építészet : környezet : innováció

Balatonalmádi Egészségügyi Központ

I. helyezett: az 1. számú pályamű: Földes és Társai Építésziroda Kft.
építésztervező: Földes László, Gönczi Orsolya, Balogh Csaba

I. helyezett: az 1. számú pályamű: Földes és Társai Építésziroda Kft.
építésztervező: Földes László, Gönczi Orsolya, Balogh Csaba
munkatárs: Sirokai Levente
szakági tervező: Dobokai Péter
látványtervek: Páll András

 

Földes László Balatonalmádi Rendelő, látvány a hegy felől
Földes László Balatonalmádi Rendelő, főbejárat
Földes László Balatonalmádi Rendelő, Petőfi Sándor u.
Földes László Balatonalmádi Rendelő, belső udvar

 


Részletes bírálat:

A pályamű a kiírási feltételeknek mind alaki, mind tartalmi szempontból megfelel.
A Petőfi Sándor utca azonos oldalán kialakult beépítés tömegét és ritmusát folytatva építi be a telket. Fegyelmezett, párhuzamosan elhelyezett tömegek, tömör rendelői és könnyített folyosói traktusok váltogatásával, eltolásával képez ritmust. A későbbi fejlesztés ugyanezen elv mentén folytatható. Az épület földszinti bejáratai a Petőfi Sándor utca és a közpark felől megfelelőek.

A bírálóbizottság érti és értékeli a tervező azon szándékát, hogy a házat egy anyagból faragott tömbként jeleníti meg. A permi vöröskő minden felületen (tetőn is!) való alkalmazását azonban anyagi és szerkezeti szempontból is átgondolandónak tartja.
Példás az ügyelet és a gyermekorvosi egység önálló és elkülönített megoldása, illetve ezek kapcsolódása az egyébként jó kialakítású háziorvosi és szakorvosi egységekhez. A rendelők alaprajzi kialakítása a korábbi gyakorlatnak megfelelő külön falazott öltözőhelyiségeket tartalmaz. Ez sem költséghatékonysági, sem használati szempontból nem optimális. Szükségessége felülvizsgálandó. Hátrányos hogy a főbejárati fogadótér kissé szűkös, továbbá megoldandó a fogászat elhelyezése. A mentőfogadás az ügyelet és gyermekrendelő szempontjából optimális, a többi egységhez közelebbi megoldást kell keresni.

Kiemelkedő erénye a tervnek, hogy az előbbi funkcionális egységekben gondolkodás gazdaságos és elkülöníthető üzemeltetést tesz lehetővé.

 

vélemény írásához jelentkezzen be »