építészet : környezet : innováció

A Nyíregyházi Városi Stadion "rekonstrukciója"

építész tervező: Kulcsár Attila

A kormányzati sportpropaganda Nyíregyházát is jótékonyan érintette - a város 600 millió forintot kapott a Sóstói úti Stadion fejlesztésére. A címben szereplő rekonstrukció szót azért tettem idézőjelbe, mert a kapott támogatás csak egy szinte zöldmezős lelátó létrehozásához volt elég, segítségével egyetlen szakosztály kapott új otthont, a labdarúgás, és a többi szakág ottmaradt vigasztalan rekeszében, a stadion elavult épületegyüttesében.

A megyeszékhely eme legfontosabb szabadtéri sportlétesítménye tavaly volt negyven éves. Fennállása óta - a kezdeti földlelátók mentén - számtalan fejlesztésen, rekonstrukción esett át. Ám legtöbbször csak egy-egy sportrendezvény előtt, "tűzoltó" munkában, - sportszerető vállalatok társadalmi felajánlásai, munkája révén, vagyis meglehetősen kókányolva, össze-vissza, fésületlenül.



Most sem történt ez alapvetően másként, mert a juttatott beruházási keret és a meghatározott funkcionális program csak az előzményeknek hátat fordító épületre, építményfejlesztésre lehetett elég. Az eddig meglévő súlypontot - az öltözőket, klubházat, fedett lelátókat - magára hagyva, a stadion túloldalán, a labdarúgó pálya teljes hosszában elbontott földlelátó helyén épült meg az, amire tellett. Így természetesen a végeredmény túlságosan heterogén, mert elkészült egy minden igényt kielégítő új létesítmény, melynek fényében jelentős hangsúlyt kap a meglévő környezet elavultsága, szegénysége, hiányosságai.

Az új lelátó a labdarúgás számára készült, a szakosztály - akár nemzetközi szintű - működése számára, a FIFA előírásai szerint. Ez a sporttechnológiai szerkesztésen túl a komfort-előírásokat és a biztonsági követelményeket jelenti. A lelátón 3400 férőhely van. Sorait, magasságát az a helyi követelmény határozta meg, hogy a város minőségi sportját az atlétika jelenti, és művelői számára a lelátón kívül meglévő salakos futókör 600 méteres pályáját meg kellett tartani. Így jött ki a 27 soros lépcsőzés és az öt szektoros elrendezés, középen a VIP lelátóval.

A lelátókról a nyolcsávos rekortán körökön túli labdarúgó pálya minden ülőhelyről jól látható, állóhelyek nem készültek. A feltöltés aréna bejáratokkal történik, a kiürítés 9 perc alatt biztosított a 2,7 m széles lépcsőkön szekciónként. A lelátók fedettek, a befüggesztett síkbeli rácsos tartók a nézőtéri látást tartószerkezetekkel nem akadályozzák.



A kiszolgáló helyiségek a lelátó alatt vannak, három szinten. Az alsó szint a sportolóké. Öltözők, mosdók, zuhanyozók, szertárak, edzői, bírói öltözők, orvosi szoba és dopping ellenőrző helyiségek. Az első emelet a VIP vendégek fogadó és ellátó szintje, a fogadó- és rendezvényteremmel, a második emeleten vannak a labdarugó szakosztály irodái. A legfelső szint a sajtóközpont, a sportközvetítések színtere. Az egyes funkciókat külön lépcsőházak szolgálják ki, elkülönítve a közönség forgalmától.

A szurkolók a biztonsági rendszer ellenőrzésein át jutnak a nézőtérre, és ott is ellenőrizhetők a túloldali térfigyelő kamerákkal. A közönség szektoronként külön bejáratokon át léphet be a lelátó alatti térbe, ahol a jegy- és bérlet-ellenőrző beléptető rendszer végzi az első regisztrálást. Az ittasságot és a közveszélyt jelentő tárgyak bevitelét személyes ellenőrzés akadályozza meg, a forgóajtón túli fülkék segítségével, amelyen át a nemkívánatos személyek kitessékelhetők.

A vécék, mosdók a lelátó teljes hosszában - az ellenőrzési pontokon túli zárt térből közelíthetők meg szünetekben és bármikor. Ugyanitt vannak a vállalkozásban megvalósuló büfék. A mozgáskorlátozottak részére a lelátók előtt lesz kijelölt hely, ellátásuk pedig megvan a szociális blokkban, azonos szinten.



Sportlétesítmények nagyfesztávú lefedései, azok ismétlődő szerkezeti elemei mindig mérnöki konstrukciók, melyek megvalósítása majd' minden esetben előregyártással történik. Az egymáshoz ízesülő acél és nagyméretű vasbeton elemek, azok kapcsolatai külön méretezendők, s ez érvényes a szállítás és beemelés műveleteire is. Ezek összehangolását csak bonyolítja, ha a tendert különböző szakvállalatok nyerik, akik az eredeti szerkezeteket alkalmanként meg is újítják, áttervezik a maguk technológiája szerint. Itt is ez történt. A 3,0; 6,0; 6,3; 6,6 méteres szerkezeti ritmust kezdetben olyan statikai modellel terveztük megoldani, amely kettős vonórudakkal függesztette fel az ikerfőtartókat a pillérek árbocaira és a 3,6 méter széles rácsos vb pillérek vitték le az erőket az alapokig. Mivel a pillér lábai belelógtak a védett futókörbe, kénytelenek voltunk visszahorgonyozni az árboc síkjához. A tender a konstrukciót illetően nyitott volt a vállalkozók számára, csak a műszaki paraméterekhez ragaszkodott a megrendelő. Így a BUTLER angol-magyar cég ajánlatát fogadta el, amely a Hannover Expo magyar pavilonjának acélszerkezeteit is kivitelezte. A statikai modell megtartásával Koncz Gábor tervét Molnár Attila módosította, a lelátó 24 méteres befüggesztett konzolos lefedése megváltozott. Az Axis méretező program számára csak a tető 6%-nál nem kisebb esésének megtartását írtuk elő. Az alapok fúrt cölöpök, gerendarács fogadja a pilléreket és a lépcsős gerendákat. A gerendákon az L alakú lelátó elemek vízzáró kapcsolatokkal kapcsolódnak egymáshoz. Az előre gyártott lépcsők a monolit pihenőkre támaszkodnak, a félszinten másik végükön a lelátókra, ahol is a fellépők szintén előre gyártottak. A hosszmerevítések szerelő jelleggel acél rácsostartók, csak az építészeti vázat hangsúlyozó éltartók maradtak monolit vasbeton szerkezetűek. Az üres lelátóra ható szélteher és szélszívás 120 KN-os hatásának fogadására a szerkezettervező szénszálas szalagot alkalmazott (CARBOPLATE E170), amit epoxigyanta kötés (MAPEI ADESILEX PG1) kapcsol a gerendákhoz és pillérekhez.

Az előregyártás mellett a szállítás is külön figyelmet igényelt. Az ASA Kft. hódmezővásárhelyi telepéről érkező 28 méteres pillérek útvonal-engedéllyel és forgalom-biztosítással, éjszaka érkeztek, amihez a fordulási sugarakat sem volt könnyű biztosítani az összeszerelés és beemelés helyéig. A húzott acél-övek pedig ugyanígy érkeztek Kecskemétről. Az öszvértartókat helyszíni padon hegesztették össze beemelés előtt. A 28 méteres konzolos rácsos tartókat páronként emelték be, szelemenekkel egymáshoz kapcsolvam két daruval, először a rudakhoz rögzítve, majd az alsó sarukhoz csavarozva a pilléreken. A beemelés pontosságát a fogadó szintek geodéziai bemérése előzte meg. Ezek során kiderült, hogy az acéltartók súlya a pilléreket néha kardossá módosította és a mínusz kettő, plusz három centiméternyi eltérések a konzolok végén 30-40 cm-es különbségeket eredményezhetnek. Ez a pontatlanság a függesztőrudak hosszának változtatásával lett volna orvosolható, de ehhez vissza kellett volna szállítani azokat a gyártóbázisra. Ezért inkább a fogadóvállak és papucsok módosítására került sor, azok furataival vették fel a szerelés pontatlanságait. Így azután a szelemenek és szegélygerendák, valamint a Lindab héjazat szögelfordulások nélkül, merőlegesen illeszkedik egymáshoz a térbeli síkokban.

A csapadékvíz elvezetés a szerkezet neuralgikus csomópontja lehet a pillérek mentén és az elmozduló függesztés környezetében. Ezért a londoni millenniumi csarnoknál is használt, angol gyártmányú gumiharang használata mellett döntöttünk, amely rászorul a rúdra, letakarja a csapos rögzítést és alátét ágyazással, szegecselt kötéssel képes vízzáró kapcsolatot létrehozni, követve a hullámlemez felszínét is. A harangidom redőzése hivatott felvenni a szél okozta esetleges mozgásokat.

A létesítmény tömegét a szerkezetek rendszere tagolja. Oldalról a metszet jelenik meg, a lelátó tartószerkezeti rendszere. A pálya felől a tömeget a VIP lelátó és a közvetítő állások eltérő kijáratai és teraszai tagolják, az aréna bejáratokkal és szektor-elválasztó korlátokkal tagolt nézőtér széksorai között. A bejárati oldal karakterét a lelátó alatti tér visszalépcsőzése és részleges beépítése adja, melyek előtt a látszó tartószerkezeti elemek plasztikája dominál. A tartópillérek árbocai jellegzetes sziluettet kölcsönöznek az épületnek.

Az épület színezése funkcionális. A vb szerkezetek fehérek, az acél elemek szürkés-zöldek, a falazással aláépített kiszolgáló helyiségek tömegei bordó festést kaptak. A VIP lépcsőházak és a Klubház előre ugró tömege, a máshol visszafogott színkezeléssel, tengelyre szervezi az építményt, még akkor is, ha a lelátó szélfogó hátfala és a második emeleti iroda-tömeg vízszintes fémlemez burkolata ezt kissé ellenpontozza.

A kapuépítmény függesztett üveg előtetője a főépület szerkezeti elvével rokon, de a kőburkolata a stadion kerítése mentén létrehozandó pénztárfülkék és bejáratok része. A stadion a nemzetközi mérkőzések fogadására is alkalmas. A pályavilágítás egyszerűbb változata valósul meg, a szegélyvilágítás helyett, mert a másik oldalon ez utóbbira nincs lehetőség. Négy tartóárboc készül a reflektorok részére, de ennek megvalósítását az egyesületnek még ki kell érdemelni, visszakapaszkodva az első osztályba és jogot nyerni tv-közvetítésekre, kupaszereplésekre. De ez már nem építészeti és nem statikai kérdés...

Kulcsár Attila



Nyíregyházi Városi Stadion

generáltervező: Pláne és Plánum Kft., Nyíregyháza
építész: Kulcsár Attila
statikus: Koncz Gábor, Molnár Attila
gépészet: Kujbus István
elektromos tervező: Rácz Géza
út és közmű tervező: Major Ferenc

építtető: Profi Liga Kft. Budapest, Nyíregyháza Város Önkormányzata
lebonyolító: Stadion Invest Rt., Budapest
műszaki ellenőrzés: FŐBER Rt., Budapest

kivitelező:
ISOBAU Rt.
, Nyíregyháza - főépítésvezető: Gergely Tamás
KÉSZ Kft., Szeged
BUTLER Európa Kft., Budapest

főbb adatok
a nézőtér befogadó képessége: 3400 fő
a lelátó alatti kiszolgáló funkciók: 750 m2

vélemény írásához jelentkezzen be »