Épületek/Középület

Bérlakást a szegényeknek!

1/1

1/1

Bérlakást a szegényeknek!
Épületek/Középület

Bérlakást a szegényeknek!

2019.01.03. 16:24

Cikkinfó

Földrajzi hely:
Venezuela, Caracas, Zulia, Lagunillas

Vélemények:
6

Lenne mit tanulnunk a venezuelaiaktól, akik nemrég adták át a két és félmilliomodik szociális lakást az országban. Nekünk már az egy százada is óriási eredmény volna. A Venezuelai Nagy Lakásmisszió nemcsak megfelelő, de méltó és szép (!) lakásokat épít a szociálisan rászorulóknak. 

Míg Mexikóban a lakáspiacról kiszorult szegény tömegek szerveződnek alulról jövő, civil mozgalmakba városrészfoglalási, lakásszerzési céllal, addig Venezuelában már két és félmillió lakást adtak át állami program keretében, a cél pedig az ötmillió. S még ha nyilván ott is van is bunda, kenőpénzek vagy legalábbis sürgölődés a húsos fazék körül, az eredmény bámulatra méltó.

A venezuelai szociálislakás-építési terv keretében tervezett új otthonok fele elkészült, jelentette be Nicolás Maduro elnök a két és fél milliomodik lakás ünnepélyes átadásán Caracasban.

„Ma elértük a mérföldkövet jelentő két és fél milliomodik lakást. Istennek hála! El kell ismernünk az ország építőmunkásainak teljesítményét" — mondta Maduro a nemzeti televízióban.

A Venezuelai Nagy Lakásmisszió (GMVV) névre hallgató nagyszabású szociális bérlakás projekt célkitűzése, hogy legkevesebb ötmillió új otthon épüljön 2019 végéig. Jelenleg tehát félúton tartanak. 

„Minden venezuelainak tisztességes, szép és megfelelő otthona lesz. Ezt a Haza Terv 2019-2025 keretében meg fogjuk valósítani. A minimális cél ötmillió otthon, hogy minden venezuelainak megfelelő, tisztességes és saját tulajdonú lakása legyen" — mondta az elnök.

A következő ütemben a Zulia állambeli Lagunillas városban épülnek majd új lakások, amelyekbe szegény, hátrányos helyzetű venezuelaiak költözhetnek be.

Az Egyesült Államok szankciói által előidézett gazdasági nehézségek ellenére, a bolivári állam folytatja a néhai Hugo Chávez elnök által 2015-ben kezdeményezett terv végrehajtását.

„Mindig tehetünk többet az ország fejlesztéséért, helyreállításáért. Chávez két és fél millió otthont tűzött ki célul, de mi tovább mentünk. El fogjuk érni a hárommilliót, aztán haladunk tovább az ötmillió felé" — jelentette ki Maduro.

ÉF

Vélemények (6)
Jakab László
2019.01.03.
21:06

Szerintem nem lehet a két országot így összehasonítani. Az ilyenfajta lakások minden motivációt elvesznek attól, hogy saját lakára tegyen szert valaki. Ott, ahol esély nincs arra, hogy saját lakást építsenek tömegek (mint Venezuela), ott természetesen kényszermegoldásként egy nagyon szép megoldás ez. Ott, ahol van kapacitás, hogy saját lakásra tegyenek szert a családok (mint Magyarország), ott pedig nem szabad bekényszeríteni őket egy ilyen nihil helyzetbe ahelyett, hogy kihasználnák az ország jó gazdasági teljesítményét és a saját lakás szerzéséhez segítenék őket. Szóval, nagyon örülök, hogy mi nem Venezuelától veszünk példát, hanem saját házak tömkelege épül az országban. Ui.: ezen felül az igazán elesetteknek (nem azokról beszélek, akik 100ezres mobillal cigivel a kézben a felkínált munkalehetősget visszautasítva panaszkodnak), hanem azoknak, akiknek nincs hol lakniuk, vagyis kvázi a hajléktalanokról van szó, nekik is kínál ez az ország megoldást, hajléktalaszállónak hívják, ahol mentális téren is foglakoznak velük, mert teljesen felesleges lenne legtöbbüknek még egy bárlakást is adni, mert nem tudna vele mit kezdeni, először mentálisan kell őket nem kicsit megsegíteni.

EMA
2019.01.04.
16:26

@Jakab László: A két országot valóban nem lehet összehasonlítani - Venezuela arra lehet csak példa, hogy lehet fantasztikus természeti kincs, az olajbőség ellenére nyomort okozni az ostoba, korrupt, demagóg populista kormányzással! Venezuelában éhínség van! 

A hajléktalanság bonyolult probléma, de nem kell feltalálni a meleg vizet, Magyarországon, száz évvel ezelőtt már tudták, hogy lehet kezelni, csak ésszel, emberséggel komolyan kellene venni.

Pákozdi Imre
2019.01.04.
17:01

@Jakab László: EMA-nak és Jakab Lászlónak a szociális bérlakásépítéssel kapcsolatos, annak jelentőségét lebecsülő, megalapozatlan kijelentéseivel szemben, javaslom, olvassák Misetics Bálint és Tosics Iván lakhatással kapcsolatos tanulmányait. A fedél nélküli, utcán alvó hajléktalanság megelőzésének egyik kulcsmozzanata a szociális célú lakásállomány megfelelő aránya. Ez, a mai, hazai 4% helyett, Hollandiában, Finnországban és sorolhatnám még hol, 12-25% sőt több. Rendkívül tanulságos, a lakhatás témáján néhány adatsorával messze túlmutató háttéranyag: http://www.oecd.org/social/affordable-housing-database.htm  

Hartmann György Sándor
2019.01.04.
22:01
Pákozdi Imre
2019.01.03.
21:02

Hogy került ide ez a sivár propagandairat? Tudva, hogy Venezuela évek óta gazdasági csődben van, hiperinfláció és áruhiány jellemzi. Szakmai semmitmondása és hangvétele alapján, ez az írás felháborító. 

(Számoljunk csak! 2015 és 2018 között, tehát legfeljebb 4 év alatt állítólag 2,5 millió lakás épült egy 30 milliós országban, amely legalább 4 éve bajban van. A nemzeti jövedelme tömegében alig nagyobb, mint a miénk, egy főre számítva, vásárlóerő-paritáson pedig a miénknek a harmada (Wikipédia). A 10 milliós Magyarországon a legfeszítettebb szocialista évben sem épült 100 ezernél több lakás (1975), ami - ha 30 millióan lennénk, 300 ezernek felelne meg. Ez, voluntarista módon extrapolálva, négy év alatt is csupán 1 millió 200 ezer kégli vóna és nem 2,5 millió.)

Amúgy az ország jelenlegi helyzetéről ld. pl.: https://m.portfolio.hu/cimke/venezuela 

EMA
2019.01.04.
16:08

@Pákozdi Imre: Nekem is megdöbbentő volt ez a cikk... Azon túl is, hogy a szociális bérlakás-építést totális baromságnak tartom - pont Venezuela lenne a példaképünk? Jó vicc! 

Új hozzászólás

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk