építészet : környezet : innováció

Birdland Villapark - Apartmanházak Bükfürdőn

A házak alapvetően három típust alkotnak, mindegyik földszint plusz egy emeletes, tetőtér-beépítéses épület.
Pályi Gábor építész tervező

Telepítés
A bükfürdői golfpálya területén kollégáink (Horváth Lajos, Molnár Tibor) által tervezett SAS Radisson szálloda szomszédságában, szép természeti környezetben készítettük 2003-ban a 21 házból álló épületegyüttes terveit. Az épületeket a meglévő fák, terepalakulatok figyelembe vételével, szabálytalan, lazán vezetett gyalogos és gépkocsi utak mentén, kilátással a golfpálya felé, helyeztük el. A házak mindegyikében 12 db különböző nagyságú apartman található. A házak összességükben tulajdonképpen jelentős méretűek, de alapvető törekvésünk volt, hogy az épülettömeg kisebb elemekből épüljön fel, ezáltal a később még nagyobbra növő fák között otthonos, emberléptékű legyen. Az apartmanházak az akkori elképzelés szerint három ütemben épültek volna. A kiviteli terveket az első ütemre, nyolc épületre vonatkozóan adtuk ki.

 

 

A házak alapvetően három típust alkotnak, mindegyik földszint plusz egy emeletes, tetőtér-beépítéses épület. Az első ütemben nyolc épület készült el, a három típus a színezési variációknak megfelelően további alvariációkat alkotnak, így az azonos alapelemek és formák ellenére mindegyik épület különböző, egyedi. Az épületeket a szálloda főbejárata előtti parkolót megközelítő út folytatásaként kiépült feltáró utakon érhetik el.

 

 

Funkcionális kialakítás
Az apartmanházakban különböző, egy hálószobástól három hálószobásig terjedő nagyságú, apartmanokat terveztünk.


A földszint plusz egy emeletes tetőtőr-beépítéses épületben az apartmanok nyitott lépcsőházon és folyosón keresztül közelíthetők meg. Egyes épületeknél egyenes karú, más épületnél íves karú a lépcsőház. Mindegyik lakrész szélfogóból nyílik, melyen át az egy térben elhelyezett nappali-étkező-konyha térbe jutunk. Innen nyílik az egy vagy több hálószoba, ez utóbbi esetben gardrób közbeiktatásával. A gardróbból a nagyobb lakások esetén külön WC és fürdőszoba nyílik. Az egy hálószobás apartmanok esetén csak egy zuhany, helyenként kád, mosdó WC helyiség van. A három hálószobás apartmannál a harmadik hálószobához külön zuhany és WC-mosdó helyiség készült. A lakrészek nagyméretű teraszokkal kapcsolódnak a szép táji környezethez.


A tetőtéri lakások nagyobb nappali helyiségeiben a gipszkarton mennyezet ferdén követi az ácsszerkezetet, a kisebb terekben vízszintes álmennyezet felett a gépészeti vezetékeket vezetjük. A tetőtéri központi gépészeti helyiségben van a fűtést és melegvízellátást biztosító kazán és környékén a klíma kültéri egységek.

 

 

Alkalmazott anyagok, szerkezetek
Az épületek alapozása pontalapokon gerendarács. Felmenő szerkezetek tömör szakaszon jó hőszigetelő képességű 30 cm-es homlokzati Ytong falak, a belső teherhordó szerkezetek 20/50 cm-es vasbeton pillérek. A födémek monolit vasbeton szerkezetek. A tetőszerkezet hagyományos ácsszerkezet, helyenként acél kiváltó szerkezettel.


A válaszfalak hagyományos 10 cm-es válaszfalak vakolva, a lakáselválasztó falak többrétegű, fokozott hangszigetelésű szerkezetek. A belső-, és külső nyílászárók fából készültek pácolt kivitelben, a homlokzaton k=1,1 hőszigetelő üvegezéssel. A külső és belső könyöklők mészkő anyagúak. A padlóburkolatok a hálószobákban szőnyegpadló, a nappaliban kiváló kopásállóságú laminált parketta, egyéb helyeken mindenütt anyagában homogén gres kerámia anyagúak helyenként mintás bordűrrel.


A homlokzati anyagok hódfarkú cserépfedés, VM Zink Quartz bádogozás, vakolat, kanfanar csiszolt mészkő ablakkönyöklők, terméskő lábazat, váltakozó, színes vakolat, valamint a fényképeken látható terméskő burkolatok. A korlátok horganyzott és mázolt fém tartószerkezeten, fa anyagú, időtálló telítéssel és pácolással.
A kémények a lábazathoz és az erkélypillérekhez hasonlóan terméskő burkolatot kaptak. A szellőző felépítmények az egyéb bádogszerkezettel megegyező VM Zink Quartz lemezből készültek.


Az első ütem 2004 végén elkészült. A jó minőségű kivitelezés után a Megbízók terveink részleges felhasználásával az épületeket gazdaságosan „megnövelve”, más tervező szervezetekhez fordultak a további ütemek terveinek elkészítése céljából.


szöveg és képek: Pályi Gábor építész tervező


Tervező: Középülettervező Zrt.
Megbízó: Hungária Golf Kft
Bonyolító: Óbuda Újlak Rt.
Kivitelező: Pannon Team Kft.

Felelős tervezők:
Pályi Gábor építész tervező
Schinagl Gábor belsőépítész tervező
Hegyi Béla statikus tervező
Szűcs György víz-csatorna tervező
Szabó István fűtés tervező
Unger Tamás légtechnika tervező
Máramarosi András elektromos tervező
Csontos Péter táj-és kerttervező
Poroszlai József, Szalkai Béláné közmű-és mélyépítési tervezők

3 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »