építészet : környezet : innováció

„...az én (passzív) váram” - J-T Haus, Hörbranz

Az ausztriai Vorarlberg tartományban található Hörbranz településen - a ravatalozó és egy többgenerációs családi ház után - Juri Troy építész újabb munkája valósult meg. A végletekig letisztult lakóépület érdekességét homogén homlokzata adja, amelynek fa rácsozata különleges burokként védi a belső tereket és rejti el a nyílásokat, egy 21. századi „várhoz” hasonlóan.

Hörbranz, a mintegy 6000 fős vorarlbergi település Juri Troy osztrák építész újabb alkotásával gazdagodott: a ravatalozó és a K3 Haus mellett felépült a J-T (Jehle-Troy) Haus, amely szigorú, tiszta és öntudatos formálásával messziről felhívja magára a figyelmet.

 

J-T Haus, tervező: Juri Troy
J-T Haus, tervező: Juri Troy
 

 

A kétszintes faépület tömege egy lejtőbe vágott pinceszintre ül rá, egy támfallal övezett, részben fedett bejárati előteret hozva létre. A ház telepítésének köszönhetően az utca szintjénél magasabban elhelyezkedő kert sajátos védettséget nyer. Az épületet körülölelő függőleges irányultságú, jegenyefenyőből készült homlokzatburkolat egyszerre szolgál külső hártyaként és szűrőként - a nyílások egy részét szinte észrevétlenül elrejtve -, kilátást csupán néhány, gondosan kiválasztott felületen enged. A fa rácsozat mögötti megnyitások csak közelebbről, alaposabb vizsgálódás után fedezhetők fel. Az ötletes kialakításnak köszönhetően a homlokzat lehetővé teszi a természet „jelenlétét” a belső térben, egyben korlátozza az utca felőli belátást, a nagyméretű nyílások révén pedig közvetlen kapcsolatot teremt a kerttel.

 

J-T Haus, tervező: Juri Troy
J-T Haus, tervező: Juri Troy
 

 

A ház látványa fokozatosan tárul fel az utca felől; a kiszolgáló-gépészeti funkciókat rejtő pinceszintről lépcsőn érkezünk fel a közösségi tereket tartalmazó lakószintre. A keskeny, hosszúkás, mindkét oldalán enyhén megtört alaprajzi forma egyrészt az utca vonalát követi, másrészt a kerti oldalon dél felé igyekszik fordulni. A központi elhelyezésű lépcsőházhoz egy zárt kiszolgáló blokk kapcsolódik, amely a konyhát, a fürdőt és a tárolót foglalja magában. E belső mag körül a földszint teljesen körüljárható; ez a gesztus a jól lehatárolt funkcionális zónák ellenére nagyvonalúságot és rugalmasságot kölcsönöz a térnek.

 

J-T Haus, tervező: Juri Troy
J-T Haus, tervező: Juri Troy
 

 

A déli oldalon található étkező zónához egy loggia kapcsolódik, felette a legnagyobb alapterületű hálóhoz tartozó nyitott terasz található, amelynek a homlokzatburkolat fa rácsozata ad intimitást. A réseken kitekintve a kertben álló öreg tölgyfa látható. Az épület részleteinek, anyaghasználatának és belső tereinek tekintetében is a tervezőre jellemző következetességet tükröz.

 

J-T Haus, tervező: Juri Troy
J-T Haus, tervező: Juri Troy
J-T Haus, tervező: Juri Troy
J-T Haus, tervező: Juri Troy
 

 

A ház energetikai koncepcióját passzívház-szabványok szerint határozták meg. A használati melegvíz-készítéshez és a fűtéshez igen alacsony energiamennyiség szükséges, ezt a szomszéd házból érkező „táv-fűtő” rendszeren keresztül biztosítják. A lakóterek megfelelő levegőminőségéről és az alacsony hőveszteségről központi vezérlésű szellőztető rendszer gondoskodik.

A ház 2011-ben a Vorarlberger Holzbaupreis elismerésében részesült. Az építész korábbi munkái közül díjat nyert a pressbaumi aktívház, a Velux Sunlighthouse, a szintén Hörbranzban álló többgenerációs családi ház, a K3 Haus pedig kitüntetésben részesült.

fordította: Garai Péter


J-T Haus, Hörbranz
vezető tervező: Juri Troy
tervezés éve: 2009-2010
kivitelezés éve: 2010-2011
nettó szintterület: 138 m2
generáltervező: Juri Troy Architects
generálkivitelező: oa.sys baut GmbH, Alberschwende

 

 

3 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »