építészet : környezet : innováció

A Manninger villa átalakítása

Fülöp Krisztina és Glavanovics Orsolya építészek - mindketten a soproni AMI volt diákjai - nyerték el az Év belsőépítésze 2012 díjat a Manninger villával, amit éppen 100 éve Tauszig Béla és Róth Zsigmond építészek saját maguknak építettek. A villába az egyik legsikeresebb kreatív ügynökség, a Laboratory Group költözött.

A Hűvösvölgyben egy késői tulajdonosára emlékezve csak Manninger villaként ismert épület átalakítása igaz kaland volt számunkra.

Munkánkat levéltári és műemlékvédelmi források felkutatásával kezdtük, így sokat megtudtunk az elmúlt 100 év alatt történt átépítésekről és az épületet tervező építész párosról, Tauszig Béláról és Róth Zsigmondról. Nevüket a villa falán ma is az eredeti tábla őrzi. A tervezők jelentőségét mutatja, az ő tudásukat bizonyítja napjainkban is a Wesselényi utcai Goldmark Terem, a pasaréti Napraforgó utca híres mintatelepének 16. számú háza és Pest egyik legszebb Bauhaus négyemeletes épülete a Bródy Sándor és Horánszky utca sarkán.

Levéltári anyagok

Az egyszerű, emeleti bővítményeivel mégis arányosan megmozgatott tömegű villaépületet tervezői saját célra tervezték és építtették 1913-ban, és feltételezhetően Tauszig Béla tulajdonában volt a hetvenes évekig, aki egészen az 1973-ban bekövetkezett haláláig lakott itt Mátyás király valahai vadasparkjának vidékén.

Az 1900-as évek utolsó évtizedeiből lakóiról nem találtunk adatot.
A 2000-es évek elejétől 2007-ig a villában Az utolsó napok szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza Vallási Insztitút Központja működött. Tőlük vásárolta meg az épületet a Laboratory Group kreatív ügynökség, hogy gellérthegyi, bérelt irodájukat kinőve új, állandó székhelyükre találjanak benne.

Manninger villa átalakítása, fotó: Barakonyi Szabolcs

A historizáló stílusban épült villa külső megjelenése az idők során csupán csekély mértékben változott, a mai napig megőrizte az építészek eredeti elképzelését, így az épület jelentősen hozzájárul az adott kor gondolkodásmódjának megértéséhez.

Tervezőként elsődleges célunk a villa értékeinek megóvása és hangsúlyozása volt. Az új belsőépítészeti elemek megformálásánál fontos szempont volt számunkra, hogy azok arányaikkal és részleteik aprólékos kialakításával harmonikusan illeszkedjenek az épület egységébe. Ezzel egyidejűleg az anyag- és technológia választás okán is tisztán megkülönböztethetőek is legyenek a védendő, eredeti motívumoktól, szerkezetektől.

Manninger villa átalakítása, fotó: Barakonyi Szabolcs

Manninger villa átalakítása, fotó: Barakonyi Szabolcs

Ennek a gondolatmenetnek az első lépéseként egységesítettük a közlekedő tereknek az átalakítások során többszörösen cserélt és elfedett padlóburkolatát és lábazatait. Ehhez monogróm, szürke színű, gazdagon erezett márványt választottunk, amivel hangulatában is összefüggő térsorrá kapcsoltuk a bejáratnál található veranda és a központi lépcsőtér egyes szintjeinek helyiségeit. A ház egyik fő ékének számító háromkarú, régi tölgyfa lépcső járófelületeit a felújításban közreműködő asztaloscsapat segítségével megszabadítottuk az ismeretlen időpontban rákerült lambériaborítástól, és ma már a gondos felújítás eredményeként a régi faelemek eredeti szépségükben láthatók.

A mázolt pofafák és a róluk induló függőlegesen pálcázott korlátelemek egységes, magasfényű fehér felületkezelést kaptak, a fogódzók térrel diszharmonikus sötétbarna festését pedig a felső áttört mellvéd felső síkjának színével egyező világosszürkére finomítottuk. A lépcsőkarokat kísérő falak mosható festékkel fedett felületeit a lépcső stílusához illeszkedő, vakolatba süllyesztett, a vakolt felülethez árnyéknúttal csatlakozó festett fa lábazatokra cseréltük.

Manninger villa átalakítása, fotó: Barakonyi Szabolcs

A lépcsőház "hátfalát" adó vizesblokk zegzugos vonalát kiegyenesítettük, felülete a mosdókba vezető ajtókat is rejtő tükör burkolatot kapott, ezzel is több teret biztosítottunk a lépcső számára. Mindezek által a lépcsőház esztétikai értelemben is újra a ház fő tengelyévé vált.

A házban a főlépcsőn kívül még két modern acéllépcső található, melyek az emelet egyik szobája és a tetőtér, illetve a pince és az egykori ebédlő (ma iroda) között húzódik. Ezek - mivel az új funkció hívta életre őket - újratervezett elemek.

A tetőtérbe vezető, térplasztikaként is értelmezhető lépcső érdekessége, hogy tervezésekor a fő inspirációt a felső szint jellegzetességét adó, minden részletében szabadon megmutatott ácsszerkezet jelentette. A két, egymástól térben kitérő zártszelvény tartógerinc és a szabadon futó, vonalszerű korlátok szögtörése szándékunk szerint a fa szerkezet geometriájának visszhangja.
Dekorativitása élesen elüt a pince és a földszinti iroda között kapcsolatot biztosító lépcső formálásától. Utóbbinál szikár, háttérbe húzódó szerkezet kialakítása volt a célunk, ami szigorú puritánságával nem konkurál a díszes, festett stukkós, árkádsoros földszinti tér díszítettségével.

Manninger villa átalakítása, fotó: Barakonyi Szabolcs

A földszinti szobákban a ráragasztott pvc réteg alatt felújítható állapotban megtaláltuk a korabeli parketta burkolatot, így ezekben a helyiségekben ezek felújítására koncentráltunk. Az emeleten nem jártunk hasonló szerencsével, ezért ott a szobák padlója új parketta felületet kapott.

Gondoskodtunk az épületben fellelt falfestmények és stukkódíszek megóvásáról. A gipszmunka esetében szakember bevonásával a sérült részletek gondos felújítására is sor került. Ezt követően a világítási rendszer átalakításával a díszmunkák új hangsúlyokat kaptak.

Manninger villa átalakítása, fotó: Barakonyi Szabolcs

A ház emeletének fő ékessége az emeleti zárt erkély gazdagon díszített ólomüveg ablaksora. A jelenleg tárgyalóként működő helyiségben az ablakparapetre szerelt regisztercsövek cseréjére nem volt épületgépészeti indok, de esztétikai szempontból megoldásra váró feladatot jelentettek, amit a lépcsőházi korlát függőleges pálcázására rímelő, magasfényű fehérre festett lamellás borítással oldottunk meg.

A bútorozás során igyekeztünk minél szellősebben tartani a tereket, visszafogott design és színezés jellemzi a beépített bútorokat - pl. konyhabútor - és a mobiliákat egyaránt.

Fülöp Krisztina, Glavanovics Orsolya

 

 

 

vélemény írásához jelentkezzen be »