Épülettervek

Corvin sétány - közterületi koncepció - Műszaki leírás

1/5

?>
?>
?>
?>
?>
1/5

Corvin sétány - közterületi koncepció - Műszaki leírás
Épülettervek

Corvin sétány - közterületi koncepció - Műszaki leírás

2005.03.29. 15:03

Projektinfó

Földrajzi hely:
Budapest, Magyarország

Építészek, alkotók:
Dévényi Sándor

Dosszié:

A sétány a Corvin-Szigony projekt keretén belül kerül kialakításra az elkövetkezendő években, minimum három ütemben.

A sétány a Corvin-Szigony projekt keretén belül kerül kialakításra az elkövetkezendő években, minimum három ütemben. Mivel az építészeti tervek folyamatosan készülnek, a sétány tervezésénél az épületek esetleges egyedi kapcsolati igényeit nem kell figyelembe venni. A sétány melletti épületek kialakítása a Közti által készített és átadott beépítési terv szerint történik. Az épületek a mellékutcák felől közelíthetők meg. Önálló épület a sétányra nem nyílik. A sétány északi oldala végig árkádos. Az épületek előtt kiülő teraszok számára helyet kell hagyni.

Az építész tervező a fenti kötöttségek figyelembevételével a 2/2002. (I.23.) BM rendelet szerinti (középmagas beépítettségnél) tűzoltási felvonulási területet kijelölte. Ezek szerint terepszinttől eltérő vagy parkosított felület csak a fennmaradó területen alakítható ki. Kivéve: 15 méterenként 1 fa ültethető homlokzati sík előtt kb. 5 méterrel. A tűzoltási felvonulási terület az épület összhosszának 2/3-a, 11,05 m szélességben az épület homlokzattól mérve. Két felvonulási terület között a tűzoltó gépjármű átközlekedését biztosítani kell.

A sétány a keresztutcák által 6 szakaszra osztatott. A sétány középső szakasza a Futó utca és a Bókay utca között 36 m szélességű promenád. A nyugati vége a Corvin mozitól a Kisfaludy utca és a Futó utca között, valamint a keleti vége Bókay utca és a Szigony utca között keskenyebb, 18 m-es.

A sétány alatt mélyparkoló garázsok létesülnek, mégpedig az 1. szakasz (a Kisfaludy-Vajdahunyad utca között), a 3. szakasz alatt (a Futó utca és a Nagytemplom utca között) a 6. szakasz alatt (a Bókay és Szigony utca között). Ezeken a szakaszokon a garázsfödémből adódó kötöttségeket (pl.: földtakaró vastagság, növények gyökérzete korlátozott) figyelembe kell venni.

A területen a szinte teljes bontás miatt építészeti hagyományokkal nem lehet számolni. Mitók Béla okleveles mérnök úr szíves közlése, a terület korabeli hidrogeológiai térképe azonban izgalmas felfedezéssel kecsegtet. A területen valamikor a Dunának mellékágai és fattyúágai húzódtak. A sétány tervezésénél ezt a karakteres adatot fel kívánjuk használni.

Mivel a szabványszerinti tűzoltási felvonulási terület kialakítása igen nagy alapterületet igényel, s nagymértékben korlátozza a sétány építészeti kialakítását, ezért a tervező kísérletet tett arra, hogy a tűzoltási felvonulási terület szélességét az előírásos, homlokzattól mért 11,05-ről 8,00 méterre csökkentse. Így lényegesen nagyobb zöldfelület és a közösség számára hasznosabb elrendezés lenne kialakítható. A tűzvédelmi hatósággal egyeztetéseket kezdeményeztünk felmentés megszerzése céljából, azonban a felmentést csak a majdan megépülő lakóházak műszaki kialakítása terhére lenne megoldható, amelyet a beruházó nem kíván.Fenti kötelmek figyelembevételével az építész tervező a következő javaslatot teszi a sétány architektúrájának kialakítására:

Nyugat, 1. 2. szakasz (Corvin mozi - Futó utca között):
A keskeny utcán csak a tűzoltási felvonulási területen kívül lehet fákat és növényeket telepíteni. Ezek között egyedi épített pihenőpadok, utcabútorok készülnek.

Közép, 3. 4. 5. szakasz - Promenád (Futó utca - Bókay utca között):
Ezen a sétány szélesebb szakaszán a burkolat intenzitása keletről nyugatra (a belváros felé), a zöldfelület intenzitása nyugatról keletre (a természeti környezet felé) növekszik.
A promenád nyugati pontja, a Futó utca környéke, a rendezési terv által is sugallt módon dísztér jellegű kialakítást kapna (3. szakasz). Nagy burkolt összefüggő felületekkel, kevesebb zölddel, rendezvények, korzózás céljára alkalmas módon. Ehhez csatlakozna a térsíkból kiemelkedő színpadszerű képződmény. A színpad fapadozatú, plasztikai értékű hangvetőkkel keretezett. A tér ezen a szakaszán lehetőleg nemesebb burkolóanyagot (kő) használnánk. A burkolat mintája a dísztér egységességét szolgálná. Úttengelyben, a tér súlypontjában nagyobb szobor készül.

Kelet felé tájképi elemek jelennének meg az épületek előtt, kötelezően kialakított burkolatsávok között. Ezek lehetőség szerint nagy vízfelületeket (kb. 25 cm-es mélységű és helyenként 5 m szélességű) folyószakaszokat jelentenek zöldbe ágyazva.

A 3. szakasz a színpadtól keletre, Ős-Duna-ág híddal, a zöldben kis lakkal.

A 4. szakasz folyómeder hidakkal, partján fákkal, szobrokkal, víz alatti fény.

Az 5. szakasz fattyú-ágak dombos zöld felületek, Jancsi és Juliska háza, süllyesztett favilágítások.

A 6. szakasz újabb kis dísztérrel indul, kőburkolattal, szoborral (szigonyos vizafogó), kis-vízmedencével, majd kelet felé beszűkül a tűzoltó felvonulási út által szabott kereteken belül maradó zöldfelületekkel, faültetéssel, pihenőpadokkal.

A Nagytemplom tér: a háromszögletű tér egységes burkolatú, délen fákkal határolt, súlypontjában oltárkő plasztika.

Szólni kell még a Leonardo da Vinci utca és a Tömő utca kereszteződéséről, mely mindmáig híven őrzi a 19. századvég Józsefvárosának hangulatát. Itt az eredeti nagykockakő útburkolatot, mauthauseni diorit járdaszegélyt, andezit járdaburkolatot kell megőrizni, pótolni.

A két dísztér kivételével a burkolatok előregyártott műkő elemesek. A házak előtti egybefüggő felületek saját anyagból, "brokátszerű" mintával készülnek. A felbontott nagykockakő burkolatot vissza kell építeni, pl. a parkolósávokban. A vízmedencék kőanyagúak. A medencék vize forgatott, tisztított, szakaszonkénti gépészettel.

A sétányt keresztező utcák gépkocsi forgalmát döntött szegéllyel felemeljük a sétány díszburkolatának szintjére, s azon átvezetjük. A gépjárművek mozgását boulderekkel korlátozzuk, az ideiglenes és szolgálati forgalom részére megnyitható módon.

Világítás: A közvilágítás közepes fénypontmagasságú kandeláberekkel történik.
Díszvilágítások: díszterek burkolatába süllyesztett pontszerű fények, szobrok célzott megvilágítása, színpadvilágítás, víz alatti fények, favilágító süllyesztett fényforrások.

Pécs, 2004. június 3.

Dévényi Sándor DLA
építész vezető tervező

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

A Hilton szálló // Egy hely + Építészfórum

2024.06.05. 14:37
9:40

Az Egy hely soron következő részében a Budai Várnegyed egyik legelutasítottabb épületének, a Hilton szálló építésének történetét mutatja be. A közel fél évszázados hotel mégis a budai látkép fontos részévé vált, különleges architektúrájával egyszerre különül el és illeszkedik a középkori romok, és a szomszédos épületek sokszínűségéhez.

Az Egy hely soron következő részében a Budai Várnegyed egyik legelutasítottabb épületének, a Hilton szálló építésének történetét mutatja be. A közel fél évszázados hotel mégis a budai látkép fontos részévé vált, különleges architektúrájával egyszerre különül el és illeszkedik a középkori romok, és a szomszédos épületek sokszínűségéhez.

Nézőpontok/Történet

A Tóth Árpád sétány // Egy hely + Építészfórum

2024.06.05. 14:34
9:25

Hadászati célokat szolgáló sikátorból gesztenyesorral és japán cseresznyefákkal tűzdelt gáláns sétány, a Budapestre nyíló egyik legszebb kilátással. A sétány sokszínű, rétegzett történetét az Egy hely csapata mutatja be.

Hadászati célokat szolgáló sikátorból gesztenyesorral és japán cseresznyefákkal tűzdelt gáláns sétány, a Budapestre nyíló egyik legszebb kilátással. A sétány sokszínű, rétegzett történetét az Egy hely csapata mutatja be.