építészet : környezet : innováció

A Vásárhelyi-Bréda-kastély rekonstrukciója

Befejeződött a Vásárhelyi-Bréda-kastély rekonstrukciója, amely a Villa Capra Rotonda mintájára épült. Az épület más szempontból is unikum, ez Kelet-Közép-Európa egyetlen 4 portikuszos kastélya, és ez Magyarország egyetlen centrális elrendezésű, belső kupolával rendelkező kastélya, melyet Kmetykó János vezető építész mutat be.

Építész műszaki leírás a Lőkösháza Bréda major kastély rekonstrukció, látogató központ kialakítás kiviteli tervéhez (részlet)

1. A projekt általános bemutatása

Kastélyépületbe tervezett funkciók: 

 • látogatóközpont, kiállítóhely látogatásának lehetősége (modern technológiával felszerelt és egyedi kiállítási tárgyakkal és tematikával rendelkező múzeum, kiállítóhely) – Hungarikum Látogatóközpont, Fényfestészeti Látogatóközpont, állandó Foucault-inga bemutató, makettekkel illusztrált Palladio-tárlat, kastélytörténet bemutatása, és a kastély titkai, környékbeli birtokok, uradalmi élet Arad/Csanád/Békés vármegyében, kortárs művészetek,
 • integrált látogató-menedzsment rendszer kialakítása,
 • ajándékbolt és kávézó kialakítása,
 • egyéb szolgáltatások megvalósítása.

Az átépítés előtt

Az átépítés előtt

A kastély rekonstrukció célja:

 • A Vásárhelyi-Breda-kastély fejlesztésének fő célja, hogy a régióban egy jelentős műemléki épületet – és a hozzá tartozó környezetet – a magyar kultúra és az ismeretátadás szolgálatába állítson, megmentve ezzel a teljes pusztulástól.
 • Cél továbbá a kastély, mint kulturális érték fenntartható gazdagítása, a megyei, regionális turisztikai attrakciók (Lőkösházi Vásárhelyi-Breda-kastély – Hungarikumok, fényfestészet, Foucault-inga) színesítése
 • A gyulai termálfürdő látogatóinak új turisztikai célpont kialakítása, kiegészítő szolgáltatás nyújtása), az elérhető szolgáltatások fejlesztése, szélesítése.

2. Funkcionális tartalom részletes leírása

A fejlesztések az érintett épületnek turisztikai funkcióval, látogatóbarát szolgáltatásokkal történő ellátását, felújítását, valamint a múzeumi funkció optimális, látogatóbarát kialakítását jelenti. A projekt elemei tartalmas időtöltést, az ismeretek megszerzésének élményszerű átélhetőségét nyújtják az ide látogatóknak.

Átépítés közben

Átépítés közben

A projektben megvalósítandó tevékenységek:

 • A kastély épületébe múzeumi funkció telepítése, kiállítótér kialakítása.
 • A kastély épületében ajándékbolt és kávézó kialakítása kertkapcsolattal rendelkező terasszal együtt.
 • Az épület egyes részeinek belsőépítészeti kialakítása a tervezett funkcióknak, látogató-útvonalnak megfelelően.
 • A kiállítóhelyhez és az egyéb turisztikai szolgáltatásokhoz kapcsolódó eszközbeszerzések (székek, asztalok, egyéb felszerelések, számítástechnikai eszközök, érintőképernyős terminálok; hangrendszerek; „mobil indukciós hurok”, stb.).
 • A kastély épületének rekonstrukciója, a turisztikai szolgáltatások telepítési feltételeinek kialakítása.
 • Alternatív energia hasznosítás (talajszonda) az épület fenntartható üzemeltethetősége érdekében.
 • Parkolók kialakítása.
 • Önálló kazánház épület építése
 • Belsőépítészet
 • Épületgépészet, közműépítés
 • Épületvillamosság
 • Lift, korlátlift
 • A kastélykert rendezése, növényzet telepítése, kerti bútorok telepítése, sétautak
 • Fényfestészet

Délnyugati oldal

Nyugati oldal

3. Építési tevékenységek

A beruházói szándék szerint az épület múzeumnak, kiállítóhelynek adna otthont, mely jellegénél fogva feltétlen illeszkedik a kastély műemléki nívójához.

A parkolóból már látható a Vásárhelyi–Breda-kastély emblematikus épülete, amely Kelet-Közép-Európa egyetlen olyan kastélya, amely Andrea Palladio iskolateremtő olasz építész híres itáliai reneszánsz villái – egészen pontosan a Vicenza melletti Villa Capra Rotonda – mintájára épült. (Az épület más szempontból is unikum, ez Kelet-Közép-Európa egyetlen 4 portikuszos kastélya, és ez Magyarország egyetlen centrális elrendezésű, belső kupolával rendelkező kastélya.) 

Kocsifelhajtó

Az építészeti kereteket a legutóbbi bizonyíthatóan egységes egész XX. század eleji állapotra történő visszatérés és az északnyugati terem földszintjének elbontásával kialakult épülettömeg jelenti.

A program szerint ajándékbolt-kávézó-pénztár, kiállítótermi, valamint üzemeltetési funkcióknak kell helységeket biztosítani a földszinten. Ezen túl a DNy-i sarokhelyiség alapvetően iroda-tárgyaló használatú, amely mellett találhatók a kiszolgáló helységek és szükséges nyilvános vizesblokkok, amelyek a kisebb, alig néhány négyzetméteres helységekbe kerülnek.

A középrész „körterme” az épület központi tere, a Foucault-inga elhelyezésére szolgáló terme. Az épület két oldalán található kiállító termei ezen központi termen keresztül közelíthetők meg, továbbá innen nyílnak a vizesblokkokhoz vezető kisebb átjáró és közlekedő folyosók is. A mozgássérült WC a Ny-i oldali kisebb helyiségbe kerül.

A felújított belső

A középső „körterem” galéria-kilátószintje a belső közlekedés szempontjából előnytelen helyzetű és méretű, ezért ezt a vendégfogadás szempontjából korlátozottan vettük számításba, egyszerre 10 főnél több látogató nem tartózkodhat a galérián.. Az elbontásra kerülő XX. századi ÉNy-i épületrész helyén rendezvényi teraszt tervezünk létesíteni.

Az alagsor nagyobb tereiben „hungaricum” kiállítás lesz. Ezen kívül közönség WC-k, személyzeti WC, valamint raktár helységek kerülnek kialakításra.
Helyreállítjuk a 3 szintet kiszolgáló csigalépcsőt, a szabadtérből az alagsorba vezető lépcsőt, valamint a főbejárat melletti pincelépcsőt. Ez utóbbi használaton kívül marad. Kizárólag látvány szempontok miatt lesz felújítva. Az alatta lévő teret az alagsorból megnyitjuk.

A felújított belső

A belső akadálymentes közlekedés biztosítása érdekében két szintet kiszolgáló lift kerül az épületbe. A külső akadálymentes megközelítést az északi terasznál elhelyezésre kerülő korlátlift biztosítja.

A keleti oldali portikuszhoz csatlakozó romos előlépcső szintén elbontásra kerül. Helyére az egykori kocsifelhajtó rámpa rekonstrukcióját tervezzük.
Az épület nyugati homlokzati szobasora mellett belül lévő folyosót É-D-i irányba tervezzük az egykor igazoltan fennálló állapotoknak megfelelően.
Az északi és déli teremsor újbóli enfilade-os összenyitását tervezzük a meglévő eredeti, ajtónyílások kibontását követően. Egyben megszüntetjük az utólagos nyílás áttöréseket.

Az északi toldalékhelyiség Ny-i falának visszafalazásakor az ÉNy-i rendezvényterasz felé kétszárnyú ajtóval teremtünk kapcsolatot, illetve a konferencia terem ablakai helyén is ajtós kapcsolatot létesítünk a rendezvény teraszhoz.

A felújított belső

A külső megjelenést tekintve ugyancsak a XX. század eleji állapotoknak megfelelően alakítjuk ki a homlokzati architektúrát.

Mint már említettük a főbejárati kocsifelhajtót visszaállítani tervezzük. A rámpák kockakő burkolatot kapnak, a csúszásmentességet biztosítandó enyhén síkfogasan lerakva.
A nyíláskeretek, a nyílászáró szerkezetek, a különböző tagozatok és felületi kialakítások a meglévő minták, illetve rekonstrukciók alapján készülnek.
Az épületgépészeti rendszerek igazodnak az épület műemlék jellegéhez, tiszteletben tartva a burkolati kötöttségeket is. Az új funkciót kapott reprezentatív magasföldszinti terek fal- és padlófűtéssel készülnek.
A fal- és padlófűtés, mint alacsony hőmérsékletű fűtés jól illeszkedik ahhoz az energetikai koncepcióhoz, amely a feladat részeként talajhő hasznosítást irányoz elő fúrt talajszondákkal, hőszivattyúval.

Az épülethez tartozó park, illetve kert lehetővé teszi a fúrt szondák telepítését. A hőszivattyú reverzibilis üzemű, vagyis nyáron az épület mindazon helyiségeiben, ahol ez funkcionális szempontból indokolt lehet, hűtést is szolgáltat. A hűtés lehetséges közvetlenül ún. direkt hűtés – a hőszivattyú üzeme nélkül csak talajhővel – illetve magasabb külső hőmérséklet esetén a hőszivattyú üzemével is. 

Az elkészült kastély

A belsőteres helyiségek épületszerkezet által – pl. meglévő kémények, illetve kürtők felhasználásával – helyiségvilágítás kapcsolóról vezérelt elszívó szellőztetést kapnak. A levegő utánpótlás az É-i terasz burkolata alatt átvezetett (gépészeti terveken szereplő) Műanyag csöveken történik. A belső- és lábazati falakon fém rács alkalmazandó.

A parkolóhelyek kialakítása a kastélyhoz vezető külső út mellett történik.

Kmetykó János

vélemény írásához jelentkezzen be »