építészet : környezet : innováció

"Agóra Szeged PÓLUS Program" pályaművek

1. helyezett a 23. számú pályamű
szerző: Báger András szerzőtárs: Helmle Csaba

1. helyezett a 23. számú pályamű
szerző: Báger András szerzőtárs: Helmle Csaba
szakági tervezők:
épületgépészet: Mangel Zoárd,
statika: Ambrus Roland
további munkatársak:
Antal Gabriella
építész, Vékes Balázs grafikus

 

Agóra Szeged Pólus - Báger András, Helmle Csaba
Agóra Szeged Pólus - Báger András, Helmle Csaba
Agóra Szeged Pólus - Báger András, Helmle Csaba
Agóra Szeged Pólus - Báger András, Helmle Csaba
Agóra Szeged Pólus - Báger András, Helmle Csaba
Agóra Szeged Pólus - Báger András, Helmle Csaba

 


Részletes bírálat

A 23-as számú pályamű egy, a nem kontextusképzés szándékával létrehozott abszolút öntörvényű testet – és külső tereket, illetve szabadtéri létesítményeket – megfelelő helyre tesz le, és ezzel a tömbbelsőben való építkezés negatív vonásai nagyrészt megszűnnek. A tervezett épület (egy négyszintes T alakú hasáb) helye kitűnően van megválasztva, a tervezési terület Jósika utcai házsorának hátsó telekhatára mellett, viszonylag kevés érdeket sértve. Önmaga sem károsodik a szomszéd telkek negatív hatásától. Ez a keleti oldali elhelyezés a Kálvária sugárúti bejárat szempontjából is jól pozícionálja az épületet, és egyúttal a Gogol utcai megközelítéssel felszíni parkoló elhelyezésére lehetőség adódik a Londoni körút felőli telekhatár mentén, mely egy rövid szakaszon fedetté válik részben épület, részben rézsű által. Ez a tervezési szándék szerint költségkímélő megoldás a szomszédok érdekeit sértheti. A meglévő IKV irodaház megtartását (és az új épülettel az első emeleten történő átjárással kapcsolatba hozását) javasolja, mintegy jövőben bővítés lehetséges tértartalékát.
A Gogol utca felől a telek további felhasználásának lehetőségét ajánlja fel. A javasolt beépítés a területnek ezen a részén rendet teremtene, tűzfalakat zárna le.

Zöldterületi javaslata gazdag. Az épület mögötti területen oldja meg a gyermek-játszóteret, de gyermekvilágot érintő megoldást ajánl az agórára is: egy lejtős felszínű teret, mely a Londoni körút házainak farmezsgyéjét és a parkolókat takarná és egyúttal lehetőséggel is szolgál szabadtéri rendezvények esetén. Az agórát délről lezáró kerti pavilont és a teret meghatározó csuklópontban álló, vásznakkal dekorálható tornyot tervez, melyben már-már túl direkt történelmi analógiákat hoz be a geometrikusan absztrakt építészeti világba.

Homlokzatai körül az agórára nézők földig üvegezettek, mély (árnyékoló) plasztikával („oszloprend”), míg az északi oldalon funkcióanalóg lyukarchitektúrával. Egyik oldalon sem alkalmazza felvetését sematikusan, apró eltérések élővé teszik az archetipikus struktúrákat.

Funkció, térképzés tekintetében a terv hasonlóan egyszerű, bízik a geometriában, abból erényeket, érdekességeket tud nyerni, de mindenek előtt rendkívül takarékos. A közlekedők olykor a kényelmes, biztonságos használat határát súrolják.

A terv grafikai feldolgozása mintaszerű, a terv koncepcióját pontosan követi.
A terv naturális mutatói a mezőnyben kimagaslóan jók, a kiírásban megadott költségkeret betartását lehetővé tevő határok között marad.

A hasznosíthatóság és az egyes működési egységek önálló, mégis egy egységbe történő tartozásának szempontjait maximálisan figyelembe veszi. A nagy előadó és az aula a földszinten helyezkedik el, megteremtve a közösségi teret és a nagyrendezvények helyszínét. A klímatorony és a nyári pavilon létrehozása nagyon praktikus és ötletes, valamint figyelemfelkeltő is. Az alapterület reális képet mutat. A megfelelő zöldfelületek, játszókert kialakítása biztosított. Az üvegfelületek hatása látványos.
Részletes gépészeti műszaki leírást tartalmaz. A leírás elemzi, és alkalmazni kívánja a megújuló energia termelő berendezéseket és a környezet tudatos megoldásokat.

Részletes épületfizikai számítások alapján meghatározza a fűtési hőigényt, és a nyári hűtési igényt. Azon pályázatok közül, amelyek megadtak hőigényeket, ez az épület a legalacsonyabb energiaigényű. A pályázat számításokkal igazolja az épület „ A " kategóriájú energetikai besorolását. A javasolt rendszerek megfelelnek a pályázat kiírásának. Az engedélyezési terv készítésekor meg kell vizsgálni a javasolt hőszivattyús rendszer (1 termelő és két visszasajtoló kút) megvalósíthatóságát, a rendelkezésre álló területen való elhelyezhetőségét és beruházási, valamint üzemeltetési költségét. A szellőzőlevegő szűrésére az EU7 fokozatú szűrők indokolatlanok. Szélgenerátor telepítése nem fér bele a programba. A napelem telepítési lehetőséget biztosítani kell úgy, hogy ad-vesz mérő későbbi beépítésével üzemeltethető legyen.

A terv egyszerűségét, rendkívüli ökonómiáját és finom üzeneteit, érzékeny elvontságát figyelembe véve a Bíráló Bizottság a tervet I. díjban részesítette.

vélemény írásához jelentkezzen be »