Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. /
Épületek/Lakóépület

Az OFIS három barokk lakóháza Ljubljanában

2012.12.03. 18:02

Projektinfó

Barokk udvari apartmanok, Ljubljana

URL:
OFIS

Tervezés éve:
2007

Építés éve:
2012

Bruttó szintterület:
2420 m2

Stáblista

generáltervező: OFIS
szerkezettervező: Elea IC d.o.o.
épületgépészet: ISP d.o.o.
elekromosság: Eurolux d.o.o.
megbízó: DZS d.d.
fotók: Tomaz Gregoric, Jan Celeda
telekterület:  692 m2
szintterületi mutató: 3,50
építménymagasság: 18,32 m
beruházási költség: 2,5 millió euró

A szlovén OFIS építésziroda tervei alapján született újjá egy három barokk lakóházból álló együttes Ljubljana belvárosában. A szűk belső udvar egy fénygyűjtő belső átriummá vált a történeti épületszárnyakat teljesen beborító, tükröző üvegfelületek révén.

A projekt során egy közös belső udvar körül csoportosuló három barokk lakóház újult meg Ljubljana városközpontjában, a Robba-kúttal szemben, Plečnik Hármashídjának közelében. Mindhárom épület egy kiadóvállalat tulajdonában van. A földszintet könyvesboltként használják, az első emeleten irodák voltak, amelyeket utoljára a '80-as években alakítottak át. A belső udvar zárt, félig üvegezett terét az épületek légkezelő berendezései foglalták el.

 



A tervezési program szerint a házakat egy 12 lakást tartalmazó együttessé kellett alakítani, amely körülfogja a kis belső udvart. Az utca felé néző barokk homlokzatokat nagyrészt eredeti állapotuknak megfelelően állították helyre. A belső udvart átformálták és új életre keltették az örökségvédelem felügyelete alatt. Az OFIS építészei által kidolgozott koncepció szerint a meglévő udvar újra központi összekötő térré vált a szintek és a lakások között, amely természetes fényt és szellőzést biztosít az ide néző helyiségek számára.

Minden lakás természetes módon, jól átöblíthető, így - a tetőszinti lakások kivételével - nincsen szükség légkondicionálásra. Mivel az udvar nagyon szűk és minden oldalról zárt, a fő cél minél több fény bejuttatása volt, hogy a tér privát belső kertté válhasson az első emelet magasságában. Az eredmény egy teljesen üvegezett és tükröző felület ("fény-kút") lett az udvar körül, amely beborítja a történeti elemeket. Az új nyílászárók kiváló hőszigetelő képességű, hármas üvegezéssel készültek a ház energiafelhasználásának csökkentése érdekében.

 



Az építkezés során kőből rakott történelmi árkádok, oszlopok és födémek kerültek elő, amelyek a berendezés részévé váltak, és sokféleképpen tükröződnek az üveghomlokzaton. A nyitott központi átrium-udvar hangulata teljesen megváltozott a bőséges fény, a határoló felületek transzparenciája, és a külső környezet jellegzetes elemeinek – a ljubljanai székesegyház tornya és a vár – tükröződései következtében.


A tervezőktől kapott műleírás felhasználásával fordította: Garai Péter

Vélemények (3)
Pákozdi Imre
2012.12.05.
17:50

Köszönöm Bálint, elolvastam és így már jobb a szöveg. Sajnálom, hogy nem a cikk végére fűzte, ezért elkerülte a figyelmemet. Mindenesetre idemásolom:

"néhány javítás a most főoldalon levő ljubljanai házat ismertető szöveghez:

"Plečnik hídjainak közelében" - Plečnik Hármashídjának közelében "az első emeleten irodák találhatók" – irodák voltak, "a tetőszinti lakásoknak sincsen szükségük légkondicionálásra" - a tetőtéri lakások kivételével további légkondícionálásra nem volt szükség "nyilvános belső kertté válhasson a földszint magasságában" - az udvar ezáltal egy központi belső kerté válhasson (nem a földszinten, az első emeleten van - és ezért nem is nyilvános, csak a lakóké) Az épületről pont ma közölt szép videófelvételt a Dezeen - ez, és egy javított fordítás megnézhető itt."

peter.garai
2012.12.10.
09:57

@Pákozdi Imre: Kedves Imre és Bálint,

köszönjük az észrevételeket, az épületet bemutató szöveget javítottam.

GP

Pákozdi Imre
2012.12.05.
17:03

"... a meglévő udvar újra központi összekötő térré vált a szintek és a lakások között ..." - persze, a két, egyenként három rétegű üvegfalon át :-), "... amely természetes fényt és szellőzést biztosít az ide néző helyiségek számára ..." - hát, fényt igen, de hogy szellőzést is, azt nem hiszem. Pedig a leírás rátesz egy lapáttal: "Minden lakás természetes módon, jól átöblíthető, így a tetőszinti lakásoknak sincsen szükségük légkondicionálásra." Ezt azért megnézném, pláne, hogy a nap telibe süti az üvegkalickák tetejét.

Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk