építészet : környezet : innováció

Bronz égbolt, fa takaró

A bronz fényt és melegséget hoz a belső térbe. A természetes anyagok között a szabad ég alatt érezhetjük magunkat. A bronz lépcső és a meleg, famintázatú bronz falburkolat fényes égbolt, rejtelmes erdő. A londoni Serrano Evans lépcsője és Paul McAneary építésziroda Tex-tonik háza: bronz-variációk.

 

A Kendalls Hall lépcsője a londoni New Enden

 

A lépcső a ház szíve… interaktív… összekapcsol… mindenfajta forgalom egy térben egyesül… teremtett, megpillantott terek. Az élet emlékei, azoké, akik éltek, és még élni fognak… a spiritualitásnak… a szellemnek és a léleknek… meglepni és ösztönözni.

 

A Kendalls Hall lépcsője a londoni New Enden - építészet: Serrano Evans Partnership, fotó: Richard Bryant
 

 

Az elsődleges kihívás a ház közepének könnyedséget adni úgy, hogy az alaprajz mély, és nem járja át a természetes napfény. Hogyan alakítható a legkényelmetlenebb tér a ház legfelemelőbb, inspiráló és lendületes részévé; szívvé, mely életet biztosít?

 

A Kendalls Hall lépcsője a londoni New Enden - építészet: Serrano Evans Partnership, fotó: Richard Bryant
A Kendalls Hall lépcsője a londoni New Enden - építészet: Serrano Evans Partnership, fotó: Richard Bryant
A Kendalls Hall lépcsője a londoni New Enden - építészet: Serrano Evans Partnership, fotó: Richard Bryant
A Kendalls Hall lépcsője a londoni New Enden - építészet: Serrano Evans Partnership, fotó: Richard Bryant
 

 

„… nekem a munkálkodás, és ahogyan a műre tekintek, arról szól, hogy egyensúlyt nyerjek egy olyan helyzetben, ami a folyamatos szétesésről szól.”  Antony Gormley (Making Space Taking Place)

Fotó: Richard Bryant /arcaid.co.uk
Építész: Serrano Evans Partnership

 

Tex-tonik ház

 

„A ’Tex-Tonic House 1’ kiváló szintézise az ergonomikus célszerűségnek, a szépségnek, az úttörő technológiának és anyaghasználatnak, és a tömegek átgondolt megformálásának. Mutatja, hogy örömünket leljük a természetes anyagokban. Elkötelezettségünk új felületkezelési technikák folyamatos kifejlesztése, új építészeti formák és szerkezetek megalkotása.”

 

Tex-tonik ház - építészet: Paul McAneary Architects Ltd.
Tex-tonik ház - építészet: Paul McAneary Architects Ltd.
Tex-tonik ház - építészet: Paul McAneary Architects Ltd.
 

 

A meghívásos versenyen az építtető igénye két, legfelső emeleti lakás kialakítása volt, egy már meglévő épületben, amelyben a közép-londoni postahivatal és Phillips de Pury művészeti aukciósháza is található, London Victoria városrészében. A megrendelő igényt fogalmazott meg tágas és átalakítható terek és a kortárs építészeti stílus, valamint a természetes anyagok felhasználása iránt. A pályázatot a Paul McAneary Architects terve nyerte meg egy olyan elképzeléssel, melyben a természetes formák számos újszerű részletben megmutatkoznak.

Az építészeti nyelvezet visszafogott és drámai egy időben: változatos fa felületek textúrája és mély, belső szépsége érvényesül. A nagyméretű tetőablakokon át sok természetes fény ömlik be, melynek nem állja útját a járható üveg. A nagyszerű látványt fokozza a famennyezet természetes szemcsézettsége és mintája, a tölgygerendák és a padló, és nem utolsósorban a famintázatú bronz. A vaskos tölgy elemeket úgy tervezték, hogy megmutassák a homokfújt fa mélységét, melyet feltűnő fésűs kötéssel illesztettek. A falakat alulról világították meg, ami még inkább kiemeli az anyagok természetes mintázatát.

 

Tex-tonik ház - építészet: Paul McAneary Architects Ltd.
Tex-tonik ház - építészet: Paul McAneary Architects Ltd.
Tex-tonik ház - építészet: Paul McAneary Architects Ltd.
 

 

„A famintázatú bronz megalkotása során a megformázandó fa nyári növekedési részét felmartuk, hogy a legkifejezőbb felületet kapjuk. Ezt követően a fát megégettük, hogy eltávolítsuk róla a szálkákat. A kiöntött bronzformát savval kezeltük, melynek következtében feketés árnyalatot kaptunk. Végül az erezetmintát megcsiszoltuk, hogy a felület megcsillanjon.”

Építész: Paul McAneary Architects Ltd.

 

vélemény írásához jelentkezzen be »