Épülettervek/Középület

A Paulinyi & Partners tervei alapján bővül a Budai Egészségközpont

1/4

Budai Egészségközpont – Paulinyi & Partners – látványterv

?>
Budai Egészségközpont – Paulinyi & Partners – látványterv
?>
Budai Egészségközpont – Paulinyi & Partners – látványterv
?>
Budai Egészségközpont – Paulinyi & Partners – látványterv
?>
Budai Egészségközpont – Paulinyi & Partners – látványterv
1/4

Budai Egészségközpont – Paulinyi & Partners – látványterv

A Paulinyi & Partners tervei alapján bővül a Budai Egészségközpont
Épülettervek/Középület

A Paulinyi & Partners tervei alapján bővül a Budai Egészségközpont

2021.11.11. 14:30

Projektinfó

Földrajzi hely:
Budapest, Magyarország

Építészek, alkotók:
Paulinyi and Partners, Paulinyi Gergely, Burián Gergő, Domonkos Ádám

Vélemények:
1

Budai Egészségközpont – Gerincgyógyászati Központ

URL:
Paulinyi & Partners

Tervezés éve:
2021

Stáblista

Felelős tervezők: Dr. Paulinyi Gergely DLA, Burián Gergő, Domonkos Ádám

Projektvezető: Debreczeni András

Építész munkatársak: Bötkös-Fülöp Orsolya, Hóka László, Koltai Bence, Kutasi Dániel, Lendvai Péter, Márton Eszter, Módi Mariann, Rónai Titusz, Sebők Péter, Torda Viktória, Tóth Máté, Németh Roland, Zsigmond Péter

Projekt Asszisztens: Soltész Mónika  

Letölthető dokumentumok:

Modern kórházi blokk építésével jön létre a Budai Egészségközpontban az új Gerincgyógyászati Központ. A tervezés során kiemelt szempont volt egy olyan kórházi környezet kialakítása, amely mind a dolgozók, mind a páciensek, mind pedig a látogatók számára megnyugtató, komfortos, valamint segíti a gyógyulás folyamatát is.

A Királyhágó utcai lokáció közel százötven éves hagyománnyal rendelkezik a gyógyítás terén; a jelenleg a Budai Egészségközpont épületeit kijelölő A és B tömbök a II. világháború kezdetén, valamint az 1970-években épültek fel. A Paulinyi&Partners tervei alapján olyan új épületszárnnyal bővül a létesítmény, amely a környezettudatos és fenntartható tervezési szemlélet figyelembevétele mellett nagy hangsúlyt fektet a minőségi terekben megvalósuló gyógyításra is.

Az alapkoncepció kialakításakor a neves kórháztervező céget, a holland EGM Architecten-t vonták be a magyar építészek.  Egy olyan kompakt, tömbjeiben szorosan kapcsolódó új kórházi szárny létrehozása volt a cél, amely egyszerre rendelkezik ennek minden előnyével, ugyanakkor világos, jól használható belső terekkel kiegészülve egyensúlyban van a környezetével.

Budai Egészségközpont – Paulinyi & Partners – látványterv
1/4
Budai Egészségközpont – Paulinyi & Partners – látványterv

A tervezési programban – melyet az orvos kollégákkal közösen alakítottak ki az építészek –  a jelenleg is üzemelő betegellátási kapacitások mellett több szakmai és ellátási funkció is bővül, fejlődik.  A központi elosztó tér mellett járóbeteg ellátási és szűrési központot hoznak létre, mozgásszervi rehabilitációs egység kialakításával. Fejlesztik az intenzív betegellátást, kialakítanak akut ambulancia fogadóhelyet, bővítik a fekvőbeteg ellátást és a műtői kapacitást, valamint a képalkotó diagnosztikai egységet is. Az egyes osztályok és azok kapcsolatát betegbarát, jól működtethető és gazdaságos módon tervezték meg.

A tervezőiroda építészeti koncepciója alapján a három tömb egyfajta keretként működik, így kisebb-nagyobb közrezárt belső udvarok jönnek létre, amelyek egyfelől lehetőséget teremtenek a természetes bevilágításra az épületrészek belső zónáiban is, segítik a természetes szellőzést mind az új, mind a meglévő épületek esetében, de ugyanilyen fontos szerepük van abban is, hogy a belső terek komfortosabbá és humánusabbá váljanak a növényekkel beültetett világos belső udvarok által. Az átkötő szárnyak emellett megkönnyítik a kórházi személyzet gyors és hatékony közlekedését is az épületek között. A zöld koncepció jegyében környezetbarát gépészeti rendszer, passzív fenntarthatósági módszerek, valamint fenntartható energiafelhasználás segíti az épület működését. Az épület energiaellátását és a fenntartható energiagazdálkodást talajszonda rendszer, levegős hőszivattyúk, illetve napelemek biztosítják. Az orvosi ellátás területei a legmodernebb gyógyászati eszközökkel lesznek felszerelve.

Budai Egészségközpont – Paulinyi & Partners – látványterv
4/4
Budai Egészségközpont – Paulinyi & Partners – látványterv

Az épület speciális, előregyártott homlokzata a környezetére reagens módon lett kialakítva, mely az áttörtség, az üvegezés arányának változtatásával reflektálni tud a homlokzat mögött található sokféle helyiség igen eltérő igényeire. Az új épület előregyártott modul elemeinek kiosztását, azok üvegezett és tömör arányát parametrikus, automatizált tervezés segítségével alakították ki a tervezők, mely során több benapozás szimuláció készült, hogy ideális fénymennyiségek kerüljenek a belső terekbe.

Dr. Paulinyi Gergely DLA, a Paulinyi&Partners alapító partnere, elnök-vezérigazgatója, az épület felelős tervezője elmondása szerint fő céljuk egy olyan ikonikus épület létrehozása volt, amely egyrészt megjeleníti, megtestesíti a mögöttes kórházi funkciót, másrészt letisztultságával és egyszerűségével biztonságot, megbízhatóságot sugall.

„Az épület homlokzati koncepciójának megalkotásakor komplex szempontrendszert kellett figyelembe vennünk. A tervezéskor olyan megoldásokat keresünk, melyek egyrészt védik a belső tereket a külső környezeti hatásoktól, ugyanakkor elegendő természetes fényt engednek be, biztosítják a természetes átszellőztethetőség lehetőségét és a belső tereket használók számára a megfelelő kilátást is" – emelte ki Burián Gergő, a Paulinyi&Partners partnere és projektigazgatója, az épület felelős tervezője.

A Budai Egészségközpont zavartalan működése mellett a projekt megvalósításának kezdete előreláthatólag 2022 év közepén indul, a teljes beruházás kivitelezési időtartama kb. 2 - 2,5 év.

Paulinyi & Partners

 

Szerk.: Hulesch Máté

Vélemények (1)
városjáró
2022.09.08.
23:05

Egy adag zöldnek itt is annyi. Kösz NER - hogy szülne sűnt minden kegyeltje és szekértolója.

Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

KÁLI SZOBROK // Egy hely

2022.09.02. 14:53
00:04:59

Az Egy hely mai részében a Balaton-felvidékre látogatunk: Kővágóörs és Köveskál között áll a "Káli Stonehenge", vagyis Veszprémi Imre szobrászművész Emberi komédia című alkotása.

Az Egy hely mai részében a Balaton-felvidékre látogatunk: Kővágóörs és Köveskál között áll a "Káli Stonehenge", vagyis Veszprémi Imre szobrászművész Emberi komédia című alkotása.

Nézőpontok/Történet

LÖVŐHÁZ UTCA // Egy hely + Építészfórum

2022.09.02. 14:51
00:09:05

Bevásárlóközpont, piac, Ganz-székház, elemi iskola és persze lövőház. Az Egy hely mai részében Torma Tamás a budai Lövőház utcán kalauzolja végig a nézőket, bemutatva a ma élettel teli sétálóutcaként ismert városrész színes múltját és jelenét, a Széna tértől a Marczibányi téren át a Haris parkig.

Bevásárlóközpont, piac, Ganz-székház, elemi iskola és persze lövőház. Az Egy hely mai részében Torma Tamás a budai Lövőház utcán kalauzolja végig a nézőket, bemutatva a ma élettel teli sétálóutcaként ismert városrész színes múltját és jelenét, a Széna tértől a Marczibányi téren át a Haris parkig.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk