Épülettervek/Hallgatói terv

Bárki Grund

1/5

Grund bárkinek - Fábry Katalin diploma munkája

?>
Grund bárkinek - Fábry Katalin diploma munkája
?>
Grund bárkinek - Fábry Katalin diploma munkája
?>
Grund bárkinek - Fábry Katalin diploma munkája
?>
Grund bárkinek - Fábry Katalin diploma munkája
?>
1/5

Grund bárkinek - Fábry Katalin diploma munkája

Bárki Grund
Épülettervek/Hallgatói terv

Bárki Grund

2009.05.29. 09:12
MÉD

A józsefvárosi grund-sportcentrum lehetőséget nyújtana szabadidős, közösségi elfoglaltságokhoz, délutáni focizáshoz, hétvégi tömbközi meccsekhez, valamint zárt sporttermeiben amatőr edzéseket, sport- és táncórákat/tanfolyamokat, iskola utáni foglalkozásokat is lehessen tartani.Fábry Katalin diplomamunkája

grund fn vulg Beépítetlen városi telek. A Pál utcai ~. [ném]"
/Magyar Értelmező Kéziszótár/
 

Az épület programjának kialakítása a hiányok mentén indult el; Budapest hiány-funkcióinak, vagy létező, de „hely nélküli" funkcióinak keresésével, rendeltetését vesztett helyeinek vizsgálatával. Személyes tapasztalatok és körbenézés vezettek végül a VIII. kerülethez, amely mostanában a rehabilitációs törekvések egyik kiemelt célterülete. Az itt élők nagy része nem nagyon mozdul ki közvetlen környezetéből, akár még a szomszédos kerületbe sem; a gyerekek sokszor nem mennek nyáron nyaralni, hanem a kisebbek a gangon, utcán játszanak, a nagyobbak tévéznek, esetleg számítógépeznek (ha van). Általánosan jellemző viszont az utcai, udvari társasági élet (a lakások szűkössége miatt is).

A fejlesztésekkel igyekeznek közösségi tereket is biztosítani, mert ahogy a Rév8 megfogalmazta az általuk tervezett közösségi ház megnyitása előtt, „A negyedben jelenleg nem létezik semmilyen kulturális, szabadidő eltöltésére alkalmas intézmény. […] A kulturális- és sportrendezvények alkalmasak a különböző kulturális háttérrel rendelkező embereket összehozni. Játékosságukkal, nyitottságukkal segítik egymás elfogadását."

 

Grund bárkinek - Fábry Katalin diploma munkája
1/5
Grund bárkinek - Fábry Katalin diploma munkája

Grund bárkinek - Fábry Katalin diploma munkája
2/5
Grund bárkinek - Fábry Katalin diploma munkája

Grund bárkinek - Fábry Katalin diploma munkája
3/5
Grund bárkinek - Fábry Katalin diploma munkája

 

 

Ami a jelek szerint még mindig hiányzik a rehabilitációs programokból, az a sport, azon belül is az a fajta sport, amelyet nem profik is űzhetnek, bizonyos keretek között ingyen is. (A Józsefvárosban élő embereket kiszolgáló sportlétesítmény jelenleg csak a kerület külső szélén van; a jellemzően így sem mozgékony lakosság nem valószínű, hogy sűrűn kijár oda.) Ezen kívül a (tömeg)sport számos pozitív hatással jár; a felgyülemlett feszültség oldásában, nevelésben, az energiák jó irányba való fordításában egyaránt segít.

„A magyar sport nagyon rossz helyzetben van. A többi országgal ellentétben hiányzik egy központi akarat, amely a sportot  - és itt nem az élsportra gondolok - az egyetemes kultúra jelentős részének tekinti, és mint ilyet annak fontossága szerint támogatja. A támogatás az anyagi feltételek biztosításán túl (ezt a nemzeti jövedelem 1-2 százaléka fedezné, amint az a világ legtöbb országában megvalósul) a sport, illetve a sporteredmények általános elismerését kell, hogy jelentse. Mindezeken túl köztudott a sport kiemelkedő népegészségügyi szerepe, azokról az "apróságokról" már nem is beszélve, hogy a sport a bűnmegelőzés, az alkoholizmus, a kábítószer elleni küzdelem egyik leghatásosabb eszköze. Viszonylag kis befektetéssel komoly eredményeket lehet elérni vele. Sajnos, ezek az eredmények viszonylag lassan mutatkoznak meg, de hosszú távon fennmaradnak." /Kulcsár Győző, vívó szövetségi kapitány/

A program így többcélúan fogalmazódott meg: a hely nyújtson lehetőséget szabadidős, közösségi elfoglaltságokhoz, délutáni focizáshoz, hétvégi tömbközi meccsekhez, valamint zárt sporttermeiben amatőr edzéseket, sport- és táncórákat/tanfolyamokat, iskola utáni foglalkozásokat is lehessen tartani. Kiemelten cél a termekben az olyan (harcművészeti és küzdősport-) tanfolyamok indítása, melyekkel levezethetők az egyébként bandázásra, néha agresszióra fordított energiák. Fontos, hogy nem csak gyerekek, hanem felnőttek számára is általános feszültséglevezető-célzatú a hely (gondoljunk a Blaha Lujza téri Bokszzsák-projektre, ahol a kihelyezett zsákot minden budapesti ütötte-verte, az „arra kijelölt helyen" kiélve rombolási hajlamát, valamint hallottunk olyan közösségi házról, ahol az éjjelre is megnyitott pingpongozási lehetőség népszerűvé vált az éjjel szórakozni járók körében).

Grund bárkinek - Fábry Katalin diploma munkája
4/5
Grund bárkinek - Fábry Katalin diploma munkája

A belső területen az utcák szövedékében kizárólag foghíjak állnak rendelkezésre bármilyen – akár közösségi – funkció elhelyezésére. Így egy három kis telek összevonásából keletkezett sarokfoghíjra került az épület, mely körülbelül félúton helyezkedik el a Rákóczi és Mátyás-tér között. Mivel nem sportcsarnokról vagy drága fitneszcentrumról van szó, a programhoz és a helyszínhez igazodik a kialakítás; a telek több mint felét egy szabadtéri pálya foglalja el – a Józsefvárosban „őshonos" grund mai megfelelőjeként. Nem nosztalgia-grund és nem csak gyerekeknek szól, de valamiféle saját használatú teret ad a házak között megnyílva, ami szándékom szerint mindenki előtt nyitott. Félig mesterséges közösségi hely, ami természetesen csak attól lesz élő, hogyha tényleg bejárnak maguktól a baráti társaságok, gyerekek focizni/kosarazni, idősebbek kártyázni, sakkozni.

Program:

  • Utcaszint, szabadtér: szabadtéri, szabadbejárású grundosított sokfunkciós pálya (félpályás kosárlabda, röplabda, kispályás foci, kidobós és még ami belefér)
  • Utcaszint, belső tér: bejáratnál biciklitároló, beljebb büfé, porta és csocsóasztalok, még beljebb szabad felhasználású és késő estig látogatható pingpongasztalok, sportszerkölcsönző
  • Plató: kicsit járda-szerű, fákkal, tűzfalra felfuttatott zölddel; asztalok és padok bácsiknak (kártyázni; esetleg felfestett pályákkal pl. sakk)
  • Első emelet: öltözők, zuhanyzók, irodák, szülőknek/kísérőknek várakozóhely
  • Második emelet: sportpadlós terem tánc (és illemtan)-órákhoz, kismama-tornához, jógához, jazzbaletthez stb.
  • Harmadik emelet: nagyobb belmagasságú „tornaterem" az alábbi lehetőségekkel: gyakorló pástok víváshoz, bokszzsák bokszolni, bordásfalak, szivacsok küzdősport-órákhoz (karate, kung-fu, capoeira stb.)
  • Pince: nagy közösségi mosdóblokk, gépészet (szellőzőgépház, kazánház), takarítószertár, raktárhelyiség a sportszerkölcsönzőhöz, tárolók a zöldfelület gondozásához és a kültéri/beltéri sportfelszereléseknek
  • Tető: nem megnyitott a köz számára, extenzív zöldtető.


Az építészeti megfogalmazáshoz a használat jellegéből adódóan strapabíróbb, nehezen elnyűhető anyagokat igyekeztem választani. A tartóváz monolit vasbeton, míg a külső térelhatárolást többféle anyag látja el. Vasbeton fal elé átszellőztetett Eternit nagyelemes homlokzatburkolat kerül, vasbeton pillérek elé az emeleteken üregkamrás polikarbonát lemezek (beleépített nyitható üvegfelületekkel), a földszinten hőszigetelt-edzett üvegezésű, porszórt felületű fix és nyitható acél nyílászárók (a fix elemeken kerámia-ráégetéses rasztermintával).

A kinti többfunkciós sportpálya burkolata gumitégla. A pálya térelhatároló szerkezeteként – mely a létesítmény egyik leghangsúlyosabb építészeti eleme – acél zártszelvényekből kialakított szerkezetű kerítés-háló szolgál, kihajlás ellen és merevítésként kettős tartószerkezettel.

A belső tér anyagai (gumiburkolatú padló, a pályahatároló szerkezetről ismerős háló, mely a lépcső korlát-térelválasztójaként szolgál stb.) is a várhatóan erősebb fizikai igénybevételhez alkalmazkodnak.

Fábry Katalin

Vélemények (4)
piszmisz
2009.06.02.
01:20

Nagyon jó a témaválasztás! Tényleg nagy szükség van az ilyen közösséggeneráló helyekre, amelyek teret biztosítanak a városi életmód rohanó, embertelen, egészségtelen életmódjának ellensúlyozására.

Egyszerű anyagok, tömegek és szerkesztés. Mégis sok apró részlet ami gazdaggá teszi az egészet. (pl. tűzfalra futó növényzet, plató-pálya-ház viszonya különösen tetszik).

Szerintem egy ilyen létesítmény alapja az alacsony beruházási-, és ami talán még fontosabb az alacsony fenntartási költség. Ezért hiányolom kicsit az alternatív energiákat hasznosító megoldásokat. A tájolást megvizsgálva nagyon jó adottságai vannak a háznak. A majdnem déli üvegfal nagyon jó benapozással rendelkezik, ahol kitűnő lehetőség kinálkozna egy napcsapda létrehozására,amivel kedvezően lehetne befolyásolni az épület hőháztartását télen és nyáron is egyaránt. Esetleg egy két szemi-transzparens napelem beépíthető ugyanide, akár pont a nyíló szárnyaknál hogy a nyílások sávos jellege megmaradjon(mondjuk a napeleme beruházási költsége nem feltétlenül alacsony). Ami viszont rögtön beugrott, ahogy megláttam a makettfotókat, hogy nagyon jól lehetne hasznosítani a pályát körülvevő rácsot vagy hálót, acélszerkezetet. Kitűnő lehetőség a zöld növényzet felfuttatására, ami többszörösen előnyös tulajdonságokkal rendelkezhetne. Egyrészről évszaknak megfelelően árnyékol vagy nem. Valamint porfogó, illetve zajcsillapító hatása is van. Nem ismerem pontosan a helyszínt de ez oda vissza működhetne. Egyrészről a pályán tartózkodókat határolná le a zajos forgalomtól(nem tudom mennyire forgalmas a környék?), illetve ami talán még fontosabb a környező lakókat a GRUND zajától.(Ha jól emlékszem a Pál utcai fiúk-ban is sokan any...tak a hangzavar miatt.:)) 

Összefoglalva nagyon tetszik a munkád és lehet, hogy tudat alatt de benne vannak a lehetőségek, hogy könnyen fenntarthatóvá is válljon ez a házikó.

Azt mondják, az az igazán jó terv, ami rögtön beindítja az ember fantáziáját hogy ő mit tenne még hozzá. És ez egy ilyen terv.

Gratula! 

petrusmaximus
2009.05.31.
09:25

tényleg jó!

bár pont a határvonal szerintem az "alkotóház" típus előtt, ahol az "univerzális" üressé válik:P

afta

abra
2009.05.30.
13:03

Szép! Hol tanult? Mome? Pécs?

schigeru
2009.05.30.
14:26

@abra: BME (ha nem tévedek)

Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

A SZENTENDREI SKANZEN // Egy hely + Építészfórum

2023.06.07. 10:51
9

Az ország második leglátogatottabb közművelődési intézménye Szentendre szabadtéri múzeuma, ahol nem csupán megismerhetjük a "kiállított tárgyakat", de magába a miliőbe élhetjük bele magunkat – egy másik világ részesévé válhatunk látogatása során. A Skanzenben nemrég adták át az Erdély épületegyüttes első épületcsoportját is, melyben Torma Tamás és az Egy hely csapata vezet körbe minket.

Az ország második leglátogatottabb közművelődési intézménye Szentendre szabadtéri múzeuma, ahol nem csupán megismerhetjük a "kiállított tárgyakat", de magába a miliőbe élhetjük bele magunkat – egy másik világ részesévé válhatunk látogatása során. A Skanzenben nemrég adták át az Erdély épületegyüttes első épületcsoportját is, melyben Torma Tamás és az Egy hely csapata vezet körbe minket.

Nézőpontok/Történet

GANZ-MÁVAG KOLÓNIA// Egy hely + Építészfórum

2023.05.23. 15:51
9

24 lépcsőház, 645 munkás lakás és "egy különösen erős hangulat". Az Egy hely csapata ezúttal a józsefvárosi Tisztviselőtelep szélére látogatott el, a 115 éves Ganz kolónia épületeihez.

24 lépcsőház, 645 munkás lakás és "egy különösen erős hangulat". Az Egy hely csapata ezúttal a józsefvárosi Tisztviselőtelep szélére látogatott el, a 115 éves Ganz kolónia épületeihez.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk