építészet : környezet : innováció

A nap fényében parázsló homlokzat

A felső-ausztriai St. Valentin ipartelepén épült aprócska dohánybolt jól példázza, hogy nem a feladat nagysága, a beruházás mérete lehet az egyetlen, ami kreativitásra inspirálhatja az építészt. Miért ne lehetne egy egyszerű funkciójú épületet újraértelmezni, szokatlan designnal bátran újragondolni? Ahogyan ezt a Poppe Prehal Architects is tette a következő épületnél.

Nem tudhatjuk, hogy vajon az építészek egy cigarettaszünet alatt a felszálló füstben látták-e meg a két középen összekötött keskeny és meredek tetős megoldást. Az mégis bizonyos, hogy a feketés vörös PREFA alumínium burkolattal borított szokatlan formájú épület, akár milyen kicsi, izgalmas kihívást kínált.

Persze jó, ha a megrendelő, az építész, a kivitelező és a gyártó is azonos nyelvet beszél, de ez most – a végeredményt látva – talán nem is kérdés. A megbízó és az építész közös, meglehetősen gyors döntése volt a Prefalz termék, amely az építész véleménye szerint bőrként feszül az homlokzatra és a tetőre. A rugalmas, könnyű és robosztus, karbantartást nem igénylő alumínium elemek felsorolt előnyei mellett Poppe kiemelte a hajtási élek látványa keltette hangulatot és feszültséget.


 

Akár a cigaretta, parázslik a nap fényében

Amennyire kicsi az épület, annyira felkavarta a helyi közvéleményt. Poppe szerint így vagy úgy, de heteken át beszédtéma volt a helyi dohánybolt új helyszínre költözése, amely jelentős mennyiségű ingyen reklámot generált. Adott volt a korábbi trafik, berendezésével és alaprajzával: szokatlan 7 méteres belmagassággal és tető alatt nyitott terekkel. Az egyik épülettömb két oldalán helyet kapott nagy üvegfelületek izgalmas belső fényhatást keltenek, így a tiszta, modern boltstruktúra funkcionális és visszafogott.
Az építész szerint a két meredek tetővel ellátott tömb ötletének több oka is volt. Általa egyrészt a helyi építési hagyomány úrjaértelmezve követték. Másrészről az épület két blokkja lehetővé teszi a vevői és tárolói funkciók praktikus elválasztását.


 

A szakember, aki maga is szeret a legkülönbözőbb anyagok használatával új területeket meghódítani, a PREFA alumínium homlokzati elemeinek egy speciális, ide készült színe mellett döntött. Az elemek sötétvörös színe a cigaretta vagy szivar sötétvöröses izzását szimbolizálja, amely hatás a 420 m2-es burkolaton leginkább a nap fényében érhető tetten.

A kivitelezők számára sokszor kihívás az építész elképzelésének megvalósítása, mert a PREFA burkolatokkal tervezők fantáziáját gyakran beindítja az anyag sokrétűsége, de gyakran ez kreatív közös gondolkodást is eredményez. A St. Valentin-i trafik esetén a helyi bádogos, Stefan Ertl és csapata kifejezetten élvezte a feladatot, amelyet a homogén látványt nyújtó PREFA anyagok kis súlya is sokban segített: az előkorcolt 50-es alumíniumszalagokkal a cég négy szakembere 2 hét alatt burkolta be az épületet.

Prefa