építészet : környezet : innováció

A tarragonai érseki szeminárium átalakítása, ON-A Architects

A tarragonai érseki szeminárium épülete - eredeti funkciója mellett - kulturális központként újult meg Eduardo Gutiérrez és Jordi Fernández építészek koncepciója alapján. A középkori és római értékeket is őrző 19. századi együttes különleges fedett udvarokkal bővült és immár a látogatók előtt is nyitva áll.

Spanyolország északkeleti részén, Katalóniában található Tarragona 132.000 fős városa, amely számos történelmi emlékkel büszkélkedhet. A több évszázados múltra visszatekintő érseki szeminárium újabb, háromemeletes, belső udvarokkal tagolt és egy középtengelyben kialakított kápolna köré szervezett épületét 1883-1886 között neogótikus stílusban emeltette Benito Villamitjana.

A tarragonai érseki szeminárium átalakítása, építészet: ON-A Architects

Az ON-A iroda építészeinek - Eduardo Gutiérrez és Jordi Fernández - nevéhez fűződő koncepció célja az volt, hogy a meglévő épületet vonzó kulturális helyszínné és a város egyik jelképévé tegyék – egy olyan központtá, ahol tudomány, művészet, vallás és történelem találkozik. Határozott szándék volt az épület megnyitása a nagyközönség számára, hogy a látogatók felfedezhessék az eddig elrejtett kulturális örökség különleges világát.

A tarragonai érseki szeminárium átalakítása - Könyvesbolt, építészet: ON-A Architects


Az átalakítás során az épületet a legmodernebb technológiákkal szerelték fel annak érdekében, hogy  mindenféle kulturális eseménynek helyet adhasson – emellett nagy hangsúlyt fektettek a történeti környezet megőrzésére és hangsúlyozására. A 13. századból származó, román stílusú Szent Pál kápolna, a római kori fal és a több mint 100.000 könyvet és dokumentumot tartalmazó Paraninfo (Történelmi Könyvtár) immár teljes egészében helyreállítva látható. A könyvraktárak számára mezzanin-szintet iktattak be. Az új beavatkozások markáns megjelenésűek, de tiszteletben is tartják a meglévő környezetet. A leglátványosabb ezek közül a belső udvarok acél tartószerkezetű, felülvilágítós lefedése a második emelet magasságában.

A tarragonai érseki szeminárium átalakítása - Az udvarlefedés, építészet: ON-A Architects


A felújítás során a mintegy 7.000 m2-es épület - az oktatást szolgáló emeleti tantermek mellett - új kulturális központként fog működni, ahol - elsősorban a földszinti közösségi terekben - koncerteket, kiállításokat és más eseményeket rendezhetnek. A projekt célja, hogy az újjászületett szeminárium viszonyítási ponttá váljon a városban az emberek és a társadalom számára az értékek, ismeretek átadása terén. Az átalakítás során sikerült biztosítani a programban meghatározott helyet a Tarragonai Érsekség intézményei számára – ennek érdekében néhány funkció kikerült az épületből, a terek egy részét kibővítették és a legmodernebb berendezéssel, felszereléssel látták el.  

A tervezőktől kapott leírás felhasználásával fordította: Garai Péter

vélemény írásához jelentkezzen be »