építészet : környezet : innováció

A zöld, szobai Stonehenge-től a mohalepte irodabútorokig

Milyen lehet a zöld, szobai Stonehenge? Hogy fest, amikor moha lepi el az irodabútorokat? Hogyan zárható le a bicikli egy borostyán segítségével? Milyen színnel világít a zöldtetős csigaház? Ez alkalommal a fenti kérdésekre keres választ Pók Enikő írása.

Élőfal & belsőépítészet: zöld, szobai Stonehenge
A csillagászati alapvetések felállításához használt angliai világörökségi helyszín, a kör alaprajzú Stonehenge robosztus kőtömbök csoportjaként él fantáziánkban. Mi lesz az eredmény, ha ugyanezt növényekből kialakítva, beltérben képzelik el? New York Cityben található a Bank of America épülete, mely Manhattan városrész 1 milliárd dolláros felhőkarcolójaként vonult be a történelembe, a Cook+Fox Architects tervezésében. A 366 m-es toronyház előcsarnokában található a Wallace Roberts & Todd tájépítész iroda és Dorothy Ruddick szobrászművésznő által tervezett Shrubhenge (shrub=cserje). Fő eleme a két oszlopból és egy gerendából álló hármaskőre (trilit) hasonlít, melynek öntözéséhez az épület tetőin összegyűjtött, 96 ezer gallonos tartályból származó esővizet használják.

 

One Bryant Park – Bank of Amerika - Cook+Fox Arch
Shrubhenge - Larry Lederman
Bank of Amerika – előcsarnok – a Sixth Avenue-ról - Cook+Fox Arch.
Shrubhenge - Larry Lederman
Vízfelhasználás - Cook+Fox Arch.
 

 

Hogyan épül a növénytrilit a 21. században?

Vertikális kert & ideiglenes street art: Mohainstalláció Denver utcáin
Mohával és egyéb kistermetű növényekkel beszőtt enteriőröket mutatott be Denver utcáin a tres birds workshop. Jelmondatuk akár: „Vissza a természetbe!” is lehetne, Rousseau nyomdokain a civilizáció káros hatásaitól való megválást hirdetik - mi másért futtatnának be növénnyel egy olyan irodai eszközt, mint a nyomtatót? Az alkotóműhely tagjai arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy a munkaidő végeztével a természetben töltsük el szabadidőnket. A tudatos és fenntartható dizájnt szem előtt tartva minden épülettípusra, helyiségre és azok berendezéseire vonatkozóan rendelkeznek egy-egy zöldítő ötlettel, tehát senki se lepődjön meg, ha az éj leple alatt mohával borítanak be egy iratrendező fiókot, hogy az asztalokról már ne is beszéljünk… (Desks don’t really have chains.)

 

„Vissza a természetbe!” - tresbirds office
Moha lepte iroda - tresbirds office
Moha lepte iroda - tresbirds office
Zöld irattartó - tresbirds office
Zöld irodarészlet - tresbirds office
„Desks don’t really have chains” - tresbirds office
 

 

Természet & design: inda inspirálta biciklilakat
A Fővárosi Közgyűlés a nyáron döntött a kerékpáros közösségi közlekedési rendszer bevezetéséről, a BuBi (Budapesti Bicikli) projekt keretében lehetőség nyílik a kétkerekű környezetbarát közlekedési eszközök kölcsönzésére a város több pontján. Aki viszont a saját kerékpár használata mellett szavaz, annak továbbra is gondoskodnia kell a jármű biztonságba helyezéséről. Erre ajánl a rozsdás lakat és a szétvágható biciklizárak után az olasz Sono Mocci egy természet inspirálta designnal párosuló alternatívát. A 2010-es Szöuli Kerékpár Design Verseny (Seoul Cycle Design Competition 2010) kiegészítők kategóriának bronz díját nyerte el a Borostyán Biciklizár (Ivy Bike Lock). A szilikongumi burkolatú acélhuzalt négy számzáras kivitelben és két méretben, 900 mm és 1500 mm hosszúsággal forgalmazzák.

 

Borostyán biciklizár - Sono Mocci
Borostyán biciklizár - Sono Mocci
Borostyán biciklizár - Sono Mocci
Borostyán biciklizár - Sono Mocci
 

 

Ökotudatosság & építészet: csigaház zöldtetővel
A GSI Tower után újabb meglepetéssel rukkolt elő a spanyol sanzpont [arquitectura], a Busan Operaház koreai filozófia ihlette tervével. A funkcióit tekintve négy egységre bontható épület egyes részei a négy ősi elemre utalnak (víz, tűz, föld és fém), az egymásba ölelkező forma a jin és jang szimbólumot eleveníti meg, a világosság-sötétség jelenség kettőségére utal a ház LED RGB világítása. Mindezt az energialábnyom minimalizálása érdekében napenergia-hasznosítással, az extenzív zöldtetőkön összegyűjtött esővíz hasznosításával és szellőző árnyékolással igyekszenek elérni. Az urbanista design maximalizálásával (integrált gyalogoshíd, városi park, panorámasétány, vízerkély) szeretnék az Operaházat az észak-koreai város kulturális ikonjává tenni.  

 

Busan Operaház látványterv, felvezető hidak - sanzpont
Busan Operaház, jin és jang - sanzpont
Busan Operaház, szellőző árnyékolás - sanzpont
Busan Operaház, LED RGB - sanzpont
Busan Operaház, LED RGB - sanzpont
 

 

Az épület működésének megértését segíti a következő videó.

Pók Enikő

vélemény írásához jelentkezzen be »