, sokrétű és új típusú városi szolgáltatásokat igénybe vevő, dinamikus réteg számára, amely nyitott, izgalmas, kreatív életformát keres. Újpest új városközpontjának esélye van arra, hogy ilyenné válhasson, ennek érdekében alapvetően három kritériumot kell kielégíteni: a centralitás, az urbánus sokféleség (diverzitás) és az identitás követelményeit...

További bírálati szempontok a flexibilitás, a források hatékony kihasználása, és a központ viszonylagos önállósága is.
Fontos követelmény a tervezési terület körvonalának világos meghatározása mellett annak megfontolása, hogy az azon kívül eső, megmaradó objektumok ehhez hogyan viszonyulnak, a Váci útra kerülő terek, térkap-csolatok figyelembe veszik-e az útvonal használatát, jellegét.

A tervpályázat célja a Károlyi István Városközpont multifunkcionális épület-együttesére vonatkozó városépítészeti ötletek, javaslatok beszerzése volt, melyek felhasználásával kiegészíthető és véglegesíthető a fejlesztés tervezési programja. Tekintettel arra, hogy a pályázat által érintett területen – az Önkormányzat által elfogadott szabályozási terv (KSZT) alapján, illetve a Kiíró fejlesztési programjának keretei között – már megindult a tömb több építési ütemben történő fejlesztése, sőt az I. ütemben a Károlyi István u. mentén már befejezés előtt állnak az első (lakó)épületek, a pályázat eredményeinek értékelése és a tapasztalatok összegzése kézzelfogható, gyakorlati lépéseket is indukál. A Bíráló Bizottság ezért a pályaművek értékelése során – a bevezetőben exponált szempontok ismeretében – elsősorban azt vizsgálta, hogy azok helytálló válaszokat adnak-e a Kiírásban megfogalmazott kérdésekre, illetve hogy a kitűzött célok a hatályos szabályozás keretei között megvalósíthatók-e. A Kiírás utal továbbá arra is, hogy a Kiíró a szabályozási tervhez készített beépítési tervet jónak tartja, annak betartása azonban nem kötelező, ennek megfelelően a Bíráló Bizottság azt is mérlegelte, hogy a pályaművekben szereplő – a KSZT-től kisebb-nagyobb mértékben eltérő – javaslatok igazolják-e a Kiíró előzetes tervezési programjának helyességét, továbbá hogy alátámasztják-e a szabályozási terv esetleges korrekciójának, módosításának szükségességét.

A Bíráló Bizottság a beérkezett 19 pályázat részletes elemzése alapján megállapította, hogy az Önkormányzat által elfogadott szabályozási terv alapvetően megfelelő, így a tervi munkarészek jelentős mértékű felülvizsgálata nem szükséges, továbbá hogy a tervezési programban megfogalmazott rendeltetésű és nagyságrendű beépítés a Váci út – Károlyi István u. – Attila u. – József Attila u. által határolt tömbön belül a meglévő és a Kiíró beruházásában eddig megvalósult vagy tervezett épületeket tartós adottságnak tekintve is megvalósítható. A pályaművekben szereplő megoldások egyértelműen igazolták a Kiíró fejlesztési koncepciójának helyességét, sőt számos új javaslattal gazdagították a majdani végleges tervezési programot, ezért a Bíráló Bizottság a pályázatot eredményesnek és sikeresnek minősítette.

A tervpályázat végeredménye:

12 MFt-os I. díjban részesült a 15. sz. pályamű:
felelős tervezők: Ásztai Bálint, Bakó Attila, Niczki Tamás, Trummer Tamás

7 MFt-os II. díjban részesült az 5. sz. pályamű.
vezető tervező: Szőkedencsi Géza - Artonic Design Kft.
társtervező: Pintér Tamás - DPI Design Kft.
munkatársak:
Besnyői Rita, Fátyol Tibor, Szabó Szilárd, Nagy Géza építészek - Artonic Design Kft.
Bodnár Viktor, Kovács Péter, Nagy Tibor építészek - DPI Design Kft.
szakági tervezők:
település tervező: Nemesánszky Ildikó - TTI Tanácsadó és Tervező
környezet tervező: Balogh Andrea - 4D Tájépítész Iroda
közlekedés tervező: Hegyi Zoltán - Út-Teszt Kft.

5 MFt-os III. díjban részesült a 9. sz. pályamű.
X.Y.Z. Építész Stúdió Kft.
építész tervezők: B.Szabó Veronika, Bányai Éva, Szeift Zsuzsanna, Vesztergom Ádám
építész munkatársak: Borbély Zsófia, Mosonyi Robin, Osváth Gábor
táj- és kertépítész: Wallner Krisztina

2 MFt-os rangsorolás nélküli megvételben részesült az 1. sz. pályamű.
vezető tervező: Bordás Péter
munkatársak: Tolvaj Tamás, Berényi Zsófia, Gergely Zsuzsa, Buchta János, Benke Róbert
szakági tervezők: Tóth Gábor, Fekete Szabolcs

2 MFt-os rangsorolás nélküli megvételben részesült a 3. sz. pályamű.
tervezők: Károlyi István, Sári István
munkatársak: Szász Zoltán, Urbán Attila, Belányi Zsolt

2 MFt-os rangsorolás nélküli megvételben részesült a 4. sz. pályamű.
A4 Stúdió
vezető tervező: Kendik Géza
társtervezők: Bernát Gabriella, Erdélyi Mónika, Maza Orsolya, Papp Zoltán Tibor, Sulyok Levente, Varga Rita, Vilics Árpád, Hargitai Zsófi

2 MFt-os rangsorolás nélküli megvételben részesült az 16. sz. pályamű.
felelős tervezők: Kiss Gyula, Járomi Irén
Társtervezők: Helfrich Gábor, Konrád Péter, Nagy Márk, Hollósi Krisztina, Bertalan József

2 MFt-os rangsorolás nélküli megvételben részesült a 17. sz. pályamű.
tervező: 3LHD
tervezőteam: Saša Begović, Marko Dabrović, Tatjana Grozdanić Begović, Silvije Novak, Paula Kukuljica, Nives Krsnik Rister, Leon Lazaneo, Eugen Popović
munkatársak: Vibor Granić, Željko Mohorović
közreműködők: Ines Hrdalo, Zvonimir Hrvoj (Freya studio), Jelenko Hercog (Numen), Ivan Palijan (Palijan d.o.o.), Tomo Planinić (Termoinženjering-projektiranje), Branko Čorko (IPZ Elektroinženjering-22 d.o.o.), Srđan Gruić (Projektni biro - grijanje d.o.o.), Branimir Cindori (Apin project)


Díjazásban nem részesült pályaművek

tervező: MCXVI ÉPÍTÉSZMŰTEREM
építészek: Borsay Attila, Balogh Bence, Hajdú Gábor, Perge Ákos, Weihinger Monika, Fretyán Viktor


építészek: Barcza Gergely, Csiszár Dalma, Kováts Petra, Kukucska Gergely, Weiser Balázs

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk