építészet : környezet : innováció

A kettévágott ház

Építész: Kovács Péter, Lengyel István

A Debrecen belvárosában lévő telken korábban földszintes épületek álltak a Halköz-tér, a Halköz utca és a Széchenyi utca térfalait alkotva. Az elavult épületeket lebontották, a helyükön maradt foghíj sokáig parkolóterületként volt használatos. A telek új tulajdonosa az ilyen területeken szokásos módon a pincében parkoló, a földszinten üzletek, az első emeleten irodák, a további emeleteken lakások kialakításával, értékesítésre szánt épület tervezésére adott megbízást. A környező épületek szabta adottságok és a program egy - 2 szint + földszint + 3 emelet szintmagasságú, 12.245 m2 alapterületű épület kialakítását tették lehetővé.

Az épület pinceszintjein 193 db gk. elhelyezése alkalmas parkolók kerültek kialakításra. A teremgarázsok félszint eltolásos rendszerűek. A tervezési folyamat egyik érdekes tanulsága, hogy a talajvízszint alatt lévő alsó parkolószintek résfalas alapozási módszere miatt - teherhordó talaj ez esetben 10 m alatt volt - akár még egy parkolószint gazdaságos elhelyezése is lehetséges lett volna. Az épület földszintjén kisüzletek vannak elhelyezve. Az I. emeleten a földszinti passage rendszerrel egy légtérben lévő galériáról nyíló irodák, szolgáltató egységek helyiségcsoportjai vannak. A galériasáv felülről megvilágított, a csak galériák felé néző irodák kivételével az egységek a Halköz utca, illetve a nyugati oldalon kialakított, a bíróság udvarával egy nagy udvart képező zöldtető felé néznek.

Az II. és III. emeleten 38 db lakást található, melyek külön lépcsőházakon és lifteken keresztül közelíthetők meg. A lakásokhoz a II. emeleten zöldtetős teraszok, a III. emeleten erkélyek tartoznak.

Az üzletház kialakulását elsősorban a környező beépítés karaktere és a telek szabályozása határozta meg. A 100%-os beépítési lehetőség és a telek központi elhelyezkedése a megbízó oldaláról is elvárt intenzív beépítést indukál.

A funkcionális elvárásokból adódó épülettömeg környező műemlékekhez történő illesztése nem volt egyszerű feladat.
A főutcával párhuzamosan kialakítandó gyalogos tengely - mely a városrendezési tervekben szerepel - déli oldalon a telek közepéhez érkezik. A megépítendő gyalogos út folytatása az a passage, mely a Széchenyi utca és a Halköz tér között az épületen keresztül kapcsolatot biztosít. Ez az üvegtetővel lefedett utca az épület egyik fő szerkesztési eleme, amely a lakószinteken is megjelenik. Ezt az átvezetést a Széchenyi utca felől nem kívántuk hangsúlyozni, itt egy tömörebb, zártabb, az utcaképhez illeszkedő tömeget terveztünk. A Halköz tér felől viszont a homlokzat felnyitásával a passage és a tér kapcsolata vizuális értelemben is érvényesül. A Halköz utca felőli homlokzat kettős falrendszere - a lakások erkélyeit is magában rejtve - inkább középület jellegű homlokzatot ad. Az utca tér felőli sarkát egy szinttel magasabbra terveztük, folytatva a Simonffy utcai századfordulón épült eklektikus lakóépület pengeszerű végfalát.

Az épületen alkalmazott nyílásrendszerek és a homlokzatokon használt anyagok - kőburkolatok, kőkeretek, acélszerkezetek, vakolt-színezett felületek, zinklemez burkolatok és fedés - kommunikálnak a környező történeti építészettel, ugyanakkor a mai építészet felfogását tükrözik. A város megbízásából elkészültek a Halköz-tér kiviteli tervei. A tér kialakítása kapcsolódik az épülethez. A gyalogos vonalvezetés, a belső és külső utcabútorok egységessége, a burkolat anyaga, a vízfelületekhez kapcsolódó szerkezeti kialakítások mind azt az építészeti koncepciót képviselik, mely szerint a szövetszerű gyalogos térrendszerben a belső utca a külső tér szerves folytatása. A tér átépítése valószínűleg 2005-ben fog történni.

Szerző: Kovács Péter, Lengyel István (szöveg, tervlapok, fotók)




Megbízó: HUNÉP INVEST RT.
Tervező: Archiko Bt., Lengyel Építész Bt.

Építész tervező: Kovács Péter, Lengyel István
Statikus tervező: Dr. Nagy Tibor
Épületgépészet: Nagy Imre
Elektromos tervező: Rutkovszky László
Gyengeáramú tervező: Szemán Gábor
Közmű tervező: Korán Lajos
Közlekedés tervező: Dózsa Gyula
Sprinkler tervező: Scharbert Gyula
Zöldtetők, parkolófödémek: Horváth Sándor



vélemény írásához jelentkezzen be »