építészet : környezet : innováció

Beton-virágzás - elkészültek a Tétényi úti metróállomás felszíni lejáratának falai

Elkészült a négyes metró Tétényi úti állomásának felszíni felépítménye. A Városi Tájkép Csoport tervezői az általuk kifejlesztett Graphic Concrete eljárással különféle növények motívumait varázsolták a metrólejárat látszóbeton paneles falaira.

A „Tétényi út” metróállomás a 4-es vonal legkevésbé süllyesztett állomása. Az állomás specialitása, hogy az aluljárócsarnok és a felszín között itt már eleve megtervezésre került a korábbi állomásoknál hiányolt mozgólépcső is, továbbá a mozgáskorlátozottak számára elhelyezett felvonók a terepszintről közvetlen kapcsolatot biztosítanak az utas peronnal, teljessé téve meg az állomás akadálymentesítését. A szolgáltatóháztól északra, a park sarkában található a peronokról felvezető mozgólépcső. Az utasok egy aluljáróba érkeznek, amelynek minden irányban kapcsolata van a gyalogos felületekkel, és nem vesz el területet a zöldfelületből. A felszínen megjelenő építmény javasolt anyaghasználata már a tervezés kezdetkor az impregnált látszóbeton volt a fém, és az üveg alkalmazása mellett.

 

VTCS Graphic Concrete
VTCS Graphic Concrete
VTCS Graphic Concrete
VTCS Graphic Concrete
 

 

A tervek kidolgozása során az építészek mindvégig törekedtek a szigorú látszóbeton felületek monotonitásának oldására - mind a felszínen, mind pedig az állomás falain. Erre adott kitűnő megoldást a Graphic Concrete technológia, amely ez év januárjától már hazánkban is hozzáférhető a Városi Tájkép Csoport tervező iroda jóvoltából, akik a technológia kizárólagos magyarországi forgalmazója. Az új eljárásnak köszönhetően a klasszikus látszóbeton panelekre már az öntés során felkerülhetnek a minták, amelyek a panelek kötését követően a felületen kavicsos mosott felületként jelennek meg.

Az állomás elkészültét mindannyian várjuk, de különösképpen a környéken élők, hiszen a nagy lélekszámú lakótelep remélhetőleg közvetlen, magas színvonalú belvárosi kapcsolathoz juthat. Ez tovább erősítheti a terület központi jellegét, ahol újabb kereskedelmi és szolgáltató létesítmények megjelenése, valamint egy új, pezsgő városközpont kialakulása várható, amelynek a „virágba borult” metróállomás díszévé válik.

 

VTCS Graphic Concrete a Tétényi úti metróállomáson
VTCS Graphic Concrete a Tétényi úti metróállomáson
VTCS Graphic Concrete a Tétényi úti metróállomáson
 

 

Az állomás építészeti koncepciója
A Tétényi úti állomás egy lakótelep közepén lévő zöld szigetben, a Bikás parkban található. Az állomás tervezésénél kiemelten kezelték a park, mint helyszín adta lehetőségek lehető legteljesebb kihasználását, hogy valamilyen módon változatosságot hozzanak a panelépületek adta környezet monotonitásába. Ezért terveztek bevilágító kupolát az állomásra, ami a felszínen egy érdekes forma, a peronon pedig a természetes fény megjelenését eredményezi. A felszín és az alsó tér közti kapcsolatot a fény mellett a park motívumainak, a különféle növényeknek absztrakt megjelenítése erősíti.

Fontos cél volt a technológiából adódó betonhasználat megszerettetése a panellakókkal, ezért olyan megoldásokat kerestek, amelyekkel a betont barátságosabb anyagként lehet bemutatni. A választás a színes lazúr, illetve a VTCSbeton Graphic Concrete mintaképző technológiák használatára esett. A végfalon és a bejáraton három vadvirág (vadmurok, zöld zörgőfű, mezei katáng) sziluettjének megjelenítése szerepelt a tervekben, amelyek közül a megvalósítás során a zöld zörgőfű mintázata került rá az elkészült felületekre, az állomás hosszában végigfutó füstkötények üvegfelületein pedig a pitypang és juhar jelenik meg növényi motívumként.

Az állomás adatai
Állomás hossza: 85 m
Peron hossza: 80 m
Hasznos peronfelület: 1100 m2
Felszín alatti mélység: -14,5 m
Mozgólépcsők száma: 4
Liftek száma: 2
Kijáratok száma: 1
Építési rendszer: nyitott
Állomás típus: középperonos

Építész generál tervező:
Palatium Stúdió Kft.
Vezető tervező: Erő Zoltán
Építész tervező: Brückner Dóra
Építész munkatárs: Fábry Katalin

Virágmintázatú beton felület (Graphic Concrete technológia):  
Városi Tájkép Csoport Kft.
Vezető tervezők: Szöllőssy Barbara, Pyka Zsolt 

Betonpanelek gyártása:
Argomex Kft - Kozák János

 

Kapcsolódó oldal:
Földalatti helyzetkép: szerkezetkész metróállomások (1.)

 

8 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »