építészet : környezet : innováció
Bán Ferenc rajza

Archetípusból kiindulva - a mogyoródi művelődési ház pályázatának III. díjas terve

A tervezett művelődési ház építészeti archetípusa a fésűs beépítésű, oldalhatáron álló tornácos ház, melyet a lakóházaktól nagyobb szélessége és ezáltal magasabb tetőidoma különböztet meg, hasonlóan, mint egy templom vagy iskola épület esetében. Mikó László és munkatársai terve.

Koncepció

 Az adott helyzetben a tájolás ideális, mert az épület az északi telekhatáron húzódik, így udvar és a tornác déli fekvésű. A nyeregtetős, nemesen egyszerű tömeg modern építészeti eszközökkel megvalósítva a településképbe illeszkedő, korszerű és egyben időtálló középületet eredményez.

Átépítés vagy új épület

A rendelkezésre álló korlátozott pénzügyi keret felveti a meglevő épületállomány egy részének megtartását és a célra való átalakítását. Megítélésünk szerint ez a megoldás – bár bizonyos költség megtakarítást eredményez - olyan műszaki, funkcionális és területhatékonysági kompromisszumokat eredményez, melyek egy ilyen igényű és élettartamú középület esetében nem vállalhatók. Javaslatunk szerint a teljes meglevő épületállomány bontása után egy kompakt, pince-földszint-tetőszint beépítésű épületet érdemes emelni és ezáltal egy műszakilag korszerű, magas igényszintű, flexibilis épület megépítésére koncentrálni az erőforrásokat.

Flexibilitás – vertikális blokk

Az épület térbeli rendjének kialakításakor nagy hangsúlyt fektettünk a használati terek flexibilitására, vagyis arra, hogy semmilyen építészeti, szerkezeti, gépészeti akadálya ne legyen a későbbi átalakításnak. Ennek érdekében az épület vertikális elemeit – lépcsők, lift, gépészeti aknák, vizes blokkok, merevítő fal - egy blokkba helyeztük el. Ezáltal a fennmaradó területek nagy fesztávú áthidalással, ritmikusan ismétlő homlokzati és belső fal – nyílás osztással teljesen szabadon alakíthatók a változó igényekhez igazodóan. Ez a nyeresége annak a döntésnek, hogy teljesen új épületet építünk.

Madártávlati kép

Földszint

Az épület átmenő előcsarnoka a köztér felőli főbejárat és a belső udvar között húzódik. Az előcsarnokról nyílik a pince szintre vezető szélesebb és az emeletre vezető keskenyebb egykarú lépcső, valamint a ruhatár és a büfé, a mögötte levő rendezvény konyhával. A büfé pultja egyben recepciós pultként is szolgál. Az épület Fóti út felőli „fejrészében” két, mozgatható fallal összenyitható klubhelyiség létesül. A hosszház gerincét a belső udvar menti üvegezett tornác adja, melyről két szakköri helyiség és eszköztároló nyílik. A szakköri helyiségek utcai bejárattal is rendelkeznek, megvilágítottságuk a homlokzati, ill. az üvegezett tornácra néző belső ablakok által egyaránt biztosított.

Pinceszint

A főlépcső egy kiállítótérként használt közlekedőterületbe érkezik, mely mozgatható fallal teljes felületén összenyitható a színház nézőterével. A nézőtér 267 fős, sík padozatú, akusztikus mennyezeti és oldalfal elemekkel felszerelve. A színpad és a mögöttes szék-díszletraktár valamint öltözők a Béke utca szintjéhez igazodóan 90 cm-el magasabban vannak a nézőtér szintjénél.
A díszletek beszállítása a színpadra a díszletraktáron keresztül egyenesen történik. Az utcai telekhatáron épülő kerítésfal mentén hulladéktároló konténer és hűtőgép kültéri egysége helyezkedik el.

Emeleti szint - könyvtár

A könyvtár a létesítmény fontos, de alapterületéhez képest a legkevesebb látogatót vonzó egysége, ezért emeleti elhelyezése indokolt. A kiírás a könyvtár részére a művelődési ház felőli belső és az utca felőli külső megközelítést is javasol. Értelmezésünk szerint az utcai megközelítés igénye a könyvtár önálló működésének biztosítása miatt merült fel. Az emeleti elhelyezésből következően a közvetlen utcai megközelítés nem biztosított, de mivel az emeleten a könyvtáron kívül egyéb közönségforgalmi funkció nincs, ezért a közvetlen a főbejárat mellől induló belső lépcsős megközelítés biztosítja a könyvtár önálló működését. A könyvtár a tető terének és szerkezetének teljes megnyitásával épül, a szabadpolcos területből – igény szerinti helyen – könyvraktár választható le.

Metszet

Az emeleti szint „fejrészében” két irodahelyiség létesül. A közlekedő terület, a központi blokk és az irodák felett mennyezeti térelhatárolás létesül, felettük a tetőtérben szellőzőgépek kerülnek elhelyezésre.

Belső udvar

A belső udvar szintje a jelenlegi lejtős terepviszonyokat követi és három zónára oszlik. A Fóti út felől a főbejárati előcsarnok folytatásaként burkolt felület készül, mely szabadtéri rendezvények megtartására szolgál, a közeli melegítőkonyha-büfé kapcsolattal támogatva. A Fóti út felől hagyományos gyalogos- és jármű kapu nyílik, utóbbit csak rendezvények kiszolgálására használják. Az utcai telekhatáron 2,1 m magas kerítésfal épül, belső oldalán 20 db kerékpártárolóval. A belső udvar középső zónája gyepesített felület, a lejtést követő lépcsőzetes kialakítással, ülőmagasságú kő szegélyekkel. Ez a terület a pihenés, olvasás mellett szabadtéri színpadként is használható. A Béke utca szintjéhez csatlakozó, támfallal lehatárolt harmadik zóna a gazdasági udvar területe, ahová teherforgalmi kapu nyílik. Itt személyzeti parkolás és teherforgalom zajlik, innen történik a színház díszletezése. A Béke utcai telekhatáron épülő kerítésfal mentén hulladéktároló konténer és hűtőgép kültéri egysége helyezkedik el.

Közterület

Két út elágazása által teremtett háromszög alakú közterület, egy hangsúlyos épülettel a tengelyében egy tipikus településszerkezeti képlet, akár faluról, akár városról beszélünk. A tervezési helyszín jelenlegi parkterülete átlagos színvonalú, megjelenését az oszloptrafó és légvezetéke rontja le. A Fóti út nagy forgalma és a környező lakóépületek viszonylag nagy távolsága és mélységi elhelyezkedése miatt ezt a közterületet nem tartjuk alkalmas, térarány szempontjából hangulatos területnek bármilyen – a művelődési házhoz kapcsolódó - rendezvény megtartására. Sokkal intimebb, csendesebb, feszes térarányú tér a belső udvar, mely az épülettel bensőséges kapcsolatot biztosít.

A rendelkezésre álló pénzügyi keret figyelembevételével – az előző pontban leírt gondolatot folytatva – a művelődési ház előtti közterület rendezését, a parkoló kialakítását, a légvezeték és transzformátor föld alá süllyesztését egy erre a célra külön megszerzendő forrásból javasoljuk megoldani. Nem tartjuk értelmesnek a rendelkezésre álló pénzforrás 10%-át az épülettől elvonni és csupán esztétikai okból elektromos közmű átalakításra költeni.

Az épület előtti Mérleg utca kiemelt szegéllyel gyalogos zónává alakul, csak megkülönböztetett járművek hajthatnak fel rá. Az épület előtti járda a Béke utca felé tereplépcsővé alakul. A közpark sík felületű lesz, a Béke utca felé változó magasságú támfallal határolva. A támfal tövében gépkocsi parkoló és a földre helyezett transzformátor állomást körül kerítő fal létesül. A lovas szobrot az épület főbejáratának tengelyébe javasoljuk áthelyezni. A Fóti út menti gesztenyesor a Művelődési Ház és a park előtt a Béke utca csatlakozásáig kiegészítésre kerül.

Béke úti homlokzatok

Parkolás

Az épület OTÉK szerinti parkoló igénye - a színházterem nézőtéri kapacitása alapján - cca. 50 gépkocsi. Ez a mennyiség – még a helyi önkormányzat parkoló igény felezési jogát figyelembe véve is – teljesíthetetlen és indokolatlan, telken belüli elhelyezése pedig lehetetlen. Javaslatunk szerint a telken belül a személyzeti és gazdasági forgalmat kiszolgáló 3 db parkoló biztosítható. A közönségforgalmi parkoló - cca. 10 darab - az épülettel szembeni közpark oldalában építendő támfal tövében, a Béke utca mentén alakítható ki. Az alkalmanként jelentkező parkolási csúcs esetén a környező utcákban lehet parkolni.

Szerkezet, anyaghasználat

Az épület vasbeton és kerámia falazóblokk falszerkezettel épül, alul bordás vasbeton födém lemezekkel. Fedélszerkezete fa, acél erősítéssel. Homlokzata 10 cm vastag dryvit rendszerű hőszigetelő rendszer, tört fehér színben. Tetőhéjazata cserép, bádogos szerkezetei cink lemezből készülnek. Külső és belső nyílászárói, árnyékoló pergolái natúr fa szerkezetek.

Gépészet

A feszes költségkeret miatt korszerű energiafelhasználási megoldások nem jönnek szóba magas költségük és hosszú megtérülési idejük miatt. Egyedül a déli tetőfelületre elhelyezett napelemek jöhetnek szóba, a villamos energia fogyasztás csökkentésére. Az épület fűtése és csekély használati víz ellátása gáz cirkó kazánokkal történik (emeleti központi blokkban elhelyezve). Mesterséges szellőztetése a belső fekvésű vizes csoportnak, öltözőknek és a színházteremnek van. A szellőzőgépek a tetőtérben helyezkednek el, a levegő a központi blokk aknáiban közlekedik a pinceszintre. A színházterem hűtése indokolt, a kültéri egység a gazdasági udvarban helyezkedik el.

Belső

Alapterület – Költségek

Az épület teljes alapterülete 1.150 m2. A kiírás szerinti fajlagos bekerülési költség figyelembevételével az épület bruttó bekerülési költsége cca. 292 millió Ft. A bontások, a belső udvar és az épület előtti járda, tereplépcső kialakításának költsége további cca. 8 millió Ft.
A többlet forrásból vagy későbbi ütemben megvalósuló köztér, parkoló fejlesztés, valamint az oszloptrafó - légvezeték megszüntetése és lemezházas trafóvá való átalakítása cca. 10 + 30 millió Ft költséggel jár.


A bírálóbizottság véleménye:

A pályamű a falusias struktúrába illeszkedő, egyenes tengelyű nyeregtetős épületet javasol. Ezáltal a Fóti út felőli településkép egységét erősíti, míg a Béke utca felől az oromfal és utcavonal által bezárt szög feszültségét és a tömegek közötti léptékváltást egy kis teresedés oldja, melynek gazdasági funkciója van.
A telkek előtt elfutó kis utat a pályázat újraértelmezi, helyette egy gyalogos zónát javasol, tereplépcsővel. A terv egy telken belüli intimebb udvart biztosít a Művelődés Ház számára, melyet az új épület és a meglévő oldalhatáron álló házak határolnak. Jó döntés nem rátolni ezekre az új középületet. A tér zártságán viszont érdemes lenne oldani.
A háromszög alakú közterület nagyobb részére zöldterületet, illetve egy enyhe lejtéssel kialakított támfal mögé rejtett parkolókat javasol a Szerző.
A két szint +tetőteres ház részben terepbe süllyesztett, kihasználva meglévő lejtésviszonyokat. Az alaprajz kompakt, flexibilis, jól szervezett, talán a könyvtár bejárata lehetne közvetlenebb. A megfelelő méretű előadótermet az alsó szintre helyezte a pályázó. A főbejárat pozíciója jó, igaz hangsúlyosabb kialakítást érdemelne.
A homlokzat szépen komponált, harmonikus, visszafogott anyaghasználattal. A pályázat igyekezett költséghatékony megoldásokat alkalmazni.

A terv a településképbe szépen illeszkedő épületet javasol, egy jó arányú belső udvarral, jól működő alaprajzzal, de a külső nagy tér funkcióját tekintve és a közösségi életben betöltött szerepét illetően többre hivatott. A pályaművet a Bíráló Bizottság 150.000 Ft-os III. díjban részesítette.

 

 

vélemény írásához jelentkezzen be »