építészet : környezet : innováció

Bronz zsindelybe burkolt múzeum

London történelmi szempontból legfontosabb és kihívásokkal teli helyszínére tervezett kert múzeumot a Dow Jones Architects. Az épület a könnyűszerkezetes építési technikák használata ellenére időtlen a bronzborításnak köszönhetően. 

Kertek kultúrája

A Garden Museum a Temze túlpartján álló parlament felé néz, a Lambeth palota mellől, mely 800 éve a canterburyi érseknek, az angliai egyház vezetőjének londoni rezidenciája. A kertek történelmét, kultúráját és formatervezését élteti a felszentelt lambeth-i Szent Mária templomban kialakított múzeum.

A 2008-as első munkafázis során egy kétszintes műcsarnokot hoztak létre a templomban, új galériák, oktatóterem és tároló kialakításával, a templomhajót kiállítási térré változtatva. Így a múzeum számos különböző rendezvény és oktatási tevékenység színtere lett, amit a növekedő látogatószám is alátámaszt. 


Garden Museum - építész: Dow Jones Architects

Garden Museum - építész: Dow Jones Architects

Garden Museum - építész: Dow Jones Architects

 

Drámai városi jelenlét

A 2013-as, díjnyertes második fázis kiterjesztette a múzeumot mind a meglévő épületre, mind a templomkertre. Az egyházi épületben való elhelyezkedése miatt a múzeumot gyakran a szomszédos Lambeth Palota részének gondolják. Az új épület így szükségszerűen drámai városi jelenlétet biztosít az utcafronti bronz borítású, favázas pavilonokkal.

A pavilonok lehetőséget nyújtanak a tanulásra és közösségi tevékenységekre és egy kávézó is helyet kapott, melyeket egy üvegezett kerengő kapcsol össze, ami egy új, Dan Pearson által tervezett kertet határol. Irodák, műhelyek és további kisegítő helyiségek töltik ki a templom és a kertfal közötti teret. A telek számos kihívást tartogatott, például védett fákat, történelmi sírokat, valamint 3600 sírt az öreg temetőben. Megoldásként egy könnyűszerkezetes, bronz borítású favázas szerkezetet alakítottak ki, amely egy vékony, 300 mm-es betonalapra épült.


Garden Museum - építész: Dow Jones Architects

Garden Museum - építész: Dow Jones Architects

Garden Museum - építész: Dow Jones Architects

 

Méretre szabott bronz zsindely

A pavilonokat egyedileg gyártott bronz zsindely burkolat díszíti, amely a környező platánfák pikkelyszerű kérgét mintázza. A választás azért esett a bronzra, mert a fényes rezes szín az idő előrehaladtával mély barna árnyalatúvá változik majd. Ez a szín lehetővé teszi az épület számára, hogy csendesen megüljön a sírkertben, engedve, hogy a kert és a templom kapjon erősebb figyelmet. Némelyik lapostető szintén bronz borítást kapott a beültetett zöldtetők mellett.

Az összekapcsolódó réz zsindelyek mérete 950 x 450 mm, horizontálisan 150 mm-es átfedéssel, rejtett rögzítésekkel és erősítésként a széleknél meghajtva. Ezeket a helyszínen alakították ki és rögzítették a rugalmas hajóépítő rétegelt lemezhez, egy páraáteresztő fóliával elválasztva. Ezt egy 50 mm-s párnafa vázas átszellőztetett légrés követi, majd egy újabb réteg rétegelt lemezt szereltek az épület szigetelt fakereteihez. A bronz zsindelyeket a beltér egyes területein is használták.

A zsindelyek szorosan körülölelik a homlokzatot, összeérnek az ablakokkal és a karcsú, melegtető szerkezettel, hogy éles körvonalat képezzenek. A homlokzatba épített elszívó ventillátorok egyedi bronz zsindelyelemei kinyúlnak a burkolatból.

Európai Réz Intézet

 

 

vélemény írásához jelentkezzen be »