Közélet, hírek

A vita folytatódik — Mónus kontra Szoják

1/1

Hirdetés
?>
1/1

A vita folytatódik — Mónus kontra Szoják
Közélet, hírek

A vita folytatódik — Mónus kontra Szoják

2008.10.09. 08:51

Cikkinfó

Építészek, alkotók:
Szoják Balázs, Mónus János

Vélemények:
1

Dosszié:

Válasz a válaszra: Mónus János válasza Szoják Balázsnak.

Válasz a válaszra

Kedves Balázs!

Nyilván már unalmasak vagyunk az olvasóknak, egymásnak.

De:

  • Saját nevemben telefonáltam, ehhez elég önfejű és finnyás vagyok, ebben nem kételkedhetsz (feltételezésed bántó).
  • A Jelölő Bizottság munkája májustól nyílt volt, bárki „önjelölhette" magát, akár. A rátermettség, szükségérzet nem alakulhat ki két hét alatt, ezért most is kérdezem, miért nem előbb?
  • A jelenléti szám megítélésem lehet rossz is, jó is, eddigi statisztikán alapul. Nyilvánvaló, hogy a teljes tagságot érdekli, érinti, hogy kik is azok a személyek, akik posztot vállalnak. Én sem tudom, ki Szoják Balázs és a többiek, míg a jelöltekről ez tudható, olvasható. Nem a választás, a nyilvánosság, a tájékoztatás az igazi tét, a teljes tagság tisztelete.
  • Szervezkedés szervezkedést, indulat indulatot szül, az egész gusztustalanná válik. Miért nem lehetett ezt nyíltan, „vállalkozás- barátan" kezelni, megfelelő időben jelentkezni, igazi alternatívát kínálni, értékeket összegezni. Ellenségkép kreálása, a rossz hipotézisek rombolnak, azt a keveset is elsöprik, amit kínok árán összehoztunk. Én egyedül ezt féltem igazán. (Miért kell úgy járnunk, mint a politikusoknak?).
  • Ki beszélt kamarai tudományról? Gyakorló, naiv építész vagyok, mindig azt hiszem, hogy a következő ház jobb lesz, a következő nap szebb lesz. Idegen a paragrafus!
  • Eszem ágában sincs a helyszíni jelölés jogszerűségén vitatkozni, csupán egy kamara elnöki, stb. posztjára a homályból, „végszükség kényszere" miatt az utolsó percben előlépni nem elegáns (és ehhez támogatottságot szervezni). Gondolj arra, hogy ha a pletyka hallatán nem veszem rögtön a telefont, hogy veled beszéljek, és nem írok nyílt levelet, akkor még most sem tud rólad, rólatok a tagság. Most már igen, népszerűsítettelek.
Ne feledd, a Budapesti Építész Kamara közfeladatokat ellátó szakmai önigazgató testület, nem üzleti vállalkozás!

Alapjában véve kérdéseimre nem válaszoltál, ennek ellenére örülök diskurzusunknak, kár, hogy késő.

Üdvözlettel:
Mónus János

Vélemények (1)
petrusferenc
2008.10.10.
15:46

Kérdéssel kérdezve a kérdésre válaszolt kérdésről!

Tök jó ami van.

 Szerintem.     Építészek vitáznak, nem langyosan körülnyalogatják egymást, hanem érveket ütköztetnek. Vita van. 

Van Vita!!!!

 Ez eddig miért nem volt? Négy évig, nyolc évig, mittudomén. Mondjuk a vita lényegtelen dolgokról folyik (ki kit hív fel, kinek a nevében, kinek a hangján-dedó) De legalább van, és a kicsinek is örülni kell. A vita indulatos de, ha csak a vita az, és nem a vitázók, akkor az jó, végül is van olyan hogy magyar virtus, vagy nem.

Kedves Mónus János!

Nagyon örülök, hogy a hírlevelet, mint interaktív fórumot kitaláltad. Ma még egy kicsit döcögős, és közvetlenül csak az egyik fél véleményét közli, de van, és a kicsit is meg kell becsülni.

Ha már van, gondoltam én is megpróbálom, nem mint alelnök, nem mint elnökjelölt, hanem mint TAG. Azt írod, alulról szerveződő kamarára van szükség. Akkor legyen ez egy alulról jövő kezdeményezés. Én mint tag, úgy döntöttem, elmegyek, és ha lehet, döntök, de miről döntsek? Bálin Imre azt írja, Ő megpróbálta, de hát a politika, meg a többiek. Szóval nem sikerült, de van kultúrközpont. Ez jó. Csak kevés. Fájdalmasan kevés. Szoják Balázs nem ír semmit (egyelőre) ez is kevés, igaz csak egy kevéssel kevesebb.

 Kedves Jelöltek!

 Úgy gondoltam, feltennék néhány kérdést, az elnökségért indulóknak, tudjátok olyanokat amik engem (tag) érdekelnek. A kamara egyszerre szakmai, és érdek-képviseleti szerv is, amolyan szakszervezet, ilyen irányú tevékenységét azonban, lehet hogy csak a tájékozottság hiányában, de elégtelennek érzem.

 1.- Foglalkozni kéne, mégpedig sokat a „kis” építészekkel, azzal a háromezer ötszázzal, akik a rossz melókat is elfogadják, mert el kell fogadniuk. Akik talán most is önkormányzatok folyosóin gubbasztanak, hogy beszélhessenek egy félművelt előadóval, hogy „ugyan már fél éve, és még mindig semmi...” és a megrendelő még azt a nyolvanezret sem fizeti ki. Akik zokszó nélkül hazudják a 2,90-ről, hogy három méter, mert csak így épülhet meg a második szoba. Azokról, akik kitöltik, és aláírják a hulladék tervlapokat, pedig lila gőzük sincs, nem is lehet, hogy egy majdan megépülő épületnél, mennyi lesz a betontörmelék, de a nevüket adják, mert a Kamara nem védte meg őket ettől az idióta szabályozástól. Akik lopják az ArchiCAD-et, mert ha megvennék, bezárhatnák a boltot. Ők azok, akikről egy szó sem esik, pedig a tagdíjat Ők fizetik, ugyanannyit, mint az hotelek, irodaházak, és bevásárló központok tervezői, csak sokkal többen.

 2.-Ma már ott tartunk, hogy egy családi ház engedélyezési tervénél, többe kerül a geodéta és a talajmechanikus mint az építész. Ők meg tudták csinálni, pedig nekik is van versenyhivatal. Egy családi házam három méteres közútbekötését az úttervező többért vállalta, mint én a házat. Itt tartunk. És mit tett a kamara a tervezői díjak emelése érdekében? Semmit. -Persze a versenyhivatal. Ma az Építész Kamara által javasolt vállalkozói mérnökóradíj 8050Ft+Áfa, (önálló mérnök), ugyan ez a Mérnök Kamaránál 11500Ft+áfa. Kérdem én: miért érünk mi ennyivel kevesebbet, egy gáztervezőtől, vagy, egy építőmérnöktől.

3.-Elkészült az energiatanúsítvány rendelet, melyben benne foglaltatik, hogy egy lakóegység (pl.: háromszintes családi ház) energetikai tanúsítványát maximum két óra alatt kell elkészítenie, egy felsőfokú képesítéssel rendelkező építész szakmérnöknek, és ezért nem kérhet többet, óránként 5000 Ft-nál (!!!). Ezt állítólag a kamarával egyeztették. Kérdem én: akkor miért nem volt nyílt levél? Nem tudom elképzelni, hogy a minisztérium azt mondta: két óra és slussz. Nem hiszem, hogy ha a kamara elmondja, hogy ezt egyszerűen nem lehet megcsinálni két óra alatt, akkor nem hallgatnak rá. És mi ez az 5000 Ft? Egy ilyen képesítésű mérnöknek nem több mint duplája az ajánlott óradíja? Öt rugó per óra az kétszáz rugó per hónap, ami nettóban jó ha megvan száz, ezt érte el a kamara? Ennyit ér egy szakmérnök? Kevés. Ma egy kéményseprő óránként tízezerért nézi meg a kéményt.(ez is hatósági ár). Egy autószerelő néhány perc vizsgálatért akár 8500-at is elkérhet, ha zöldkártyát csinál (ez is hatósági ár). És akkor még ne is beszéljünk, a jogszabályban rögzített ügyvédi és közjegyzői díjakról, amikről szintén a kamarákkal egyeztetett a törvényhozó, és akiket ugyanúgy vizsgál a versenyhivatal. És ha már így van, miért nem mondjuk egyszerűen azt, ezt NEM, ennyiért nem csináljuk, és kész. Oldják meg, ahogy tudják.

 Mit tehet a Kamara? Persze semmit, mert a politika, meg a versenyhivatal, a hatáskör meg az időjárás, és a holdévekről akkor nem is beszéltünk.. Csak egy példa: Nehezményeztem, hogy a kéményseprő vállalat postai úton nem fogad terveket, illetve a kész szakvéleményeket nem postázza. Ez ügyben segítséget kértem, akkor még Sylveszter Ádámtól, aki válaszolt is, méghozzá azt, hogy nincs hatásköre. Aztán írtam egy levelet a FÖKÉTÜSZ Iso 9001-es minősítésével foglalkozó cégének, és láss csodát, azóta lehet az ügyeket a postán intézni. Nem hatáskör kellett hozzá, csak akarat. Négy éve mikor Bálint Imre lett az elnök, neki is írtam egy levelet, volt benne néhány javaslat, hogy miként lehetne a tervezői díjakat feljebb tornázni, és a tagdíjfizetést igazságosabbá tenni. Azóta nem keresett senki, sem levélben, sem telefonon, sem saját nevében, sem Tropauer Hümérében, sem sehogy.

Most is van jó néhány javaslatom, egyszerűek és bonyolultak, olcsók drágák, és pénzt hozók, de már nem írom meg őket, csak, ha valaki megkérdezi, ennyi már nekem is jár. Eredetileg ezt a levelet azért írtam, hogy valami tényleges programfélét kérjek a jelöltektől, de belátom, ehhez talán túl hosszú lett. Így hát egyszerűen csak megírtam, úgy látszik, négy évente írok egy levelet, lehetne ennél rosszabb is. De azért tényleg. Jó lenne, ha a jelöltek ezen a fórumon leírnák, hogy mit gondolnak a fentiekről. (na nem a telefonhívásokkal kapcsolatban).

 Millió puszi, vacsi a hűtőben:

Petrus Ferenc

 tag

Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

A SZENTENDREI SKANZEN // Egy hely + Építészfórum

2023.06.07. 10:51
9

Az ország második leglátogatottabb közművelődési intézménye Szentendre szabadtéri múzeuma, ahol nem csupán megismerhetjük a "kiállított tárgyakat", de magába a miliőbe élhetjük bele magunkat – egy másik világ részesévé válhatunk látogatása során. A Skanzenben nemrég adták át az Erdély épületegyüttes első épületcsoportját is, melyben Torma Tamás és az Egy hely csapata vezet körbe minket.

Az ország második leglátogatottabb közművelődési intézménye Szentendre szabadtéri múzeuma, ahol nem csupán megismerhetjük a "kiállított tárgyakat", de magába a miliőbe élhetjük bele magunkat – egy másik világ részesévé válhatunk látogatása során. A Skanzenben nemrég adták át az Erdély épületegyüttes első épületcsoportját is, melyben Torma Tamás és az Egy hely csapata vezet körbe minket.

Nézőpontok/Történet

GANZ-MÁVAG KOLÓNIA// Egy hely + Építészfórum

2023.05.23. 15:51
9

24 lépcsőház, 645 munkás lakás és "egy különösen erős hangulat". Az Egy hely csapata ezúttal a józsefvárosi Tisztviselőtelep szélére látogatott el, a 115 éves Ganz kolónia épületeihez.

24 lépcsőház, 645 munkás lakás és "egy különösen erős hangulat". Az Egy hely csapata ezúttal a józsefvárosi Tisztviselőtelep szélére látogatott el, a 115 éves Ganz kolónia épületeihez.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk